enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5504
EURO
35,9788
ALTIN
3.001,83
BIST
9.460,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

6 Ekim nedir? İstanbul’un işgali ve kurtuluşu…

Mondros Ateşkes anlaşmasının imzalanmasının ardından İtilaf Devletleri, 13 Kasım 1918’de Kadıköy açıklarına demir atarak İstanbul’u resmen ve …

6 Ekim nedir? İstanbul’un işgali ve kurtuluşu…
06.10.2022
126
A+
A-

Mondros Ateşkes anlaşmasının imzalanmasının ardından İtilaf Devletleri, 13 Kasım 1918’de Kadıköy açıklarına demir atarak İstanbul’u resmen ve fiilen işgal etti. İngilizlerin Mondros Ateşkes Antlaşmasına dayanarak işgal ettikleri İstanbul’u 4 yıl boyunca kontrolü altında tuttu. 6 Ekim 1923 yılında Süleyman Nail Paşa komutasındaki birliklerin İstanbul’a girmesiyle İstanbul işgali resmen sonlandı…

Kurtuluş Savaşın içinde olan Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu kötüye kullanmak isteyen İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Anlaşmasının imzalanmasının hemen ardından 13 Kasım 1918’de İstanbul’a çıkarma yaptı. Boğazları ele geçirme niyetinde olan İtilaf Devletleri, İstanbul’un stratejik konumundan yararlanmak istemesinin yanında Türkiye çatısı altında olan azınlıkları da kendi çıkarları için kullanma niyetindeydi. İstanbul’da bulunun mabetlerin gücünden de istifade eden İngilizler, işgalin başladığı 13 Kasım 1918’den 6 Ekim 1923’e kadar tüm emellerini gerçekleştirmek için ciddi yaptırımlar uyguladı.

Türk tarihinin en hüzünlü olaylarından olan İstanbul işgali, İtilaf Devletlerinin emellerini gerçekleştirmek üzere İstanbul’u yani boğazları, azınlıkları ve mabetleri işgal ettiler. Boğazlar kontrol altında tutulduğunda Rusya kontrol edilmiş, azınlıklar isyana teşvik edildikçe Osmanlı uluslararası alanda itibar kaybetmiş ve Ayasofya gibi dünya tarihinin en önemli ibadethanelerinden birinin kontrolünü ellerine almış olacaklardı…

İstanbul’da tüm bunlar yaşanırken Anadolu’nun farklı bölgelerinde ciddi mücadeleler söz konusuydu. İstanbul’da üst üste yaşanan saldırıların sonucunda Mustafa Kemal Paşa ve askerlerinin ortak kararıyla 6 Ekim 1923 yılında Süleyman Nail Paşa komutasındaki birliklerin İstanbul’a girmesiyle İtilaf Devletlerinin işgalini sonlandırdı… 6 Ekim 1923 yılından beri İstanbul’un kurtuluşu her yıl kutlanmaktadır.

İlkokuldan bu yana Mustafa Kemal Atatürk’ün en çok duyduğumuz ‘geldikleri gibi giderler’ sözü, İstanbul’un işgal edildiği gün Adana’dan İstanbul’a gelen Mustafa Kemal Atatürk, Haydarpaşa açıklarında İngiliz donanmasını görmesiyle söylemiştir… 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.