enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6442
EURO
36,3535
ALTIN
2.931,95
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

400 bin ton şeker ithalatı KİT Komisyonu’nda tartışmaya neden oldu

Türkşeker’in 2019 ve 2020 yılı hesapları, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda görüşüldü. Hesapların görüşülmesi sırasında, 27 …

400 bin ton şeker ithalatı KİT Komisyonu’nda tartışmaya neden oldu
10.06.2022
131
A+
A-

Türkşeker’in 2019 ve 2020 yılı hesapları, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda görüşüldü. Hesapların görüşülmesi sırasında, 27 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 400 bin ton şekerlik pancar ve kamışın sıfır gümrük vergisi ile alınması kararı tartışmaya neden oldu.

‘Kendi şekerimiz kendimize yetmiyor mu?’

Komisyonda yer alan muhalefet partilerinin temsilcileri şeker ithalatına tepki gösterdi. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu 2022- 2023 pazarlama yılı içinde şuanda, tarlada tahmin edilen tabii verim durumuna göre 2 milyon 650 bin ton üretim yapılması planlanıyor. Önümüzdeki sene de büyük ihtimalle herhangi bir şekilde ihtiyacımızı karşılayacak üretim olacak. Peki, biz niye 400 bin ton şeker ithal etmekten bahsediyoruz” sorusunu yöneltti.

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ise “2018 yılında 10 şeker fabrikamızı yok pahasına sattılar ve şimdi de şeker bulamıyoruz, ‘Vergisiz, gümrüksüz ithal edeceğiz’ diyorlar. 400 bin ton şeker ithalatının önünü açan karar, kısa süre önce resmi gazetede yayınlandı ve bu ithalatın Türkiye’ye maliyetinin 260 milyon dolar olduğu biliniyor” ifadelerini kulandı.

İthalatın nedenini Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı açıkladı

Muhalefet milletvekillerin şeker ithalatına yönelik sorularını Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı cevapladı. Yumaklı “Türkiye’deki şekerin yüzde 80’i imalat sanayisinde, yüzde 20’si de bireysel tüketimde kullanılıyor. Eylül 2021 ile Mart 2022 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre tam yüzde 45 oranında piyasadan şeker çekilmiş. “Bunun sebebi nedir?” diye araştırdığımda şunu gördüm; Özellikle pandemi şartlarının devamı ve Rusya -Ukrayna gerilimi sebebiyle panikleyen imalat sektörünün aslın da bir yılda parçalar hâlinde çekecekleri şekeri bir anda bu söylediğim dönemde, bu da yaklaşık 563 bin tondur, piyasadan çekmesi sebebiyle oluşmuş, arızi bir durum aslında” yanıtını verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.