enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2668
EURO
34,7686
ALTIN
2.400,46
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
SON DAKİKA
20:08 Avcılar’da Mahalle Hizmet Seferberliği Hız Kesmeden Devam Ediyor
19:20 Kamuda dijital dönüşüm için iş birliği
19:07 Bursa Yenişehir Ziraat Odası’nda Aktaş yeniden başkan
19:06 Akaryakıtta pompaya yansıyacak çifte indirim!
18:51 Başkan İmamoğlu’ndan Gaziosmanpaşa’ya tebrik ziyareti
18:50 Eğitim Gücü Sen Bilecik’te okulları ziyaret etti
18:20 İzmit’te Hıdırellez sevinci üçüncü gününde
17:50 “Sakarya’da birlikteliği güçlendireceğiz”
17:36 Yenişehir’de 10 yıllık sorun çözüme kavuşuyor
17:21 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey basınla buluştu
17:20 Başkan Aras: “İçme suyu için projelerimiz hazır”
17:07 Kuveyt Emiri El Sabah Başkent’te
17:06 İpsala Muhtarlar Derneği Başkanlığına Çağlar Turgay seçildi
16:51 Dikkat! Eşinizin cebinden izinsiz para almak boşanma sebebi
16:50 Başkan Zeyrek, “Yalınayak yürüyen çocukların sorumlulukları omuzlarımda”
16:40 Şehri imar ederken yeşil dokuyu da ihmal etmeyen Selçuklu Belediyesi Selahaddin Eyyubi Mahallesi’nde yapımına devam ettiği Yelda Parkı’nda çalışmaları son hızla devam ettiriyor
16:39 Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’ten Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
16:38 Homeworld 3 DLSS Yapay Zeka Güncellemesi Alıyor
16:29 Geyve’de Yol Yapım Çalışmaları Başladı
16:28 Western Digital’dan Yaratıcı Kullanıcıların Dijital İçeriklerinin Potansiyelini Artırmalarına Yardımcı Olacak Hızlı ve Güçlü 8 TB Masaüstü SSD
TÜMÜNÜ GÖSTER →

James Webb Uzay Teleskobu’nun Temel Görevleri

Kızılötesi bir uzay gözlemevi olan James Webb Uzay Teleskobu (JSWT), bugün öğle saatlerinde Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Fransız Guyanası’ndaki …

James Webb Uzay Teleskobu’nun Temel Görevleri
25.12.2021
233
A+
A-

Kızılötesi bir uzay gözlemevi olan James Webb Uzay Teleskobu (JSWT), bugün öğle saatlerinde Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Fransız Guyanası’ndaki fırlatma sahasından Arianespace Ariane 5 roketiyle fırlatıldı. Teleskobun fırlatıldığı anlar NASA’nın YouTube kanalında eş zamanlı olarak yayınlandı.

Yeni uzay teleskobu, evrenin tarihini ortaya çıkarmak için araştırmalar yapacak. NASA’nın en büyük ve en güçlü uzay bilimleri teleskobu James Webb Uzay Teleskobu, Dünya’dan 1 milyon mil (1,5 milyon kilometre) uzaklıkta; Güneş’in yörüngesinde konumlanacak. Uzay teleskobunun kalıcı konumuna ulaşması yaklaşık 30 gün sürecek.

Yeni uzay teleskobunun yörünge yolculuğu başladı

Teleskobun yörüngeye ulaşmasıyla öncelikle başarılı bir şekilde kalibre edilmesi ve yerleşmesi, hizalanması gibi bir dizi ayarlamalar yapılacak. Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’ne göre, yeni teleskoptan en iyi görüntülerin gelebilmesi için yaklaşık 6 aylık bir zamana ihtiyaç duyulacak.

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun; evrendeki ilk ışık, erken evrende galaksilerin oluşması, yıldızların doğuşu ve gezegenler tarihi olmak üzere temelde 4 ana konusu olacak.Gerekli teknik ayarlamaların ardından James Webb Uzay Teleskobu’nun da şimdiye kadar pek çok büyüleyici fotoğraflara erişmemizi sağlayan Hubble Uzay Teleskobu gibi harika fotoğraflar çekmesi bekleniyor.

İlk ışık ve iyonlaşma

Bu görev, Bing Bang’in bugünkü bildiğimiz şekliyle evreni başlatmasından sonra; evrenin ilk aşamalarının araştırılmasını ifade eder. Evren başlangıçta elektronlar, protonlar ve netronlar gibi parçacıklarla doluydu. Evrende bu parçacıkların birleşmeye başlaması için gerekli ışık, parçacıkların soğumasıyla ortaya çıkıyordu. James Webb Uzay Teleskobu öncelikle ilk ışığın izini sürecek. Ayrıca ilk yıldızların oluşmasından sonraki “yeniden iyonlaşma çağını” inceleyecek.

Galaksilerin montajı

Bugün gördüğümüz sarmal ve eliptik gökadalar milyarlarca yıl içinde yaşanan evrimleşmenin bir sonucudur. Günümüzde, evrenin nasıl evrimleştiğine dair ipuçlarını görmek için yararlanılan en iyi yöntem ise galaksi incelemeleridir. James Webb Teleskobu, evrimi daha iyi anlayabilmek için en eski gökadaları inceleyecek.

Yıldızların doğuşu ve gezegen sistemleri

Yıldızlar gaz bulutları içinde oluşur ve büyüdükçe radyasyon basıncının etkisiyle koza gazı üflerler. Yeni uzay teleskobunun kızılötesi gözleri, bu kozalarda doğan yıldızlar da dahil olmak üzere ısı kaynaklarını inceleyecek.

Gezegenler ve yaşamın kökenleri

Gezegenlerin atmosferlerini ve oluşum koşullarını anlamak, bilim insanlarının belirli gezegenlerin yaşanabilir olup olmadığını daha iyi tahmin etmelerine yardımcı olabilir. NASA’nın gezegen arayan Kepler Uzay Teleskonu’nun da katkılarıyla son yıllarda çok fazla ötegezegen keşfedildi. James Webb Uzay Teleskobu’nun güçlü sensörleri bu gezegenleri (atmosferlerini görüntüleme de dahil olmak üzere) derinlemesine inceleyebilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.