enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,1951
EURO
35,0707
ALTIN
2.431,96
BIST
10.556,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Açık
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
27°C
SON DAKİKA
19:50 TBMM’de yoğun mesai başlıyor
19:37 Bakan Koca’dan Burdur’daki diyaliz olayıyla ilgili açıklama
19:36 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘etik’ mesajı
19:20 Bayramda ‘e-ticaret’te artış bekleniyor
19:10 Dünya Bisiklet Günü’nde Mysia Yolları’nda pedal çevirdiler
19:09 Ekrem İmamoğlu, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ü makamında tebrik etti
19:08 Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu: Makamda oturarak değil, halkımızın arasına katılarak çalışıyoruz
18:20 Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde şükür duası
18:06 Pedallar Mysia Yolları’nın eşsiz doğasında çevrildi
17:55 Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, bugün öğle saatlerinde Efeler’in Umurlu Mahallesi’nde çıkan arazi yangınına kısa sürede müdahale ederek bir facianın önüne geçti
17:54 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Sessiz kalmak, katliama ortak olmaktır”
17:52 Nevşehir Belediyesi’nden  ‘Kurban Paylaştıkça Güzel’ Kampanyası
17:51 İzmit Belediyesi’nden 5 Haziran Çevre Günü’ne özel anlamlı etkinlik
17:50 Çayırova’da Haziran Meclisi tamamlandı
17:36 Çalık: Öldürmek için değil yaşatmak için sahipleneceğiz
17:21 Subaşı TOKİ’lerinde hak sahipleri anahtarlarına kavuştu
17:20 Bilecik’te doğal afet müdahalesi konuşuldu
16:55 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde üst düzey atama Prof. Dr. Okyay Genel Sekreter Yardımcısı oldu
16:54 Yaz Tatili Bilgi Evleri’yle Güzel…
16:43 Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’a tebrik ziyaretinde bulundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırmacılar, Veriyi DNA’da Depolamak Üzerine Çalışıyor

Son birkaç yılda insanlık, tüm tarih boyunca toplanan verinin toplamından daha fazla veri üretti ve görünüşe bakacak olursak bu, daha da …

Araştırmacılar, Veriyi DNA’da Depolamak Üzerine Çalışıyor
05.03.2022
168
A+
A-

Son birkaç yılda insanlık, tüm tarih boyunca toplanan verinin toplamından daha fazla veri üretti ve görünüşe bakacak olursak bu, daha da katlanarak büyümeye devam edecek. Tabii hal böyle olunca da bir noktada herkesin aklına tek bir soru geliyor: Bu kadar bilgiyi nerede saklayacağız?

Her ne kadar bilim insanları, insanlığa ait verileri saklamak adına sabit disk boyutlarını devamlı olarak artırsa ve hatta bazıları bunun sonsuza kadar yapılabileceğine insansa da, üstün veri üretme hızımızın yanında bu çabaların yetersiz kalacağına inanan bir kısım bulunuyor. Bu endişeye karşılık olarak bilim adamları şimdi de ‘eşsiz’ bir çözüm üretmeye çalışıyor: Dosyaları, fotoğrafları ve belgeleri doğanın kendine has veri tabanında, yani DNA’da depolamak.

Birkaç petabayt bilgiyi depolamak için sadece bir gram DNA yeterli

Geçtiğimiz ay Nano Letters isimli bilim dergisinde yayımlanan çalışmanın, DNA veri depolama konseptini büyük boyutlara taşıyabilme potansiyeli bulunduruyor. Aslında bakacak olursanız çalışmanın ardındaki ekip, devasa depolama kapasitelerine olanak sağlayabilecek ve oldukça aşırı düzeyde dijital veri barındırabilecek DNA alfabesini yapay olarak genişleten ilk ekip olma özelliğini taşıyor.

Hiper küçük alanlarda akıl almaz miktarda veri içerecek kadar geniş ve yoğun olan DNA’da bulunan çift sarmal ipliklerin, yalnızca 10 mikrometre genişliğindeki hücre çekirdeğinin içine sıkışmış olmasına rağmen vücudumuzun tüm verisini saklaması ve doğada bol miktarda bulunan DNA’nın süper zorlu koşullara bile dayanıklı olması, bilginin korunması için aslında DNA’nın mükemmelbir bellek olduğu anlamına geliyor. Bu konuya dair konuşan çalışmanın ortak yazarlarından Beckman İleri Bilimler ve Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacı Kasra Tabatabaei, “İnternette her gün birkaç petabayt veri üretiliyor. Bu verileri depolamak için yalnızca bir gram DNA yeterli olacaktır. DNA bir depolama ortamı olarak bu kadar yoğundur.” şeklinde kaydediyor.

DNA, sadece dört ‘harf’ kullanarak bütün canlıların genetik bilgilerini kodluyor

Peki, biyolojik açıdan bakacak olursak, DNA’nın veri toplaması işlemi nasıl işliyor? Şöyle ki DNA, genetik bilgiyi nükeotid adı verilen, adenin (A), guanin (G), sitozin (S) ve timin (T) olmak üzere dört farklı molekül sayesinde kodluyor. Bir bakıma DNA’nın bu dört molekülü temsil eden harflerden oluşan 4 harflik bir alfabesi olduğu ve farklı harf kombinasyonlarının farklı veri bitlerini temsil ettiği söylenebilir. Bu da demek oluyor doğa, sadece bu dört harfi kullanarak dünya üzerindeki bütün canlıların genetik bilgisini kodluyor. Teknik olarak düşünürsek bu, DNA’daki harfler aracılığıyla bizim de bir ton dijital veri depolayabilmemiz gerektiği anlamına geliyor.

Peki, ya bu alfabe dört değil de daha fazla harften oluşsaydı? Bunun olması durumunda veri depolama kapasitesi çok, çok daha büyük olurdu ki, çalışma ekibinin yapmaya çalıştığı şeyin de aslında tam olarak bu olduğu söylenebilir.

Bu durumu yazı yazmak için kullandığımız alfabeden yola çıkarak açıklayan ve eğer elimizde sadece 4 harf olsaydı üretebileceğimiz kelimelerin sayısının oldukça kısıtlı olacağını belirten Tabatabei, “Alfabenin tamamı olursa, sınırsız kelime kombinasyonu üretebilirsiniz. DNA’da da aynı şey. Sıfırları ve birleri A, G, C ve T’ye dönüştürmek yerine, sıfırları ve birleri A, G, C, T’ye ve depolama alfabesindeki yedi yeni harfe dönüştürebiliriz.” ifadelerini kullanıyor.

Ekip, DNA tarafından kodlanan verinin algılanmasını ve geri aktarılmasını sağlayan bir mekanizma da geliştirdi

Buna ek olarak araştırmacılar, bu 11 harfle kodlanan bilgilerin talep üzerine geri aktarılmasını sağlayan, sentetik DNA’nın verilerini tam olarak geri okuyan yeni bir mekanizma da geliştirdiler. DNA’nın harf kombinasyonlarının son derece net bir şekilde okunmasını sağlayan mekanizmanın, insan yapımı DNA harfleri ile doğal olanları ayırt etmek ve her şeyi birbirinden ayırmak için derin öğrenme algoritmaları ve yapay zeka kullandığı bildiriliyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden yüksek lisans öğrencisi Chao Pan ise, mekanizmaya ilişkin olarak “11 nükleotidin 77 farklı kombinasyonunu denedik ve yöntemimiz her birini mükemmel bir şekilde ayırt edebildi” diyor ve “Farklı nükleotidleri belirleme yöntemimizin bir parçası olan derin öğrenme çerçevesi evrenseldir, bu da yaklaşımımızın diğer birçok uygulamaya genelleştirilebilirliğini sağlar.” diye de sözlerine ekliyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.