İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finladiya karşısında istediğini almıştı. Ankara, 4’lü zirve kapsamında yapılan …
İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finladiya karşısında istediğini almıştı. Ankara, 4’lü zirve kapsamında yapılan anlaşma doğrultusunda iki ülkenin NATO’ya üye olmalarına şartların yerine getirilmesi durumunda yeşil ışık yakmıştı.
Londra merkezli Financial Times’ta Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya ile yürüttüğü keskin müzakereler ve Ukrayna tahılı konusunda Karadeniz’deki rolünü ele alan bir yazı yayımlandı.
Financial Times, “Erdoğan, çileden çıkaran ama vazgeçilmez bir müttefik” başlıklı analiz yayınladı.
“Neden Türkiye’yi NATO’dan atmıyoruz? Harika bir fikir gibi duruyor.” şeklindeki ifadelerle başlayan analizde, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasına yönelik itirazlarından vazgeçtiği ancak yeni şüphelere yol açtığı belirtildi.
İsveç’in, Türkiye’nin suçladığı 73 şahsı iade etmemesi halinde anlaşmanın Meclis’ten geçmeyeceğine dair açıklamaların yapıldığına işaret edildi.
“TÜRKİYE’NİN DIŞLANMASI FELAKET OLUR”
Bu durumun, “Türkiye’nin gelecekteki krizlerde nasıl davranacağı konusunda şüphe uyandırdığı” savunuldu.
Yazıda, “NATO, Türkiye olmadan daha iyi olmaz mı? Kesinlikle hayır. Türkiye’nin dışlanması, yasal olarak mümkün ama stratejik bir felaket olur.” denildi.
“TÜRKİYE KARADENİZ GİRİŞİNİ KONTROL EDİYOR”
Karadeniz limanlarından çıkarılmayı bekleyen tahıl anımsatılarak, “Karadeniz, hem Ukrayna hem de Rusya için Akdeniz’e ve daha geniş ölçekte dünyaya açılan kilit bir yol. Ukrayna tahılı, bir gün dünya pazarlarına çıkarılırsa, Karadeniz’den geçecek. Türkiye, deniz girişini kontrol ediyor.” ifadelerine yer verildi.
“RUSYA AKDENİZ’İN KAPILARINDA OLUR”
Türkiye’nin, söz konusu askeri ittifaktan çıkarılmasına dair söylemler ilgili olarak, “Türkiye, NATO’dan çıkarılır ve Rusya’nın fiili müttefiki olursa, Ukrayna fiilen denize kıyısı olmayan bir ülke haline gelir ve Rusya Akdeniz’in kapılarında olur.” tespitinde bulunuldu.
Aynı yazının devamında şu görüşler aktarıldı:
“Orta Doğu’daki güvenlik dengesi de ciddi şekilde karmaşık hale gelir. Türkiye, 3,7 milyon Suriyeli mülteciyi barındırıyor. Bu da Avrupa Birliği üzerindeki baskının çoğunu ortadan kaldıran insani bir eylem.
“TÜRKİYE’Yİ BU TARAFTA TUTMAK HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ”
Rusya’nın aksine Türkiye, NATO’nun geri kalanı için, belki de Yunanistan dışında, güvenlik tehdidi değil. NATO’nun Rusya’ya karşı koymasının önemine bakıldığında, Türkiye’yi bu tarafta tutmak her zamankinden daha önemli.
“DURUM ÇILDIRTICI: ERDOĞAN BUNU BİLİYOR”
Erdoğan bunu biliyor. Ukrayna’daki savaşın kendisine verdiği avantajı kullanıyor. Durum çıldırtıcı ama yönetilemez değil. Türk lider, kendisine uygun olduğunda tutum değiştirme konusunda mükemmel bir yeteneğe sahip.”