enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
14:56 Konya’da arıtılan sular tarım arazilerinde kullanılacak
14:55 İstanbul’un 9 ilçesinde yılların ihmaline son verildi
14:54 Irak’ın kuzeyinde 9 terörist etkisiz!
14:52 Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) köklü kuruluşu İSKİ, kentin altyapısını modernize etmek amacıyla projelerini teker teker uygulamaya koyuyor
14:51 Nilüfer Çocuk ve Gençlik Korosu Kıbrıs’ta alkışları topladı
14:50 İleri sürüş motosiklet eğitimleri Yenişehir Belediyesinin destekleriyle veriliyor
14:48 Yapay zekanın kalbi Tulpar T6 V2.1.5’te atıyor
14:46 Keşif Sezonu: 4. Aşama Şimdi Oyunda!
14:45 Neova Sigorta’dan dijital gelişim için şirket içi eğitim programı: Dijital Düşün’üyorum
14:44 Girişimlerimiz Sonucunda KPSS Sınavları Çorlu’da Da Gerçekleştirilecek
14:43 Selçuklu Belediyesi Hatice Hatun Çocuk Mektebi kursları yaz döneminde de eğitimlere devam ediyor
14:42 Şimşek: “Edirne Saraylarının 23 yıldan sonra yapım aşamasından mutlu oldum”
14:40 Bakan Tunç: Uzlaşıyla TBMM’den de geçeceğine inanıyorum
14:32 Karşıyaka, Srebrenica soykırımını unutmadı!
14:31 Başkan Yıldız’dan Gece Mesaisi
14:29 Başkan Aras, İlk 100 Günde Yapılan Projeleri Anlatacak
14:28 DEÜ Avrupa’daki Yükselişini Sürdürüyor
14:22 Bozdoğan-39’da 36 piyade tüfeği ele geçirildi!
14:14 Konya Büyükşehir’in Çumra’ya Kazandıracağı Tesiste Arıtılan Atık Sular Tarım Arazilerinde Kullanılabilecek
13:52 Rekorlar Kitabı’na giren en küçük okunabilir kitap Türkiye’den
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, Abdi İbrahim Otsuka “İKİMİZ BİRİZ!” diyor

Abdi İbrahim Otsuka (AİO) Medikal Direktörlüğü; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, otizmle aynı dünyada yaşayan herkese otizmi anlamaları, kabullenmeleri ve otizmli bireylerle empati kurmaları için “İKİMİZ BİRİZ” diyor.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, Abdi İbrahim Otsuka “İKİMİZ BİRİZ!” diyor
02.04.2024
4
A+
A-

Abdi İbrahim Otsuka (AİO) Medikal Direktörlüğü; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, otizmle aynı dünyada yaşayan herkese otizmi anlamaları, kabullenmeleri ve otizmli bireylerle empati kurmaları için “İKİMİZ BİRİZ” diyor. Erken tanı, doğru tedavi ve iyi bir eğitimle otizmli çocukların da normal gelişim gösteren akranlarının düzeylerine ulaşabileceklerine dikkat çeken AİO, otizmli bireylerin toplumda maruz kaldığı ötekileştirici dile karşı yürüttüğü etkin mücadelede yeni bir adıma daha imza atıyor

ABDİ İbrahim Otsuka (AİO) Medikal Direktörlüğü, 2 Nisan Dünya Otizm Günü kapsamında, hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları derledi. Otizm ve otizmli bireylere yönelik önyargılara dikkat çekme ve farkındalık yaratma çalışmaları çerçevesinde, AİO’nun bu yıl için belirlediği slogan ise: “İKİMİZ BİRİZ”

Anlamak ve Empati Kurabilmek İçin: İKİMİZ BİRİZ!

Otizm spektrum bozukluğu (OSB), sosyal etkileşim ve iletişimde anormaliler ile kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayıcı davranışlar gösteren nörogelişimsel bir bozukluktur. Son araştırmalara göre her 36 çocuktan 1’inde görülebilmekte ve yaşamın ilk 12 ayından itibaren otizm belirtileri kendini göstermektedir. Bu da ileride ortaya çıkacak problemleri asgari seviyeye indirme açısından önemlidir. Otizmde en önemli yanlış ise beklemektir zira erken tanı, doğru ve yoğun eğitimle otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmektedir. 

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizmle aynı dünyada yaşayan herkese otizmi anlamaları, kabullenmeleri ve onlarla empati kurmaları için “İKİMİZ BİRİZ” diyen AİO, fiziksel özelliklerimiz, duygularımız, hayallerimiz, yeteneklerimiz ve iletişim biçimlerimiz farklı da olsa hepimizin yaşamın birer rengi olduğuna işaret ederek çok önemli bazı bilgileri derledi:

Çocuğunuz Otizm Teşhisi Aldıysa Ne Yapmalısınız?

  • Dil ve iletişim, öz bakım ve günlük yaşam, bedensel, bilişsel, sosyal ve duygusal alanlarda sağlıklı şekilde gelişimlerini desteklemek.
  • Günlük yaşamlarında ihtiyaç duyacakları temel akademik becerileri kazandırmak ve bunları etkin bir şekilde kullanan bağımsız bireyler olmalarını desteklemek. 
  • İnsanlarla etkileşim kurabilen, toplumsal yaşama katılım için çabalayan ve yaşamlarını bağımsız şekilde sürdürebilen bir birey olmasını desteklemek ve geliştirmek amacıyla gerekli eğitimleri alması için zaman ayırmak.
  • Unutmayın! Otizmi daha iyi anlayarak, otizmle yaşamayı öğrenerek çocuğunuzun hayatında bir fark yaratabilirsiniz.

Otizmin Başlıca Belirtileri Nelerdir?

  • Göz teması kuramazlar.
  • Kendileri ile konuşulduğunda tepki vermez ve iletişim kurmazlar. 
  • İsimleri söylendiğinde dönüp bakmazlar.
  • Günlük yaşamlarındaki değişimlere çok fazla tepki verirler.
  • Sarılma vs. yakın temastan hoşlanmazlar.
  • Anlamsız ağlama ve gülme krizleri yaşarlar.
  • Işık, renk, koku ve seslere karşı değişik tepkiler gösterirler.
  • Devamlı olarak bazı kelimeleri tekrarlarlar (ekolali).
  • Konuşma ve dil becerileri gelişiminde gerilik vardır.

Doğru Bilinen Yanlışlar

Yanlış: Otizmli bireyler duygusal bağ kuramazlar.

Doğru: Otizmli bireyler de duygusal bağlar kurabilirler. İfade şekilleri farklı olabilir, ancak duygusal bağ kurma ve sevgi hissetme kapasiteleri vardır.

Yanlış: Otizm, bir hastalık olarak tedavi edilebilir.

Doğru: Otizm, bir hastalık değil, nörogelişimsel bir farklılıktır. Bu, otizmli bireylerin dünyayı farklı bir perspektiften gördüğü anlamına gelir. Destek ve uygun eğitimle, otizmli bireyler toplumda etkin ve mutlu bir yaşam sürebilirler.

Yanlış: Otizmli bireyler topluma uyum sağlayamazlar.

Doğru: Otizmli bireyler, uygun destek ve anlayışla topluma katkıda bulunabilir ve uyum sağlayabilirler. Toplumun bu bireylere yönelik tutumu ve sunduğu olanaklar, uyum sürecinde belirleyici rol oynar.

Yanlış: Otizm, aşılar nedeniyle ortaya çıkar.

Doğru: Bilimsel araştırmalar, aşılar ve otizm spektrum bozukluğu arasında herhangi bir bağlantı olmadığını defalarca göstermiştir. Bu yanlış inanç, aşı karşıtı hareketler tarafından yayılmış olup, aşıların çocukluk çağı hastalıklarına karşı korunmada önemli rol oynadığı gerçeğini gölgelemektedir.

Yanlış: Otizmli bireyler duygusal ifadeleri anlayamazlar.

Doğru: Otizmli bireyler, duygusal ifadeleri ve beden dilini anlamada zorluklar yaşayabilirler, ancak bu, onların duygusal tepkileri tamamen anlamadıkları anlamına gelmez. Zamanla ve uygun desteğin sağlanmasıyla, birçok otizmli birey bu becerileri geliştirebilir.

Yanlış: Otizm yalnızca çocuklarda görülür ve yetişkinlikte geçer.

Doğru: Otizm, yaşam boyu süren bir durumdur. Otizmli çocuklar, otizmli yetişkinlere dönüşür. Ancak, uygun müdahaleler ve destekle, otizmli bireyler yetişkinlikte de başarılı ve tatmin edici bir yaşam sürdürebilirler.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.