enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2759
EURO
35,0087
ALTIN
2.476,70
BIST
10.552,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kanser Tedavisinde Sevindirici Bir Gelişme Yaşandı

Bağışıklık sistemimiz kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı en güçlü savunma hattıdır. Kanserin tespit edilmekten kaçınmak ve …

Kanser Tedavisinde Sevindirici Bir Gelişme Yaşandı
17.06.2022
199
A+
A-

Bağışıklık sistemimiz kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı en güçlü savunma hattıdır. Kanserin tespit edilmekten kaçınmak ve bağışıklık hücrelerini zayıflatmak için bazı kurnaz yöntemleri vardır. Geçtiğimiz aylarda Japon araştırmacılar, bir kanser hastasının T hücrelerini çıkarıp, belirli kanser hücrelerini hedeflemek için genetik olarak tasarladığı ve kanseri avlamak için vücuda geri yerleştirdiği bir CAR T hücre immünoterapisi deneyi gerçekleştirmişti. Bu sefer farklı bir ekip benzer tedaviyi kullanarak CAR T hücre immünoterapisi ile kansere karşı savaşa yeni bir boyut kazandırdı.

Washington Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, bir güçlendirici protein eklemenin kanser immünoterapisinin sonucunu önemli ölçüde iyileştirebileceğini keşfetti. Farelerde yapılan deneyler, proteinin 10.000 kat daha fazla bağışıklık hücresi ürettiğini ve tüm farelerin deney boyunca hayatta kaldığını ortaya çıkardı.

Tedavi yöntemi proteinin yapısı değiştirilerek geliştirildi

Yeni yapılan çalışmada, bilim insanları, T hücrelerinin sayısını artırarak kanserle mücadele etmenin yollarını araştırdı. Vücudun hastalık durumunda T hücresi üretimini hızlandırmak için tamamen doğal olduğu söylenen interlökin-7 (IL-7) adlı bir protein kullanan araştırmacılar, normalde vücutta çok uzun süre yaşamayan doğal proteinin yapısını değiştirerek haftalarca vücutta kalmasını sağladı.

Ekip, bu uzun ömürlü IL-7’yi farklı günlerde farelere enjekte etti. Testte bazı farelere immünoterapi uygulanmazken bazılarına da IL-7 proteini olmadan CAR T hücre tedavisi uygulandı. CAR T hücre tedavisinin ardından tümör taşıyan ve immün yetmezliği olan farelere uzun etkili bir IL-7 proteini enjekte edildiğinde, bu farelerdeki CAR T hücrelerinin IL-7 almayan farelere kıyasla on bin kattan daha fazla arttığı gözlemlendi. Ayrıca bu CAR T hücrelerinin daha uzun süre zararlı tümöre karşı savaştığı da gözlemlendi.

İnsanlar üzerinde deneyler yakında başlayabilir

Bu güçlendirilmiş tedavi sayesinde denek farelerin hayatta kalma süreleri daha da uzadı. CAR T hücre tedavisiyle birlikte IL-7 proteini alan her farenin vücudundaki tümörler deneyin 35. gününde saptanamayacak kadar küçüldü. Ayrıca farelerin her biri 175 gün süren deneyin tamamında hayatta kalabildi. Buna karşılık, sadece immünterapi tedavisi olan farelerin ise ortalama 30 gün hayatta kaldığı saptandı.

Farelerde yapılan deneylerin insanlarda da aynı etkiyi göstermediği durumlar olabiliyor fakat uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre IL-7 proteini ile güçlendirilmiş CAR T hücre tedavisinin insanlar üzerinde yapılacak klinik deneylerinin, bir tür lenfomaya sahip olan hastalarda yakında başlaması bekleniyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.