enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5228
EURO
34,9851
ALTIN
2.436,03
BIST
10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
31°C

22 Sosyal Medya Fenomenine, ‘Aldatıcı Reklam’ Cezası

İnternet ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile reklamcılık sektörü de bu alana evrildi. Bugün özellikle de sosyal medya fenomenleri …

22 Sosyal Medya Fenomenine, ‘Aldatıcı Reklam’ Cezası
12.07.2022
105
A+
A-

İnternet ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile reklamcılık sektörü de bu alana evrildi. Bugün özellikle de sosyal medya fenomenleri, yaptıkları reklamlar üzerinden çok ciddi paralar kazanıyorlar. Ancak bunların hepsi de doğru reklamlar olmayabiliyor. Fenomenlerin yaptığı reklamları takip eden Reklam Kurulu ise 2022’nin ilk yarısında 22 fenomene idari para cezası kesti. Bu fenomenlerin kimler olduğu açıklanmadı.

Ticaret Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre fenomenlere para cezası kesilmesinin nedeni, aldatıcı reklam yapıyor olmalarıydı. Bakanlık, bu olayların tekrarının olmaması için Fiyat Bilgisi İçeren Reklamlar ile İndirimli Satış Reklamları ve Ticari Uygulamaları Hakkında Kılavuz”un incelenmesi gerektiğini ifade ediyor.

22 milyon 788 bin 684 TL ceza kesildi!

Edinilen bilgilere göre Reklam Kurulu, yılın ilk yarısında aldatıcı ve yanıltıcı tanıtım yapılan 1101 dosyayı inceledi. Bunların 949’unda mevzuata aykırılık tespit eden yetkililer, 228 dosyaya 22 milyon 788 bin 684 lira idari para cezası kestiler. Peki Reklam Kurulu, nasıl oluyor da usulsüzlükleri tespit ediyor?

Reklam Kurulu ile Reklam Özdenetim Kurulu, Mart 2022’de yeni bir projeyi hayata geçirdi. “Yapay Zeka ile Dijital Medya Reklamlarını Tarama” isimli bu proje, sosyal medyadaki paylaşımları otomatik olarak tarıyordu. Yapılan taramalar sonucunda reklamı yapılan ürünün yasal olup olmadığı ile Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz’a uygun olup olmadığı analiz ediliyor. Bakanlık, usulsüzlüğün tespit edilmesi durumunda ise harekete geçiyor ve olayı Reklam Kurulu’na inceletiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.