enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

“1915 Çanakkale Köprüsü”nün Zorlu İnşa Hikayesi İlk Kez TRT Ekranlarında

Köprü inşasında zirve noktası ve Türkiye’nin geleceğe atılan imzası olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz …

“1915 Çanakkale Köprüsü”nün  Zorlu İnşa Hikayesi İlk Kez TRT Ekranlarında
17.03.2022
214
A+
A-

Köprü inşasında zirve noktası ve Türkiye’nin geleceğe atılan imzası olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılıyor. Köprünün inşa sürecinin en kritik aşamaları, merak edilenler ve çarpıcı detaylar “Türkiye’nin Dev Yapıları” belgesel serisinin ilk bölümüyle ekrana gelecek. Son yılların en görkemli eserlerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 5 yıllık zorlu inşa sürecinden görüntüler ilk kez TRT ekranlarında izleyiciyle buluşacak.

Dünyanın bir numarası olacak

Cumhuriyet’in 100. yılını sembolize eden 2023 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en uzun orta açıklığa sahip asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliğiyle de dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanını kazanacak. Köprünün yapımında kullanılan çelik halatlar ise dünyanın etrafında dört tur atabilecek uzunluğa sahip. Yapımında 30 bin kişinin görev aldığı dev projede, Türkiye’nin en deneyimli mühendislerinin yanı sıra 19 farklı ülkeden 360 tecrübeli mühendis de projeye katkı verdi.

Asya’dan Avrupa’ya 6 dakika

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan feribot yolculukları yaz aylarında bekleme süreleriyle birlikte 1.5 ile 5 saat arasında değişmekteyken bu süre 1915 Çanakkale Köprüsü ile 6 dakikaya düşecek.

Sınırları zorlayan mühendislik harikası

“65 bin tonluk beton temeller nasıl inşa edildi ve yüzdürüldü? 87 devasa tabliye tek tek nasıl taşındı ve monte edildi? Rekor uzunluktaki 318 metrelik kuleler göğe nasıl yükseldi? Dünyanın en uzun asma köprüsü hangi tarihi sembolleri taşıyor?” gibi sorular da bu belgeselde cevaplanacak. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün mühendisleri yapım sürecinin teknik aşamalarını, Boğaz’ın sert ikliminde rüzgâra karşı verilen mücadeleyi ve teknolojiyi nasıl kullandıklarını ayrıntılarıyla “Türkiye’nin Dev Yapıları” belgeselinde aktaracak. “Türkiye’nin Dev Yapıları” belgesel serisi, her bölümde Türkiye’nin farklı bir vizyon projesini ele alacak.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımını konu alan “Türkiye’nin Dev Yapıları” belgeseli, yarın akşam ilk kez saat 19.45’te TRT 1, TRT Belgesel, TRT Avaz ve TRT Kurdî’de, saat 22.30’da da TRT Türk’te ekranlara gelecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.