enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,3194
EURO
37,3522
ALTIN
3.036,23
BIST
8.916,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
Pazar Az Bulutlu
15°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C
Salı Az Bulutlu
16°C

Yumurtaya bir yılda yüzde 400 oranında zam geldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 83,45 olarak kaydedildi …

Yumurtaya bir yılda yüzde 400 oranında zam geldi
03.10.2022
89
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 83,45 olarak kaydedildi. Artış gözlenen enflasyon rakamlarının fiyatlarını en çok etkilediği kalem ise gıda ürünleri. Temel gıda ürünlerinde olan sofraların vazgeçilmezi yumurta ise yüksek zam oranı ile el yakıyor.

YUMURTAYA BİR YILDA YÜZDE 400 ZAM GELDİ

Yüksek zam oranı ile şaşırtan yumurtanın 30’lu kolisi piyasada yaklaşık 60 lira civarında satılıyor. Farklı markalara göre fiyatlar değişse de geçtiğimiz yıl tanesi 0,61 olan yumurtanın bugün bir tanesi yaklaşık olarak 2 lira civarına denk geliyor. Bazı yerlerde bir koli 30’lu yumurtanın fiyatı 76 liraya kadar çıkabiliyor.

ARTAN MALİYETLER YUMURTA FİYATLARINA ETKİ ETTİ

Öte yandan yem ve ambalaj gibi yumurta imalatının olmazsa olmaz ürünlerine zam gelmesi de artan fiyatları doğrudan etkiledi. Kısa süre önce Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’na göre; , çiftçinin tarımsal faaliyetlerini yapmak için üretim ve yatırım amaçlı satın aldığı girdilerin maliyet çizelgesi olarak bilinen tarımsal girdi fiyat endeksi Temmuz’da yıllık yüzde 133,4 oranında artış gösterdi.

Yumurta üretimin temek maddelerinden olan yem ise yıllık olarak yüzde 145 arttı. Buna enerji maliyetlerindeki yüzde 200’ü aşan rakamlarda eklenince yumurta fiyatları hızla yükseldi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.