enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5766
EURO
36,0557
ALTIN
3.009,26
BIST
9.463,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

500 yıllık ağaç mahallenin sembolü oldu

Trabzon’un Of ilçesinde 500 yıllık çınar ağacı bulunduğu mahallenin sembolü haline geldi. Trabzon’un Of ilçesine bağlı Uğurlu Mahallesi’nde …

500 yıllık ağaç mahallenin sembolü oldu
13.01.2022
232
A+
A-

Trabzon’un Of ilçesinde 500 yıllık çınar ağacı bulunduğu mahallenin sembolü haline geldi.

Trabzon’un Of ilçesine bağlı Uğurlu Mahallesi’nde bulunan çınar ağacı mahallenin sembolü konumunda.

Eskiden mahallede yaşamış, Ayşe isimli bir kadın tarafından dikildiği belirtilen çınar ağacı, 40 metre uzunluğunda.

Çınar ağacının bir diğer özelliği ise eski ramazan aylarında, elektriğin olmadığı zamanlarda, çınarın tepesine çekilen fener sayesinde civar köylerde yaşayan insanların fenere bakıp oruçlarını açması.

“MANEVİ OLARAK DEĞERİ VAR”

Mahalle sakini Fatih Şirin, “500 yıllık bu çınar ağacı mahallemizin simgelerinden. Büyüklerimizden öğrendiğimize göre Ayşe isimli bir ninemiz bu çınarı dikmiş. Bu çınarın manevi olarak da bir değeri var bizim için. Eskiden elektrik olmadığı için iftar saati bu çınarın tepesine fener çekilirmiş. Civar köylerde oturan insanlar bu fenere bakarak vaktin geldiğini anlar ve oruçlarını açarmış. Anıt ağaç olarak tescil edildi. Eski muhtarlarımızdan Hüseyin Şirin’in 1970 yılında yazdığı çınar şiiri var. Şiirlerde çınara olan sevgiden bahsediliyor. Bu şiirler mahallemizin yarınlarına kalacak güzel bir anekdot niteliğinde” dedi.

“MAHALLENİN HİKAYESİ BU AĞACIN ÇEVRESİNDE ŞEKİLLENİR”

Çınarın mahallenin sembolü olduğunu belirten Halil Hacıkeleşoğlu da “500 yıllık bu çınar bizim mahallenin toplanma yeridir. Bütün mahallenin hikayesi bu ağacın çevresinde şekillenir. 20 yıl önce devlet tarafından korumaya alındı. Çürüyen bazı kısımları onarıldı. Çınar, mahallemizin tarihi kadar eski bir ağaçtır” diye konuştu. (İHA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.