enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Piyasa, TCMB’den hamle beklemiyor

Piyasa katılımcılarına göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu hafta yapılacak faiz toplantısında da hareketsiz kalacak. Ankete katılan 18 …

Piyasa, TCMB’den hamle beklemiyor
24.05.2022
96
A+
A-

Piyasa katılımcılarına göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu hafta yapılacak faiz toplantısında da hareketsiz kalacak.

Ankete katılan 18 kurumun beklentisi politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde oldu.

Yılsonu tahminini paylaşan 14 kurum da faizlerin yılsonuna kadar değiştirilmeyerek yüzde 14 seviyesinde tutulacağını öngördü. Yıl sonu tahminlerinde sadece bir kurum politika faizinin yüzde 15’e yükseltilmesi tahminini paylaştı.

ENFLASYON YÜZDE 70’E DAYANDI

Son açıklanan veriler enflasyonda yükseliş ivmesinin devam ettiğini göstermişti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Nisan’da yıllık enflasyon yüzde 70’e dayandı.

Ekonomistlerin beklentileri 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonda zirvenin henüz görülmediği ve birkaç ay daha yükselişin sürebileceğini gösteriyor.

TCMB, geçen yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek yüzde 14’e çekmişti.

Gevşeme döngüsü geçen sene kur krizine sebep olarak dolaylı yoldan enflasyonun sert yükselmesine sebep olurken, Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından artan küresel enerji maliyetleri ise fiyat artışlarını daha da körüklemişti.

Geçen yıl gevşeme döngüsünün tetiklediği TL’deki değer kaybı savaşın etkisiyle hızlanmış ve bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sebebiyle uzun süre dar bantta işlem gören Dolar/TL , finansal piyasalardaki küresel gelişmelerin de öncülüğünde bu yıl yaklaşık yüzde 20 yükseldi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.