enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Çok Bulutlu
16°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güneş Sistemimizin Dışında Bir Süper Ay İçin Kanıt Bulundu

Gökbilimciler uzun yıllardır yaptıkları araştırmalar sayesinde, güneş sistemimizin dışında da uyduların var olma olasılığının yüksek olduğunu …

Güneş Sistemimizin Dışında Bir Süper Ay İçin Kanıt Bulundu
15.01.2022
161
A+
A-

Gökbilimciler uzun yıllardır yaptıkları araştırmalar sayesinde, güneş sistemimizin dışında da uyduların var olma olasılığının yüksek olduğunu düşünüyor. Fakat bu gezegenelerin, yapıları nedeniyle tespit edilmeleri oldukça zor.

Columbia’daki Cool Worlds Laboratuarı’nda araştırmalarını yürüten gökbilimci David Kipping ve ekibi, güneş sistemimizin dışında bir uydunun var olduğunu da kanıtlayabilecek verilere ulaştıklarını duyurdu.

Gezegenlerin oluşumunun anlaşılmasını sağlayabilir

Nature Astronomy adlı bilimsel dergide yayınlanan keşif, Columbia Üniversitesi’nin Cool Worlds Laboratuvarı’nda David Kipping önderliğinde gerçekleşti. Kipping ve ekibi, NASA’nın Kepler teleskobundan elde edilen verilerin arşivine bakarak bir Süper Ay’ın sinyalini buldu. Aynı ekip tarafından daha önce de bir dış uydu adayı keşfedilmişti. Kipping’e göre keşfedilen her iki süper ay adayı da devasa boyutları nedeniyle yerçekimi kuvvetinin altında yığılmış bir gazdan oluşuyordu. Bu hipotez eğer doğruysa her iki ayın da gezegen olarak hayata başlamış olabileceği düşünülüyor.

Gökbilimciler yaptıkları açıklamayla, Jüpiter büyüklüğündeki Kepler 1708b adlı bir gezegenin yörüngesinde dönen, 5500 ışıkyılı uzakta bir süpey ayın yer aldığını bildirdi. Araştırma ekibinin lideri David Kipping, açıklmasında “Gökbilimciler şimdiye kadar 10.000’den fazla ötegezegen adayı buldu ancak güneş sisteminin dışında bir gezegen keşfetmek oldukça zorlayıcı” dedi.

Kepler 1708b adlı gezegenin gökbilimcileri heyecanlandırmasının en önemli nedeni ise evrende yaşamın nasıl ve nerede ortaya çıkmış olabileceği konusunda insanlara fikir verme potansiyellerinin yüksek olması. Ötegezegenlerin varlığının şüphecilikle karşılandığını hatırlatan Kipping,“Bu gezegenler bizim sistemimize göre kıyasla yabancı olsa da gezegen sistemlerini nasıl oluştuğuna dair anlayışımızda devrim yarattılar” dedi.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.