enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6492
EURO
36,3613
ALTIN
2.928,71
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

GOES-18’den Dünya’nın İlk Görüntüleri Geldi

Fırtınalar, volkanik patlamalar, orman yangınları, bulutlar…Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) GOES-18 isimli yeni uydusu, bu …

GOES-18’den Dünya’nın İlk Görüntüleri Geldi
14.05.2022
169
A+
A-

Fırtınalar, volkanik patlamalar, orman yangınları, bulutlar…Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) GOES-18 isimli yeni uydusu, bu olayların hepsini gözlemleyerek hava, iklim sorunları ve doğal afetleri daha iyi tahmin etmemize ve anlamamıza yardımcı olacak. Başlangıçta GOES-T olarak bilinen uydu, 1 Mart tarihinde NASA tarafından yörüngeye gönderilmişti.

Şimdiyse GOES-18, evimiz Dünya’nın çektiği ilk görüntülerini gönderdi. Görüntüler, mavi gezegenin güzelliğini ve aslında ne kadar ‘kırılgan’ olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

GOES-18, 30 kat daha fazla veri elde ediyor

NOAA, uydudan gelen ilk görüntüleri çarşamba günü paylaştı. Görüntülerde Dünya’nın görüntülerinin yanı sıra gezegende yaşanan fırtına, toz ve orman yangınlarının etkilerine de yer verildi.

Sabit bir uydu olan GOES-18, ekvatorun 35.800 kilometre üzerinde yer alan konumundan Batı Yarımküre’yi sürekli olarak görüntüleyecek. Yeni uydu ile uzay havası, güneş havası ve dünya havasını incelediklerini ifade eden GOES-T’nin program müdürü yardımcısı Alreen Knaub, konuya dair yaptığı açıklamada “Bu uyduda, önceki uydularda olduğu gibi, 30 kat daha fazla veri alıyoruz” şeklinde kaydediyor.

Yeni gönderilen uydu görüntüleri ise, GOES-18’in sorunsuz bir şekilde çalıştığını gösteriyor. NOAA tarafından yapılan açıklamada “GOES-18 şu anda operasyonlara hazırlamak için aletlerinin ve sistemlerinin lansman sonrası testi, doğrulaması ve kalibrasyonundan geçiyor” cümlelerine yer verildi.

NOAA, herhangi bir sorunla karşılaşmadıkları taktirde uydunun 2023 yılının başlarında “GOES West” adını alarak teknik sıkıntılar yaşayan GOES-17 uydusunun yerine geçeceğini belirtiyor. Bununla birlikte GOES-18’in, hava tahmini, fırtına ve afetlerin takibinde çok önemli rol oynaması bekleniyor.

İşte GOES-18’den gelen ilk büyüleyici video:

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.