enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Sahra Çölü’ndeki Esrarengiz Göz Şekli Neyin Nesidir?

Afrika kıtasında, Sahra Çölü’nde bulunan Adrar Plato’sundaki bu oluşum aslında bir “dom”. Nedir peki bu dom? Çapı 40 km olan bu mucizevi oluşum …

Sahra Çölü’ndeki Esrarengiz Göz Şekli Neyin Nesidir?
01.07.2022
118
A+
A-

Afrika kıtasında, Sahra Çölü’nde bulunan Adrar Plato’sundaki bu oluşum aslında bir “dom”. Nedir peki bu dom?

Çapı 40 km olan bu mucizevi oluşum, yer kabuğunun dalgalanmaları sonucunda zamanla bu şekle büründü ve uzaydan bile görünebilecek kadar büyük bir alanı kapladı.

Başka gezegene ait gibi görünen bu “dom”a “Richat Oluşumu” da deniyor.

“Sahra’nın Gözü” olarak bilinen bu jeolojik oluşum, oldukça erozyona uğramış olan 40 km çapında simetrik antiklinallardan oluşan eliptik bir yapı.

Gezegenimizin yüzeyindeki çukur alanlarda biriken tortullar, levhaların birbirine doğru hareket etmesi nedeniyle kıvrılıp yükselerek Richat Oluşumu’na neden oluyorlar.

Belirgin daireselliğin asıl nedeninin bir astreoid çarpması olduğu düşünülüyordu.

Bu fikir ilk etapta yaygın olarak benimsenmişti ancak daha sonra yapılan incelemelerde burada herhangi bir astreoid etkisine rastlanamadı.

Eğer bir çarpışma olsaydı şoklanmış kuartza ve parçalanmış camlara rastlanması gerekirdi. Çünkü bunlar yüksek enerjili bir çarpmanın etkileri olarak açığa çıkar.

Mavimtırak bir renge sahip olması burayı daha da ilginç kılıyor.

Üstte gördüğünüz fotoğraf 2014 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki görevi sırasında Rus kozmonot Oleg Artemyev Hermanovitch tarafından çekildi.

Renklerin, belirli jeolojik özellikleri vurgulamak adına harmanlama yöntemiyle artırıldığını da belirtelim. Yüksek oranda manyetit içermesinden dolayı bu renge sahip.

Bu nedenle etrafındaki manyetik ölçümleri etkileyerek navigasyonları karıştırabilmektedir.

Kayatabanı kahverengi, kum sarısı ve beyaz renklerine sahip. Akıntı kanallarındaki örtü ise yeşil renkte ve tuz tortulları mavi-beyaz renklerdedir.

Richat Oluşumu’nun kuzeybatısında Moritanya’nın en yüksek zirvesinin bulunması, göz şeklini daha da belirgin hale getiriyor.

Çölün içinde oluşmuş bu muazzam yapıya eşlik eden Kadiet ej Jill Dağı, yaklaşık 1.000 metre yüksekliğinde.

Bütün bunların haricinde bu bölgede arkeolojik kalıntı sayısı da bir hayli fazla. İnsanların bir dönem burada yaşadıkları tespit edilmiş.

Sahra’nın Gözü’nün haritadaki yerine buradan bakabilirsiniz.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.