enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,3366
EURO
37,3799
ALTIN
3.021,81
BIST
8.663,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Çok Bulutlu
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

Bazı Böceklerin de İnsanlar Gibi Acı Çektiği Kanıtlandı

İnsanlık olarak kendimiz dışındaki canlılara karşı farklı tutumlarımız var. Örneğin vejetaryenlik son yıllarda büyük bir trend haline geldi çünkü …

Bazı Böceklerin de İnsanlar Gibi Acı Çektiği Kanıtlandı
10.07.2022
140
A+
A-

İnsanlık olarak kendimiz dışındaki canlılara karşı farklı tutumlarımız var. Örneğin vejetaryenlik son yıllarda büyük bir trend haline geldi çünkü pek çok insan karnını doyurmak için başka bir canlıyı öldürmek istemediğine karar verdi. Tabii burada bunun tartışmasını yapmayacağız ancak konuyu getirmek istediğimiz bir nokta var: Böcekler.

Etrafta ‘deli dana’ gibi dolaşan, amaçsızca ve robotik bir şekilde hareket eder gibi görünen böcekler, pek çok insan için belki de öldürmesi en ‘meh’ dedirten canlıdır. Çoğu kişi böcek gördüğünde tereddüt etmeden ezer geçer. Birazdan sizinle paylaşacağımız bilgiden sonra bir böceği öldürmeden önce iki kere düşünmek isteyebilirsiniz.

Böcekler de insanlar kadar acı çekiyormuş

Nosisepsiyonun (kimyasal yanmaların, kesiklerin ve darbe sonucu oluşan yaraların veya uyarıların sinir sistemi tarafından algılanması) hayvanlarda çeşitli fizyolojik ve davranışsal tepkileri tetiklediği keşfedildi, bunlardan biri de acı çekme algısı.

2019’da deneyler yapmaya başlayan bir araştırma ekibi, yaygın olarak incelenen meyve sineği Drosophila’nın bacağı koptuktan sonra kronik acı belirtileri gösterdiğini ortaya çıkardı. Meyve sineği tamamen iyileştiğinde, meyve sineğinin kontralateral bacağının aşırı duyarlı hale geldiğini keşfedildi.

Anatomik olarak böceklerin beyinden sinir kordonlarındaki zarar verici dokunmaya karşı savunma tepkilerinin kaynaklandığı kısma inen nöronları vardır. Mesela domates kurdu böceği yaralandıktan sonra kendisini tımarlamak gibi acıyı hafifletme davranışları bile sergiliyor.

2019’da bu konuya dair araştırmalara başlayan ekip, yaptığı yeni açıklamada “Böceklerin büyük olasılıkla davranışsal, moleküler ve anatomik sinirbilim kanıtlarına dayanarak nosisepsiyon üzerinde merkezi sinir kontrolüne sahip olduğunu savunuyoruz. Bu da böceklerin de acı çektiği konusundaki düşüncemizi güçlendiriyor” diyor.

Böcekler geniş ve çeşitli bir grup olduğu için nosisepsiyon düzenlemelerinin karmaşıklığının ve potansiyel acı duygularının da aralarında büyük ölçüde farklılık göstermesi de olası bir durum. Yani her böcek aynı derecede acı çekmiyor olabilir, hatta bazıları hiç acı çekmiyor olabilir. Ancak şimdi acı çektiklerinin farkında olduğumuzdan dolayı üzerlerinde deney yapma fikri, etik sorunları da beraberinde getiriyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.