enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2173
EURO
35,0245
ALTIN
2.505,34
BIST
10.953,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Köpekleri On Binlerce Yıldır Evcilleştiriyor Olabiliriz!

Henüz 2020 yılında yayımlanan bir araştırma, en iyi dostumuz köpeklerin bundan 11 bin yıl önce çeşitlenmeye ve evcilleştirilmeye başladığını …

Köpekleri On Binlerce Yıldır Evcilleştiriyor Olabiliriz!
30.06.2022
123
A+
A-

Henüz 2020 yılında yayımlanan bir araştırma, en iyi dostumuz köpeklerin bundan 11 bin yıl önce çeşitlenmeye ve evcilleştirilmeye başladığını ortaya koymuştu. Tüm evcil köpeklerin günümüz gri kurtlarıyla aynı atadan geldiği bilinirken, dostluğumuzun aslında bu kadar ‘erken’ bir zamanda başlamadığı tahmin ediliyordu. İşte o tahminler, yayımlanan yeni bir araştırmayla doğrulandı.

66’sının genomu henüz yeni taranan toplam 72 antik kurttan alınan genom örnekleri, hem antik hem de modern köpek türlerinin Asya’daki antik kurtlara yakın olduğunu gösterdi. Genomların alındığı antik kurtlar, yaklaşık 100 bin yıl önce yaşamış kurtlara ait idi.

Köpeklerdeki çeşitlilik sanılandan daha uzun süre önce başladı:

Hassas İçerik
  • 18 bin yaşındaki yavru köpek Dogor

Yeni araştırmayla ortaya çıkan sonuçlardan birisi, kurtların halen tam olarak bilinmeyen evrim sürecine ışık tuttu. Özellikle bir gen varyantının izini süren biilim insanları, bu genin yaklaşık 10 bin yıllık zaman diliminde oldukça nadirden neredeyse her yerde var olmaya varan bir serüvene sahip olduğunu gördü. Buna neden olan mutasyon, günümüz köpeklerinde de bulunan ve kafa ve çene kemiklerinin gelişimini etkileyen IFT88 isimli bir geni etkiliyordu.

Bilim insanları, köpekler ve kurtlarda mutasyonun nasıl ve neden bu kadar yaygınlaştığını henüz açıklayamadı. Fakat yapılan tahminler, türlerin beslendiği avlarındaki çeşitliliğe dayanıyor. Bununla birlikte söz konusu genin henüz keşfedilmeyen bir görevinin de olduğu düşünülüyor.

Bununla birlikte araştırma, Kuzeydoğu Avrupa, Sibirya ve Amerika’daki ilk köpeklerin DNA’larının tamamını doğudaki kurt popülasyonundan aldığını ortaya koydu. Orta Doğu, Afrika ve Güney Avrupa’dan gelen ilk köpeklerdeyse Güneydoğu Avrasya’daki modern popülasyonların DNA’sından parçalar taşıdığı keşfedildi.

Araştırmadan çıkan en önemli sonuç ise köpeklerin ilk ne zaman evcilleştirilmeye başladığıyla ilgiliydi. 100 bin yıllık bir süreyi kapsayan araştırma, köpeklerin insanların hayatında bu süre içinde yer edinmiş olabileceğine işaret etti. Ayrıca araştırmanın çok çeşitliliğe işaret eden diğer sonucu, ilk evcilleştirmelerin dünyanın çeşitli yerlerinde, on binlerce yıl önce gerçekleşmiş olabileceğini de gösterdi.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.