enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5809
EURO
36,3738
ALTIN
2.941,88
BIST
9.661,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C

Domuz Kalbi, İki İnsana Daha Başarıyla Nakledildi!

Bilim dünyası, organ naklini çok daha ulaşılabilir kılmak için domuz organlarıyla çalışmalarını sürdürürken geçtiğimiz aylarda dünyada ilk kez …

Domuz Kalbi, İki İnsana Daha Başarıyla Nakledildi!
13.07.2022
129
A+
A-

Bilim dünyası, organ naklini çok daha ulaşılabilir kılmak için domuz organlarıyla çalışmalarını sürdürürken geçtiğimiz aylarda dünyada ilk kez yaşayan bir insana domuz kalbi nakli gerçekleştirilmişti. Fakat kişi, nakilden bir süre sonra hayatını kaybetmişti. Bu kaybın nedeninse domuz kalbinin kendisi ya da organ reddi olmadığı henüz geçtiğimiz gün açıklanmıştı.

Bir diğer yandan genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakli için çalışmalara devam eden bilim insanları, sonraki adımları da attılar. Domuz kalbi, iki insana daha başarıyla nakledildi. İlk nakil, haziran ayının ortasında gerçekleştirilirken ikinci nakil, 6 Temmuz tarihinde yapıldı. Fakat bu nakiller, ilk nakilden farklı olarak beyin ölümü gerçekleşen bireylere yapıldı.

İki kalp de sorunsuz çalıştı:

Bilim insanları, düzenledikleri konferansta iki nakil hakkında da bilgiler paylaştı. Yapılan açıklamalara göre nakledilen kalplerin her ikisi de en az 72 saat boyunca fonksiyon göstermeyi başardı. Kalplerde 10 genetik modifikasyon yapıldı. Bunların dördü nakil reddini ve anormal büyümeyi önlemek için domuz, altısı da insan ve domuz organlarını daha uyumlu hale getirmek için tasarlanan insan transgenleriydi.

Domuz kalbi naklinin rutin bir işlem haline gelmesi içinse daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Buna göre bilim insanları, genetiği değiştirilmiş domuz organlarını insan vücudu içinde daha uyumlu hale getirmek için çalışmalarını sürdürecek. Ayrıca domuzda bulunan bir enfeksiyonun insana bulaşma riski gibi öngörülemeyen risklerin de giderildiğinden emin olunacak.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.