Kuşkonmaz sebze olarak tüketildiği gibi süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Ülkemizde tüketimi yaygın olmazsa da Güney Avrupa mutfaklarında …
Kuşkonmaz sebze olarak tüketildiği gibi süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Ülkemizde tüketimi yaygın olmazsa da Güney Avrupa mutfaklarında sıklıkla tüketilen kuşkonmazın faydaları hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Ayrıca kuşkonmaz alternatif tıpta da doğal ilaç yapımında kullanılır. Kemik ve kaslardaki iltihap oranlarını azaltıyor. Peki Kuşkonmazın faydaları nelerdir? Kuşkonmaz nasıl tüketilir?
Halk arasında serçe otu ve bahçe kuşkonmaz gibi adlarla da bilinen kuşkonmazın bilim literatüründeki karşılığı ise officinalistir. Çok yıllık çiçekli bir bitki olan kuşkonmaz, soğan ya da sarımsak ailesinden gelir. Kuşkonmaz hakkında bilinmeyen bir diğer noktada yapılan bazı araştırmada bilim adamları tarafından zambak ailesine de ait olduğu iddia edilir. Asya kıtasının Ilıman ikliminde rahatlıkla yetişen kuşkonmaz, en genç mahsul olarak toplanır. M.Ö 3000 yılına dayanan Mısır, kitabelerinde yer edinen kuşkonmaz, E vitamini bakımından zengindir. Çiğ halde salatalarda kullanılan kuşkonmaz, pişirilerek de yemeği yapılır. Yeşil ve beyaz halde bulunur. Yıllar boyunca saklamak için turşusu da kurulur. Asya mutfağında kızartılarak sığır etiyle beraber servis edilir. Amerika kıtasında ise çorbası bile yapılır. Çiğ olarak tüketmek isteyenler yüzeyindeki kalın kabuğu soyar. Kabuğu ne kadar sert ise o kadar tazedir.
KUŞKONMAZIN FAYDALARI NELERDİR?
KUŞKONMAZIN ZARARLARI VAR MIDIR?
İçeriğindeki pürin maddesi böbrek üstü bezlerinin çalışma fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Bu yüzden kronik böbrek rahatsızlığı olanların tüketilmesi önerilmez. Alerji testi yapılması daha uygundur. Özellikle cilde uygulamadan ya da çiğ tüketilmeden önce test yapılmasında fayda var. Uzmanlar kuşkonmazın tüketildiği gün 3 litreye yakın su tüketilmesini tavsiye eder. Folik asit bakımından her ne kadar zengin olsa da hamilelik sürecinde bir uzmana danışılarak tüketilmesi uygun görülür.