enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

3 Boyutlu Yazıcı ile Bükülebilir OLED Ekran Üretildi

Heyecan verici yeni bir araştırmada Minnesota Twin Cities Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir OLED ekranı tamamen 3 boyutlu olarak yazdırmayı …

3 Boyutlu Yazıcı ile Bükülebilir OLED Ekran Üretildi
09.01.2022
186
A+
A-

Heyecan verici yeni bir araştırmada Minnesota Twin Cities Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir OLED ekranı tamamen 3 boyutlu olarak yazdırmayı başardılar. Bu gelişme, gelecekte pahalı mikrofabrikasyon tesislerinde teknisyenlerin ürertmtesi yerine evde bir insanın 3 boyutlu yazıcı kullanılarak yaygın olarak üretilebileceği düşük maliyetli OLED ekranların yaygınlaşmasına yol açabilir.

OLED ekran teknolojisi, organik bir malzeme katmanı kullanarak elektriğin ışığa dönüştürülmesine dayanmaktadır. OLED’ler, esnek hale getirilebilen ve hem televizyon ekranları ve monitörler gibi büyük ölçekli cihazlarda hem de akıllı telefonlar gibi el tipi elektronik cihazlarda kullanılabilen yüksek kaliteli dijital ekranlar olarak işlev görür. Peki araştırmacılar üç boyutlu yazıcıda OLED üretmeyi nasıl başarmış gelin göz atalım.

Ekran 64 piksele sahip ve 1,5 inç büyüklüğünde

OLED ekranlar hafif olmaları, güç açısından verimli olmaları, ince ve esnek olmaları, geniş görüntüleme açısı ve yüksek kontrast oranı sunmaları nedeniyle günümüzde birçok cihazda kullanılıyor.

Bu yeni araştırmada Minnesota Üniversitesi araştırma ekibi, altı cihaz katmanını basmak için iki farklı baskı modunu birleştirdi ve bu tamamen 3D baskılı, esnek bir organik ışık yayan diyot ekran (OLED) elde etmeleriyle sonuçlandı. Elektrotlar, ara bağlantılar, yalıtım ve kapsüllemenin tümü ekstrüzyon yöntemi ile basıldı, aktif katmanlar ise oda sıcaklığında aynı 3D yazıcı kullanılarak spreyle basıldı.

Ekran prototipi her iki tarafta yaklaşık 1,5 inç büyüklüğe ve 64 piksele sahip ve prototipin her pikseli çalıştı ve ışık göstermeyi başardı. Araştırmacılar, 3D baskılı ekranın da esnek olduğunu ve onu çok çeşitli uygulamalar için yararlı hale getirebilecek bir kapsülleyici malzemeyle kullanılabileceğini söyledi.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.