Bilindiği gibi NASA artık uzay yolculukları ve araştırmalarında kullanılması için roket geliştirilme konusunda ticari şirketlerle anlaşmalar …
Bilindiği gibi NASA artık uzay yolculukları ve araştırmalarında kullanılması için roket geliştirilme konusunda ticari şirketlerle anlaşmalar yapıyor. Uzay ajansı kendi roketlerini geliştirmekle uğraşmak ve buna para harcamak yerine, ihale yoluyla şirketlerle anlaşıyor ve kendilerine roket üretilmesi için şirketlere milyonlarca dolar ödüyor.
NASA için roket hazırlayan şirketlerin başında Elon Musk’ın kurduğu SpaceX geliyor. Geçtiğimiz aylarda SpaceX, NASA’nın açtığı bir ihaleyi kazandığı için Jeff Bezos ile davalık olmuş ve Bezos davayı kaybetmişti. Tüm bunlardan sonra NASA ve SpaceX bir anlaşma daha yapmış ve 2030 yılına kadar hiçbir sıkıntı yaşamadan uzaya düzenli uçuş gerçekleştirmek için SpaceX ile beş insanlı uçuş için daha anlaşmıştı. Bugün çıkan haberlere göre SpaceX ve NASA dev bir anlaşmaya daha imza attı.
SpaceX, 2026 yılında NASA’nın uzay merkezinden roket fırlatacak
NASA, SpaceX ile bir sonraki uzay teleskobu görevi için fırlatma hizmetleri sağlama sözleşmesi imzaladığını açıkladı. Uzay ajansının yaptığı açıklamaya göre 2,4 metre çapındaki Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’nun Ekim 2026’da fırlatılması planlanıyor. Sözleşmeye göre SpaceX, teleskobu NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden bir Falcon Heavy roketinde fırlatacak.
NASA, görevin başlatılmasının maliyetinin, fırlatma hizmetleri ve ekstra masraflar da dahil olmak üzere yaklaşık 255 milyon dolara mal olmasını bekliyor. James Webb Teleskobu’nun görevini tamamlamasından hemen sonra bu anlaşmanın yapılması, NASA ve SpaceX’in uzay çalışmalarına ara vermeden devam etmek istediğini gösteriyor. 6.5 metrelik Webb teleskobu, uzayda kendi kendine ortaya çıkması iki hafta sürdükten sonra, antik galaksilerin ve yeni yıldızların renkli görüntülerini yakalamıştı.
NASA, görevin beş yıl sürmesini bekliyor
NASA, Roman teleskobunun yaklaşık beş yıl sonra, güneş sisteminin dışında bir yıldızın yörüngesinde dönen karanlık enerji, karanlık madde, galaksiler ve ötegezegenleri incelemek için uzaya gönderileceğini açıkladı. Bilim adamlarına göre bu araştırma kozmolojideki cevaplanmamış sorulara cevap bulunmasına yardımcı olacak.
NASA, teleskobun uzayda beş yıl boyunca çalışmalar yürümesini beklendiğini ve görevin beş yıl daha uzatılabileceğini söyledi. Ajans, teleskobun daha önce Geniş Alan Kızılötesi Tarama Teleskobu olarak adlandırıldığını ancak NASA’daki çalışmaları nedeniyle Dr. Nancy Grace Roman’ın adıyla değiştirildiğini de açıkladı.
SpaceX ise NASA ile yapılan sözleşme hakkında hiçbir açıklama yapmadı. Bunun nedeninin ise teleskobun göreve başlamasına daha çok zaman olması ve daha önce diğer şirketlerle yaşanan sorunlar olduğu düşünülüyor.