enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5496
EURO
36,0549
ALTIN
2.984,23
BIST
9.510,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Yapay Etlerin Hayvan Kanı İçerdiği Ortaya Çıktı

Et yemeyi sevse de hayvanlara olan sevgisi daha ağır bastığı için et yemeyi tercih etmeyen kişiler ya da yalnızca daha sağlıklı olduğu için …

Yapay Etlerin Hayvan Kanı İçerdiği Ortaya Çıktı
10.03.2022
190
A+
A-

Et yemeyi sevse de hayvanlara olan sevgisi daha ağır bastığı için et yemeyi tercih etmeyen kişiler ya da yalnızca daha sağlıklı olduğu için hayvansal gıdalardan uzaklaşanlar için laboratuvar ortamında üretilen ve hiçbir şekilde hayvansal gıda içermediği iddia edilen yapay etler kulağa harika bir alternatif gibi geliyor olabilir. Ancak ortaya çıkan son bilgiler, işlerin aslında sanılandan oldukça farklı olduğunu gösteriyor.

Yapılan son araştırmalara göre hiçbir hayvansal gıda içermediği söylenerek hayvan severlerin vicdanını hedef alan; laboratuvarda üretilen et ürünleri, şok edici miktarda hayvan kanı içeriyor. Daha spesifik olmak gerekirse bu tür ürünlerde genellikle fetal sığır serumu (FBS) veya doğmamış inek fetüslerinden elde edilen kan kullanıldığı belirtiliyor.

Hayvanlara zarar vermeden üretildiği iddia edilen yapay etler aslında hayvansal gıda ve hayvan kanı içeriyor

Laboratuvar ortamında hayvan hücrelerinin büyümesine ve çoğaltılmasına yardımcı olmak için gereken hayati proteinleri içermesi açısından FBS, hayvanların katledilmesini gerektirmeden laboratuvarda lezzetli etlerin üretilmesi potansiyelini bulduruyor. Ancak gel gelelim ki FBS’nin, bazı sebepler yüzünden hedef pazarın tamamı tarafından kabul edilip edilmeyeceği bilinmiyor.

Bu gerçek de doğal olarak laboratuvarda yetiştirilen et şirketleri için çeşitli sorunlar sunuyor. İlk olarak FBS her şekilde bir hayvanın ölümünü gerektiriyor ki bu da FBS’nin pek de vegan dostu olmadığı, dolayısıyla da müşteri beklentilerini karşılamadığı anlamına geliyor.

İkinci sorun ise FBS’nin son derece pahalı bir ürün olması olarak öne çıkıyor. FBS’nin litre başı fiyatının yaklaşık olarak 1.000 dolardan fazla olması, serumu kullanarak yapay et üreten şirketlerin sadece birbirleriyle rekabet edebilmek adına bile bu yapay etleri 200 bin dolardan satması gerektiğini gösteriyor.

Şirketler, FBS’nin yerine alabilecek bir alternatif arayışında

İşte bu sebeplerden dolayı yapay et üreten şirketler, sorunu çözmek adına FBS’nin yerini alabilecek herhangi bir alternatif için çalışmalar yapıyor. Ancak görünen o ki bu çözümün de kendisine has bazı sorunları bulunuyor.

Biyoteknoloji firması Ginkgo Bioworks’te yaratıcı direktör olarak görev yapan sentetik biyolog Christina Agapakis bu konuya dair olarak, tamamen yeni bir tedarik zinciri oluşturulması gerektiğini belirterek, “Bunu mümkün kılmak için biyolojik üretim alanında birçok yeniliğin gerçekleşmesi gerekecek.” şeklinde kaydediyor.

Öte yandan et tüketiminin sera gazı emisyonlarının ardındaki itici güçlerden birisi olması sebebiyle büyük bir çoğunluk, yüksek maliyetine rağmen ete ticari olarak uygun bir alternatif yaratmanın, antropojenik iklim değişikliği nedeniyle dünyanın karşı karşıya olduğu varoluşsal sorunlar için oldukça önemli olduğuna inanıyor.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.