enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6445
EURO
36,5099
ALTIN
2.932,35
BIST
9.674,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C

Kanatlarında Karınca Deseni Olan Sinek Türü

Canlılar üzerinde bulunan şekiller evrimsel süreçte çeşitli nedenlerle oluştu, hatta milyon yıllara yayılan bu süreçte bazı türlerin üzerindeki …

Kanatlarında Karınca Deseni Olan Sinek Türü
18.05.2022
210
A+
A-

Canlılar üzerinde bulunan şekiller evrimsel süreçte çeşitli nedenlerle oluştu, hatta milyon yıllara yayılan bu süreçte bazı türlerin üzerindeki desenler göz, çiçek gibi nesnelere benzedi.

Tephritidae familyasının Goniurellia cinsindeki bu meyve sineklerinin şeffaf kanatlarındaki desenler ise evrimin bu konuda zirve yaptığı en çarpıcı örneklerden biri.

1910’dan beri bilinen bu tür genellikle Yakın ve Orta Doğu, Avrupa ve Asya’da bulunuyor.

Çok çeşitli habitatlarda yaşayan bu sineklere, çoğu zaman çayırlarda ve şehirlerdeki bahçelerde rastlanıyor. Yetişkinleri ortalama 3-4 mm uzunluğunda oluyor, yani oldukça küçük bir tür.

Sineğin kanatlarındaki karınca benzeri böcek şekli nasıl ortaya çıkmış olabilir?

İşte burada evrim devreye giriyor. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte avcılara karşı bir savunma mekanizması olarak gelişmiş olabileceği düşünülüyor. Bir tehdit algıladıklarında kanatlarını açarak daha korkutucu görünebilirler, böylece avcının kafasını karıştırabilirler.

Bu şekle sahip olanların hayatta kalma ihtimali nesillerdir artacağı için sonraki nesillerin de bu şekle sahip olacağı düşünülüyor. Bu şekil, türün her üyesinde bulunmuyor. Bazılarında örümcek şekli dahi belirebiliyor.

Bu savunma mekanizması aynı zamanda sineği potansiyel eşler için çekici hale getirebilir.

Estetik görünen bu kanat tasarımı, bir çiftleşme dansıyla birlikte dişiler için cezbedici olabilir. Kanattaki resim ne kadar gerçekçi olursa hayatta kalma ve üreme şansı o kadar artacaktır. Böylece bu eşsiz özellik nesiller arasında aktarılacaktır.

Kelebeklerin kanatlarında bulunan göz benzeri şekiller de benzer bir işleyişin sonucudur.

Kanatlarındaki baykuş gözü şekli sayesinde avcılarını anlık olarak korkutup kaçırabilen bazı kelebek türleri, bu tür adaptasyonların en bilindiklerindendir.

Peki bu tip şekiller neden her türde ortaya çıkmıyor?

Bu özellikler birdenbire değil milyonlarca süren bir süreçte ortaya çıkmaktadır. Her popülasyonun genetik dağılımının yanı sıra onlara etki eden faktörler birbirinden çok farklıdır. Bu yüzden benzer sorunlara farklı tepkiler ortaya çıkabilir.

Bir dahaki sefere dairenizin etrafında uçan minik böceklerden şikayet ettiğinizde, onları haşere olarak görmeyin, onlara evrimsel sanat olarak bakın.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.