enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
SON DAKİKA
15:11 Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, İzmir Atatürk Lisesi’nin Pilav Günü’ne katıldı
15:06 Bursa’da ‘zeytin güvesi’ ile ilaçlama mücadelesi başladı
14:36 MSB: 4 terörist etkisiz halde
13:45 Yenişehir Belediyesi halk kartın aylık tutarlarını yatırdı
13:44 Konyaaltı bölgesinde yeni hat döşeniyor
13:43 Karşıyaka’da haşerelere karşı ilaçlama seferberliği!
13:42 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Canik’e modern şehir yapısı kazandıracağız”
13:31 Selçuklu Belediyesi tarafından Sille Mahallesi’ne kazandırılacak olan “Kapalı Otopark, Karma Yapılar ve Meydan Düzenlemesi” projesinin yapımı devam ediyor
13:29 İZSU’da altyapı yatırımları hız kesmiyor “Buca’da su baskınları bitecek”
13:28 İzmir’in barajlarında su seviyesi düştü
13:09 Keçiören Belediyesi tarafından Bağlum Karşıyaka Mahallesi’nde kurulacak kurban satış alanında, kurbanlık satışı yapmak isteyen esnaf için başvurular başladı
12:56 Bir yılda 10 bin meyve fidanı dağıtılacak
12:55 Efes Selçuk Belediyesi Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde atalık tohumlardan ürettiği fideleri ve kompost gübreyi halk ile paylaştı
12:52 Tekirdağ’dan gelip itfaiyeden eğitim aldılar
12:50 Federal Mogul Powertrain Otomotiv’den zorunlu açıklama
12:07 O helikopter pisti Emine Erdoğan için değil!
12:06 Türksat 6A yeni logosuyla Haziran’a hazır
11:20 140 bin kişi ‘Aile Destek’ten yararlandı
10:07 Edirne Valisi Sezer muhtarlarla buluştu
10:06 MSB’den ‘Stinger’ atışı paylaşımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

87 Yıllık Gizem: Mimar Sinan’ın Kafatası Neden Kayıp?

1930’lu yıllardaki Türklük tartışmaları nedeniyle 1935 yılında Sinan’ın başı, türbesindeki mezarından çıkarıldı. Amacın bilimsel olduğu iddia …

87 Yıllık Gizem: Mimar Sinan’ın Kafatası Neden Kayıp?
17.07.2022
156
A+
A-

1930’lu yıllardaki Türklük tartışmaları nedeniyle 1935 yılında Sinan’ın başı, türbesindeki mezarından çıkarıldı. Amacın bilimsel olduğu iddia edildi ancak asıl amaç farklıydı.

Çıkarılan kafatası, bir daha yerine konulmadı ve bunca yıldır bulunamadı. Peki bu asıl amaç tam olarak neydi?

“Bu deha, olsa olsa bir Türk’tür” denildi ve kafatası şeklinin “brakisefal” kriterini taşıyıp taşımadığına bakıldı. Nedir bu brakisefal?

– Görseldeki kafatası, Mimar Sinan’a ait değil (1902 yılından bir fotoğraf).

Kafatası kemiklerinin ölçüldüğü bu yöntem, 20. yüzyılın başlarında antropologlar tarafından insan popülasyonlarını kategorilendirmek için kullanıldı.

– Görsel: Samuel George Morton’un 1839 tarihli çizimi “Bir siyahi kafatası, Bir Kafkas (beyaz ırk) kafatası, bir Moğol(Turani) kafatası”

Söz konusu yönteme göre, üstten bakıldığında uzun ve düz olan kafatasları dolikosefal olarak adlandırılır. Bu kafatası çeşidi, Avustralya yerlileri Aborjinler ile Güney Afrika yerlilerinde görülüyor. Daha oval olan kafatasları ise mezosefal olarak adlandırılıyor ve Avrupalılarda ve Çinlilerde bulunuyor.

Geniş ve kısa kafatasları ise brakisefal oluyor; bu kategoriye ise Türkler, Moğollar ve Andaman ve Nikobar adaları(Bengal Körfezinde bulunan takımadalar ve Hindistan Birliği’nin eyâleti) yerlileri dahil.

İşte bu yöntem kullanılarak Mimar Sinan’ın Türk olup olmadığına bakılmak istenmiştir ancak kafatası endeksine dayalı bir sınıflandırma, insan ırklarının belirlenmesi için temel oluşturmuyor. Dünya halkları tarih boyunca birbirleriyle karışarak geliştiği için ırk tasnifinin nesnel ölçütlere bağlanma çabası bilimsel değildir.

Bu dehanın Rum ya da Ermeni olduğu iddiaları bulunuyordu.

Gerçekten de Sinan bir devşirmeydi, Türk olmama ihtimali yüksekti. Kayseri’nin Agrianos(bugün Ağırnas) köyünde Ermeni, Rum ya da Hristiyan Türk olarak doğmuştur. “Gebran” olarak nitelenen, Kapadokya’da yerleşik Şaman inançlı Türk topluluğuna mensup olabileceği de düşünülüyor. Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul’a gelmiş ve Yeniçeri Ocağı’na alınmıştır.

Brakisefalin bir Türklük şartı sanıldığı yıllarda, bazı şehirlerdeki mezarlar kazılarak 1040 adet kafatası Ankara’ya götürüldü(Bazı tarihçiler on binlerce olduğunu iddia ediyor). Türk Tarih Kurumu Başkanı Hasan Cemil Çambel, TTK Başkan Yardımcısı Afet İnan ve TTK üyelerinden Şevket Aziz Kansu, Sinan’ın Süleymaniye’deki mezarından çıkarılan kafatasını, ölçüm yapılması için antropologlara götürdü.

Peki Mimar Sinan gerçekten Türk müydü, yoksa Ermeni veya Rum muydu?

Aslında bunun bir önemi yoktu; Türk, Ermeni veya Rum olması onun değerini ne artıracaktı ne de azaltacaktı ancak yine de mezarı açtırıldı. Ölçüm sonrasında gazetelere haber verildi ve Mimar Sinan’ın “Türk” olduğu iddia edildi. Gazetelerdeki ifadelerin çoğunda aşırı çi ifadeler kullanıldı.

Kafatasının çıkarılma amacı buydu. Peki daha sonra neden kayıplara karıştı?

– Görsel: Mimar Sedat Çetintaş’ın imzalı bir fotoğrafı (1935 yılında, Süleymaniye’deki türbede çekilmiş).

Ortada bütün halde bir kafatası bile olmayabilir. Mimar Sinan’ın mezarını açan kuruldaki görevlilerden Mimar Sedat Çetintaş, yıllar sonra yaptığı açıklamada; “Tamamıyla kesme taştan yapılmış olan lâhdin yan tarafından toprağa girerek bir tekini çürütüp açtırdım. Buradan bir tek omzumla beraber başımı sokabildim. Ceset tamamıyla çürümüş; kafa örneğinde bir toz halinde toprak, üstüne çökmüştü. Hava ve rutubetten çürüyor galiba ki Bursa’da Yeşiltepe’nin kav kısmında da böyle böyle o kadar cesetten bugün hiçbir şey kalmamıştır. Burada Sinan’ın adut denilen, omuzlardan inen kol kemiklerinin onar santim boyunda birer parça ile kafatasından üç-dört santim çapında bir parça bulabilmiş ve bunları idare heyeti huzurunda antropolog dostum Şevket Aziz Kansu’ya vermiştim. (…)” diyordu.

Mimar Sedat Çetintaş’ın 1963’te yayımlanan bu açıklamalarına bakılırsa o dönemdeki gazete haberleri yalandı.

Mimar Sinan Türbesi

Mezar, ne de olsa Mimar Sinan’ın ölümünden 347 yıl sonra açılmıştı. Kafatasının bütün halde olmaması gayet mantıklıydı. Küçük bir parça mevcutsa bile bunun nerede olduğu hâlâ bir sır.

Muhtemelen Ankara’da gizli bir mahzende saklanıyor. 1935 tarihli gazetelerin bir kısmında kafatasının Türk İslam Eserleri Müzesi’ne kaldırıldığı yazıyor ancak bu konuda kesin bir bilgi bulunmuyor. Bazı tarihçiler ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde olabileceğini belirtiyor.

Bonus: Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti üzerine yaptırılan Mimar Sinan heykeli

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi bahçesinde yer alıyor.

Bugün Mimar Sinan’ın kafatası belki hiç yok ancak ölümsüz eserleriyle yaşamaya devam ediyor.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.