enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Yurt dışından alacaktık şimdi ihraç ediyoruz

Savunma sanayiinde yerlilik oranını yüzde 80’lere çıkararak lig atlayan Türkiye, ürettiği sistemleri kimseden izin almadan ihraç da ediyor. Buna …

Yurt dışından alacaktık şimdi ihraç ediyoruz
17.06.2022
121
A+
A-

Savunma sanayiinde yerlilik oranını yüzde 80’lere çıkararak lig atlayan Türkiye, ürettiği sistemleri kimseden izin almadan ihraç da ediyor. Buna en güzel örnek Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki ASFAT’ın (Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ) ürettiği Mekanik Mayın Temizleme Teçhizatı (MEMATT). Edinilen bilgiye göre Türkiye, ihtiyaç doğrultusunda yurt dışından mayın temizleme aracı satın alacaktı. Millî Savunma Bakanlığı devreye girerek, ASFAT’a “Bunu yerli ve millî yapacağız” talimatını verdi. Normal şartlarda ilk etapta 2 adet, daha sonra ikişer ikişer belli sayıda mayın temizleme aracı yurt dışından tedarik edilecekti. ASFAT ise kısa bir süre içerisinde TSK’nın ihtiyacı doğrultusunda tamamen yerli ve millî imkânları kullanarak MEMATT’ı üretti. Birçok ülkenin ilgi duyduğu araca yurt dışından talep gelmeye başladı.

İHRACAT SERTİFİKAYA DA YERLİ ÇÖZÜM

Ancak bu defa MEMAAT’ın yurt dışına satabilmesi için uluslararası sertifikasyonu gerekiyordu. Söz konusu uluslararası sertifikasyonu alabilmek için firmanın kalifikasyon merkezi haline gelmesi lazımdı. Burada da ASFAT, önemli bir adım atarak Millî Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan Millî Mayın Faaliyet Merkezine (MAFAM) bu yeteneği kazandırdı. Uluslararası akreditasyon ve kalifikasyon yeteneği kazanan ASFAT, böylece MEMATT araçlarını kimseden izin almadan yurt dışına ihraç etti. Şimdiye kadar 20 tanesi Azerbaycan’a 2 tanesi Burkina Faso’ya ve 2 tanesi de Togo’ya olmak üzere toplam 24 MEMATT satıldı. Başta Afrika ülkeleri olmak üzere birçok ülkeden de talep geliyor.

“AVRUPA’YA GİDİP İZİN İSTERDİK”

MEMATT özelinde bu sürecin önemli bir kazanım olduğunu belirten güvenlik kaynakları “Bir ülkeye ürün satılacağı zaman Avrupa’ya gidip ‘Ben bunu ürettim, buna bir sertifika verirsen ürünü satabilirim’ demeniz lazımdı. Söz konusu ürünün kullanılabileceğini bir merciinin onaylaması gerekiyor ki, sen onu satabilesin. Şimdi ise kimseye sormadan istenilen ülkeye MEMATT satışı yapılabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

UZAKTAN KUMANDA EDİLİYOR

MEMAAT, anti-personel mayınları etkisiz hâle getirerek, sahada mevcut bitki örtüsünü temizleyecek şekilde son teknoloji ile tasarlandı. Dünyanın en tok levhası Armoks 500T ile kaplanarak mayına dayanıklı hale getirilen MEMATT, uzaktan kumanda edilebiliyor. Saatte 4 kilometre hızla ilerleyebilen teçhizat, 25 santimetre derinliğe kadar inip, 1,7 metre eninde 1 kilometre uzunluğunda bir yeri 1 saatte mayınlardan temizleyebiliyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / SELÇUK BÖKE
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.