enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5343
EURO
36,2358
ALTIN
2.999,07
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
14°C

Geceleri Elektrik Üreten ‘Anti-Güneş Paneli’ Geliştirildi

Dünya çapında yenilenebilir enerjiye olan talep artmaya devam ederken bilim insanları da bu dönüşümü sağlayacak teknolojiler için çalışmalarını …

Geceleri Elektrik Üreten ‘Anti-Güneş Paneli’ Geliştirildi
18.05.2022
173
A+
A-

Dünya çapında yenilenebilir enerjiye olan talep artmaya devam ederken bilim insanları da bu dönüşümü sağlayacak teknolojiler için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda en çok tercih edilen yenilenebilir enerji türü olan Güneş enerjisi için devrimsel bir keşfe imza atıldı.

Bilim insanları, geçtiğimiz günlerde yayımladıkları yeni araştırmalarında Güneş panellerinin geceleri de enerji üretmesini sağlayan yeni bir ‘anti-Güneş paneli’ geliştirdiklerini açıkladı. Teknoloji, enerjiyi Güneş panellerinin Güneş ışınlarıyla ve dolayısıyla ısıyla elde etmesinin aksine geceleri yeryüzünün soğumasıyla ortaya çıkan kızılötesi enerjiden faydalanıyor.

Kızılötesi enerji, kullanılabilir enerjiye dönüştürülüyor:

Bilim insanlarının yeni geliştirdikleri teknoloji, gece görüşü gözlüklerinde bulunan materyallerden faydalanıyor. Yeni teknoloji, Dünya’nın ısınmasının ardından geceleri soğuması sürecinde ortaya çıkan kızılötesi enerjiyi kullanılabilir bir enerjiye dönüştürüyor. Bu sürece de ‘termoradyatif’ süreç deniyor. Geliştirilen prototiple yapılan testler, teknolojinin şimdilik küçük de olsa bir enerji sunabildiğini gösterdi.

Bu süreçten faydalanmak için özel ‘cıva kadmiyum tellür (CTM)’ diyotu, 20 derece ısıtıldığında yaklaşık 2,26 miliwatt/metrekare enerji üretmeyi başardı. Bu enerji, sadece bir bardak su ısıtmak için yetersiz olsa da teknolojinin geliştirilmesiyle bir güneş panelinin ürettiği enerjinin 10’da 1’inin üretilebileceği belirtiliyor..

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.