enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2132
EURO
35,0172
ALTIN
2.463,99
BIST
10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
19:25 Başkan Tugay’ı duygulandıran sürpriz
19:16 Direnişin simgesi Hasan Tahsin unutulmadı
19:15 Kartepe Belediyesi Mayıs Ayı olağan meclis toplantısının 2.Birleşimi Kartepe Belediye Başkanı Av.M.Mustafa Kocaman başkanlığında yapıldı
19:14 Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya’daki çevre paydaşlarıyla bir araya geldi
19:09 Konak’ta ‘Okuyan Bir Gelecek’ inşa ediliyor
19:08 İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yürüttüğü ‘DeThink’ projesi kapsamında oluşturulan teknoloji destekli platform, ortaokul öğretmenlerinin kullanımına sunuldu
18:20 Düzce’de zabıta ve polis ortak uygulama yaptı
17:50 Başkan Zeyrek, Akhisar Pazaryeri esnafını ziyaret etti
17:36 “Türkiye Yüzyılı’na yakışan bir şehir inşa edeceğiz”
16:50 Başkan Aras’tan Adliye – Yeni Otogar yolunda inceleme
16:22 Başkan Zeyrek: “Halkımızın her bir kuruşuna sahip çıkıyoruz”
16:21 İnegöl protokolü engelliler için sahaya çıktı
16:20 Rize-Artvin’in hava trafiğinde 2 yılda 2 milyon yolcu
16:06 Başkan Çolakbayrakdar: “Projelerimizle kendi kendine yeten bir belediye olduk”
15:36 Marmara belediyeleri afetten sonraki yaşamı Nilüfer’de ele aldı
14:36 Aile istatistiklerine göre kalabalık aileler azaldı… Aileler 4 kişiden 3’e düştü
14:20 Yapım işi ihalelerine artırımlı fiyat farkı ve süre uzatımı ‘Resmi’leşti
13:50 Bakan Yerlikaya: Tuzakları yerle bir edeceğiz
13:45 Gençlerin Her Adımında Akbank Yanlarında
13:44 Keçiören’de 19 Mayıs’a Özel E-Spor Turnuvası
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Nanoselüloz Sayesinde Elektronikler Ağaçta Yetişecek (!)

Hiç bir elektronik bileşeni aynı meyve gibi ağaçtan toplayabileceğinizi hayal etmiş miydiniz? Osaka Üniversitesi araştırmacılarının çalışmaları …

Nanoselüloz Sayesinde Elektronikler Ağaçta Yetişecek (!)
26.04.2022
176
A+
A-

Hiç bir elektronik bileşeni aynı meyve gibi ağaçtan toplayabileceğinizi hayal etmiş miydiniz? Osaka Üniversitesi araştırmacılarının çalışmaları sonuç verebilirse, gelecekte gerçekten elektronik donanım bileşenlerini ‘ağaçlarda yetiştirebileceğiz’.

Tokyo ve Kyushu Üniversiteleri ile birlikte Okayama Üniversitesi, hem 3 boyutlu yapıların nano-mikro-makro ölçekli tasarlanabilir hem de elektriksel özelliklerinin ayarlanabilir olduğu, yarı iletken bir nanoselüloz kağıt geliştirdiler. Peki bu ne demek?

‘Gelecekte elektronik parçaları ağaçta yetiştireceğiz’

Selüloz, ahşaptan elde edilen doğal ve kolay elde edilen bir malzemedir. Selüloz nanolifleri (nanoselüloz), standart A4’ünkilere benzer boyutlara sahip esnek nanoselüloz kağıdından (nanokağıt) tabakalar halinde üretilebiliyor. Aslında nanokağıtlar elektrik akımı iletmez ama ısıl işlem ile iletken özellikler kazanması mümkün. Ancak ne yazık ki ısıya maruz kalma nano yapıyı da bozabilir.

Bu nedenle Okayama Üniversitesi araştırmacıları, nano ölçekten makro ölçeğe kadar kâğıdın yapılarına zarar vermeden nano kâğıdı ısıtmalarına izin veren bir ısıl işlem süreci geliştirdiler. Çalışmanın sözcüsü ve yazarı Hirotaka Koga, konuya dair şunları söylüyor:

“Nanokağıt yarı iletkeninin önemli bir özelliği ayarlanabilir olmasıdır çünkü bu, cihazların belirli uygulamalar için tasarlanmasına olanak tanır. Nano kâğıdın nano yapısını korumak için çok etkili olan bir iyot işlemi uyguladık. Bunu mekansal olarak kontrollü kurutma ile birleştirmek, piroliz işleminin tasarlanan yapıları önemli ölçüde bozmadığı ve seçilen sıcaklığın elektriksel özellikleri kontrol etmek için kullanılabileceği anlamına geliyordu.”

Araştırmacılar, makro düzeyde nanokağıdın esnekliğine örnekler sağlamak için origami (kağıt katlama) ve kirigami (kağıt kesme) tekniklerini kullandılar. Deneyde kağıttan katlanmış bir kuş ve kutu, kağıttan kesilmiş bir elma ve kar tanesi gibi materyaller kullanıldı. Bu da mümkün olan ayrıntı düzeyinin ne olabileceğinin yanı sıra ısıl işlemin neden olduğu hasarın minimuma indirgendiğini gösterdi.

Üretilen yarı iletken nanokağıt, bir glikoz biyoyakıt hücresinde bir elektrot olarak kullanıldı ve üretilen enerji küçük bir ampulü yaktı. Araştırma sözcüsü Koga, “Gösterebildiğimiz yapı ve ayarlanabilirlik, nanomalzemelerin pratik cihazlara dönüştürülmesi için ışık tutucu nitelikte. Çalışmalarımızın tamamen bitki materyallerinden yapılmış elektronik donanımlar üretebilmek için önemli bir adım olduğuna inanıyoruz” diyor.

Yani, gelecekte her ne kadar tabii ki fiilen ağaçtan elektronikler toplayamayacak olsak da tamamen bitkisel materyallerden üretilmiş elektronik donanımlardan yapılmış cihazlar kullanmamız mümkün olabilir. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi lütfen unutmayın.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.