enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,4347
EURO
36,2908
ALTIN
2.837,80
BIST
9.389,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
14°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Çok Bulutlu
20°C

Yunanistan’a, BM’ye şikayet ettiği Türkiye ve Libya’dan ortak yanıt

Türkiye ve Libya, kendilerini BM’ye şikayet eden Yunanistan’a, “asılsız suçlamalar, düşmanca söylemler ve tansiyonu yükselten eylemlerine son vermesi ve iki komşu ülkenin egemen kararlarına saygı duyması” çağrısı yaptı.

Yunanistan’a, BM’ye şikayet ettiği Türkiye ve Libya’dan ortak yanıt
13.12.2022
65
A+
A-

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve Libya’nın BM Daimi Temsilcisi Taher El-Sonni, Yunanistan’a ortak bir mektupla yanıt verdi.

AA muhabirinin ulaştığı BM Genel Sekreterliğine gönderilen mektupta, Yunanistan’ın “asılsız iddialar ve argümanlarla” Libya hükümetinin meşruiyetini “baltalamaya” çalıştığına işaret edildi.

Mektupta, Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin Yunanistan’ın iddialarının aksine uluslararası anlaşmalar yapma ve sonlandırma yetkisine sahip olduğu ve kanunlarının hükümete diğer devletlerle mutabakatlar yapma yetkisi verdiği ifade edildi.

Yunanistan’ın, Libya ve Türkiye’nin hidrokarbon alanında imzaladığı mutabakatın BM denetimindeki siyasi süreçle çeliştiği iddialarının hiçbir yasal dayanağının bulunmadığı, aksine Libya’da siyasi çözüme götürecek yol haritasının, seçimlerle sonuçlanacak hazırlık sürecinde hükümete tam yetki verdiğine dikkat çekilen mektupta, bu süreç henüz tamamlanmadığı için hem içerde hem dışarda yetkinin hiç kuşkusuz Libya Ulusal birlik Hükümeti’nde olduğu vurgulandı.

Mektupta, Yunanistan’ın, Avrupa Birliği dahil birçok devletin Libya hükümeti ile enerji, altyapı ve ekonomi alanlarında yaptığı mutabakatları kasıtlı bir şekilde görmezden geldiğinin ve Yunanistan dahil hiçbir ülkenin egemen devletlerin birbirleriyle yaptığı anlaşmalara karışamayacağının altı çizildi.

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019’da imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına yönelik mutabakatın BM Sözleşmesi’nin 102. maddesine göre kayda geçirildiği ve uluslararası hukuka dayalı adil bir çözüme varıldığı kaydedilen mektupta, Yunanistan’ın söz konusu mutabakatın egemenlik haklarını ihlal ettiği iddialarının kabul edilemeyeceği belirtildi.

Mektupta ayrıca Türkiye ve Libya tarafından deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına yönelik mutabakatın ardından Yunanistan’ın söz konusu bölgede Mısır ile yaptığı benzer anlaşmanın “hükümsüz” olduğuna dikkat çekildi.

Yunanistan’ın bölgede deniz yetki alanlarında genişlemeci iddialarıyla Türkiye’nin ve Libya’nın egemenlik haklarını görmezden geldiği ve deniz hukuku ve uluslararası hukuku istediği gibi yorumladığı ifade edilen mektupta, “Yunanistan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasında eşitlik ilkesini göz ardı ediyor ve konumları, büyüklükleri, yerleşimin olup olmadığı ve ekonomik hayatın sürdürülebilirliğine bakmaksızın deniz yetki alanlarının adalara, adacıklara ve kayalara verilmesini isteyerek hukuku ihlal eden bir takımada devleti gibi davranıyor.” denildi.

Türkiye ile Libya arasında imzalanan hidrokarbon ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılması mutabakatlarının ne uluslararası hukuku ne de Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal ettiği belirtilen mektupta, Libya ve Türkiye’nin Akdeniz’de diyaloğu teşvik etme çabalarını Yunanistan’ın BM’de “itibarsızlaştırmaya” çalıştığına işaret edildi.

Türkiye ve Libya, Yunanistan’a “asılsız suçlamalar, düşmanca söylemler ve tansiyonu yükselten eylemlerine son vermesi ve iki komşu ülkenin egemen kararlarına saygı duyması” çağrısında bulundu.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.