Türkiye’deki trafiğe kayıtlı 25 milyon adet araçla ilgili önemli bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmalar, bu araçların kaçında zorunlu trafik …
Türkiye’deki trafiğe kayıtlı 25 milyon adet araçla ilgili önemli bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmalar, bu araçların kaçında zorunlu trafik sigortası olmadığını gözler önüne seriyordu. Araştırma, oldukça çarpıcı bir sonucu gözler önüne serdi. Zira trafiğe kayıtlı 5,1 milyon aracın zorunlu trafik sigortasının olmadığı anlaşıldı. Gelin hep birlikte bu çarpıcı sonuçlara yakından bakalım.
Devlet, trafik sigortasını zorunlu tutuyor. Yeni yaptırıp yaptırmamak yasal olarak bir ‘tercih’ değil. Aslına bakacak olursak bu oldukça doğru bir hareket. Çünkü zorunlu trafik sigortası ile olası bir trafik kazasında her iki tarafın da hakkı korunuyor. Bu sayede maddi anlamdaki zararlar ile yaralanma veya ölüm nedeniyle oluşan zarar karşılanıyor. Ancak görünen o ki vatandaşlar, zorunlu trafik sigortasını o kadar da önemsemiyor.
Trafik sigortasını önemsemeyen grupların başında, motosiklet sahipleri geliyor
Yapılan araştırmalar sonucunda, zorunlu trafik sigortasını en fazla önemsemeyen araç grubunun motosikletler olduğu anlaşıldı. Zira kayıtlı 3 milyon 919 bin 99 motosiklet varken bunların 2 milyon 568 bin 547’sinin zorunlu trafik sigortası yok. Gelin tüm kategorilere yakından bakalım.
Böylelikle; Türkiye’de trafiğe kayıtlı 25 milyon 731 bin 750 aracın, 5 milyon 152 bin 150 tanesinde zorunlu trafik sigortası olmadığını söyleyebiliriz. Araştırmacılara göre zorunlu trafik sigortasının yapılmamasının bir numaralı nedeni, denetlemelerin yetersiz oluşu. Özellikle de yüzde 41,28’le trafik sigortası yapılmayan traktörler, genelde yollarda görünmüyor ve denetlenmiyorlar. Sık sık trafik denetlemesine giren otomobillerdeki yüzde 6,48‘lik sigortasızlık oranı, bunun en net göstergesi…,
Sigortanın en çok önemsendiği il, Trabzon
Yapılan araştırmalar, kentler bazında da sonuçlar verdi. Bu bağlamda; zorunlu trafik sigortasının en çok önemsendiği il Trabzon oldu. Zira kentte trafiğe kayıtlı araçların yüzde 90 gibi ciddi bir bölümü sigortalıydı. Sigorta oranının en düşük olduğu il ise Şanlıurfa olarak kayıtlara geçti.
Sigorta şirketlerinin ödediği 16 milyar liranın 10 milyarı, yedek parça ve işçilik için harcandı
Sigortacılık sektörü, geçtiğimiz yıl boyunca 16 milyar liralık trafik kazası tazminat ödemesi yaptı. Bu paranın 10 milyar lirası yedek parça ve işçilik için harcandı. Kaza sebebiyle zarar gören kişilere ödenen tazminat ise yalnızca 6 milyar TL idi.
2022 yılında şimdiye kadar 20 milyar TL toplandı
Yapılan araştırma, 2022’nin ilk 8 ayında zorunlu trafik sigortası yaptıran araçlar için 20 milyar 498 milyon 456 bin lira toplandığını gözler önüne serdi. Bu da prim tutarlarının arttığı anlamına geliyor. Örneğin 2020 yılında araç başına 651 lira prim üretilirken 2021’de 707 lira, 2022’de ise 1.430 lira prim üretilmiş oldu.