enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
33°C
İstanbul
33°C
Açık
Pazartesi Açık
32°C
Salı Açık
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C
SON DAKİKA
21:14 Konya’da güzel havayı fırsat bilen vatandaşlar Selçuklu’nun sembol mekanlarına akın etti
21:13 Burhaniye Belediyesi, yaptığı denetimler sonucunda bazı iş yerlerinde ruhsat eksikleri tespit etmiş ve bu konuda esnafı uygun şekilde ruhsatlarını çıkarmaya davet etmiştir
21:11 Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece’de çöken binanın enkazında incelemelerde bulunduktan sonra, gazetecilere konuyla ilgili açıklama yaptı
19:21 Bursa’da hastalıktan ari işletmelerin sayısı artıyor
19:20 OGM’nin ‘yapay zekâsı’na Birleşmiş Milletler’den çevre ödülü
19:06 Aile değerlerinin korunması zorunluluk haline geldi
18:36 Bakan Yerlikaya’dan Aygözel bebeğe hastane ziyareti
18:20 Sokak hayvanları konusunda temel kaynak kırsal!
18:06 Rize’den ‘Özel’ seslendi! Çay kanunu mutlaka çıkarılmalı!
17:36 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör bataklıklarını kurutacağız
17:20 Bursa Mudanya’da süneyle kimyasal mücadele başladı
16:06 Birgi ÇEKÜL Evi 21 yaşında
15:36 Irak ve Suriye’de 16 terörist etkisiz!
15:06 Bakan Özhaseki: Çöken bina 36 yıllık… 1,5 katı kaçak!
15:01 Büyükşehir, deniz ekosistemini koruyor
15:00 Başkanı Ekrem İmamoğlu iş arayanlarla işverenleri kendi ilçelerinde bir araya getiriyor
14:58 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden öğrencilere LGS desteği
14:54 Bayraklılı öğrencilerin sınav heyecanı
14:52 ATABEM’in üniversite adayları sınava hazır
14:50 Kapadokya Alan Başkanlığı’ndan ‘kaçak’ mücadelesi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rakı ile Uzo Arasındaki Farklar Nelerdir?

Öncelikle belirtelim, sınırlandırılmamış alkol kullanımı sağlığa zararlıdır. Daha önce buradaki yazımızda alkol kullanımınızı nasıl kontrol …

Rakı ile Uzo Arasındaki Farklar Nelerdir?
19.03.2022
238
A+
A-

Öncelikle belirtelim, sınırlandırılmamış alkol kullanımı sağlığa zararlıdır. Daha önce buradaki yazımızda alkol kullanımınızı nasıl kontrol altına alabileceğinizden bahsetmiştik. Dünya çapında tanınan ve her iki milletin de kültüründe önemli bir yere sahip olan Türk rakısı ile Yunan uzosu, pek çok yönden birbirine benzer. Ancak rakı ve uzo arasında benzerlikler olduğu kadar farklılıklar da vardır.

Aslında rakı ve uzo, türünün tek örnekleri değil. Tarih boyunca coğrafyamızda pek çok toplum damıtılmış içki yapmış ve bunları farklı aromalarla servis etmiştir. Rakı ve uzoyu benzersiz yapan ise kendilerine ait bir sofra kültürü oluşturmuş olmalarıdır. Üstelik ikisinin de epey eski bir hikayesi var. Gelin rakı nedir, uzo nedir biraz daha yakından inceleyelim ve iki milli içki arasındaki farkları görelim.

Öncelikle Türk rakısını tanıyalım:

Ülkemizin milli alkollü içkisi olan rakı, adını Arapça damıtılmış, terlemiş anlamına gelen arak kelimesinden almıştır. Rakı; üzüm suyunun etil alkol mayası ile fermante edilmesi sonrası içine anason tohumu atılması ve bakır imbiklerle uzun süre damıtılması sonucu elde edilen Türklere has bir alkollü içkidir.

Rakının tarihi:

Osmanlı tarihinde rakı ya da arak olarak da anılan bu içkinin ilk resmi kayıtlarına 1520 tarihinde rastlıyoruz. Osmanlı Vergi Nizamnamesi’ndeki bu kayda göre Trabzon’da rakı üretilmiş ve başka şehirlere sevk edilmiştir. Sonraki yıllarda Rumeli’de yaşayan gayrimüslimlerin aktif bir şekilde rakı ürettikleri ve 19. yüzyılda bu kişilerin açtığı meyhanelerin epey popüler olduğu biliniyor.

Arak, arakı,arıka gibi kelimeler 11. yüzyıldan itibaren Arap dünyasında kullanılmaya başlamıştır. 17. yüzyılda Evliya Çelebi’nin arakçı esnafından bahsettiği biliniyor. İkinci Abdülhamit’in Başmabeyincisi olan Sarıcazade Ragıp Paşa, Umurca Rakı Fabrikası’nın kurucusudur. O dönem piyasada pek çok farklı rakı markası vardı. Bazıları anasonsuz ya da sakız aromalıydı.

Farklarından biri içiliş şekli: Rakı nasıl içiliyor?

Rakıda bulunan anason esansı, 7 derecenin altına düştüğü zaman kristalleşir. Bu nedenle direkt olarak buz atılmaması önerilir. Üstüne soğuk su eklenerek beyaz renge dönüşünce içilir. Yanında su ile içilir. Rakı yanında genel olarak soğuk mezeler tercih edilir. Osmanlı döneminde rakı, küçük bardaklarda sek olarak ve üstüne bir yudum su alınarak içilmiştir.

Yunan uzosunu tanıyalım:

Yunan uzosunun adı, İtalyanca kullanmak anlamına gelen uso kelimesinden gelmektedir. Uzo: farklı meyve sularının etil alkolle karıştırılması, anason eklenmesi, farklı baharat aromaları eklenmesi ve son olarak imbiklerde damıtılması sonucu elde edilen alkollü bir içkidir. Yunanistan ve Kıbrıs’a özeldir.

Uzonun tarihi:

Uzonun isimlendirilmesi, Yunanlıların Osmanlı tebaası olduğu döneme dayanıyor. Yunanlılar tarafından üretilen bu içki, tahta sandıklarla Avrupa’ya gönderilirken üzerine uso Masslia yani Marsilya’da kullanılmak üzere ibaresi yazılırmış. Rivayete göre Yunan bir doktor bu içkiyi içip, biraz da çakır olunca uso Masslia diye bağırarak keyiflenmiş ve içki bu adı almıştır.

Yunanistan devletinin kurulması sonrası 1856 yılında ülkenin ilk uzo fabrikası açılmıştır. Üretim merkezi daha sonra Midilli Adası’na taşınmıştır. Yunan uzosu üreten onlarca farklı marka ve yüzlerce farklı uzo çeşidi vardır. Uzo, 2006 yılında Yunanistan tarafından milli içki olarak ilan edilmiştir.

Uzo nasıl içiliyor?

Uzo da anasonlu olduğu için buz atılmaması önerilir. Bazen soğuk su ile servis edilse de zaten tatlı ve aromalı bir içki olduğu için çoğu zaman sek içilir. Yanında meze ile içilir. Kıbrıs’ta bazı otellerin uzolu kokteyl yaptıkları biliniyor.

Rakı ile uzo arasındaki farklar:

Rakı ile uzo arasındaki en temel farkın aroma olduğunu söylemek mümkün. Rakıda aroma yoktur, yalnızca anason esansı vardır. Uzo ise tarçın, rezene ve kişniş gibi pek çok farklı baharat kullanılarak aromalandırılır. Bu nedenle uzo çok daha tatlı ve kolay içimli bir içkiyken rakı serttir.

Osmanlı döneminde rakı, küçük bardaklarda sek olarak içilse de günümüzde yaygın olarak soğuk su ile karıştırılarak içilir. Uzo, bazen sulu içilir ancak zaten tatlı bir içki olduğu için seyreltilmesi gerekmez. Rakı ve uzo bardakları birbirine benzer ancak uzo bardağı rakıya göre biraz daha küçüktür.

Bonus: Rakıya neden aslan sütü deniyor?

Anastapoulos isimli kardeşler, İzmir’de popüler bir meyhane işletiyorlardı. Bornova Caddesi’nde bulunan bu meyhaneye gelen eski tip rakı fıçılarının üzerinde ailenin amblemi olan bir aslan figürü vardı. Bunu gören İzmirliler arasında rakı o zamandan beri aslan sütü olarak anılmaya başlamış ve oradan tüm ülkeye yayılmıştır.

Her iki milletin de kültüründe önemli bir yere sahip olan Türk rakısı ve Yunan uzosunu tanıyarak aralarındaki farkları gördük. Yaşadığımız coğrafyada farklı olarak görsek de aslında baktığımız zaman komşularımızla epey benzerliklerimiz var.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.