enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5488
EURO
35,9689
ALTIN
3.000,46
BIST
9.482,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

‘Yeşil enerji 10 yılda 200 bin kişilik istihdam yaratabilir’

İklim araştırmacılarının ‘Yeşil dönüşüm’ raporuna göre, güneş ve rüzgâr sektörlerinin büyüme seviyesine göre, yenilenebilir enerji sektöründe …

‘Yeşil enerji 10 yılda 200 bin kişilik istihdam yaratabilir’
28.12.2021
159
A+
A-

İklim araştırmacılarının ‘Yeşil dönüşüm’ raporuna göre, güneş ve rüzgâr sektörlerinin büyüme seviyesine göre, yenilenebilir enerji sektöründe önümüzdeki 10 yıl içerisinde 200 bine yakın iş yaratılabilir.

Araştırmacılar Gökçe Şencan, Dr. Fırat Akova ve Anıl Kemal Aktaş’ın hazırladığı İklim Krizine Karşı Yeşil Adil Dönüşüm başlıklı bir rapor kaleme aldı. Bu rapora göre, güneş ve rüzgâr sektörlerinin büyüme seviyesine göre, yenilenebilir enerji sektöründe önümüzdeki 10 yıl içerisinde 200 bine yakın iş yaratılabilir.

Ayrıca güneş ve rüzgâr, Türkiye’de enerji güvenliğine ve fosil yakıt ithalatından kaynaklı cari açığın kapanmasına katkıda bulunabilir. Gittikçe büyüyen bu sektörün Türkiye’deki iş gücünün uluslararası düzeyde rekabet gücünü arttıracağı da belirtildi.

Raporda, kömür santrallerinin 2030’a, doğalgaz santrallerinin 2035’e yılına kadar aşamalı olarak devreden çıkarılması gerektiği, kömüre, doğalgaza ve petrole ayrılan teşviklerin de sonlandırılması gerektiği belirtilerek, fosil yakıtların pek çok sağlık sorununa da neden olduğu bildirildi.

‘ARAÇLARDA DÖNÜŞÜM YAŞANMALI’

Raporda ayrıca sağlıklı bir yeşil dönüşümün gerçekleşmesi için İçten yanmalı motorlu araçlar için yakıt standardı uygulanması gerektiği ve içten yanmalı motorlu araçların 2035’e kadar
aşamalı olarak tedarikten kaldırılması gerektiği belirtildi.

Enerji teşviklerinin yalnızca yenilenebilir enerjiye yönlendirilmesi gerektiği belirtilen raporda, yenilenebilir enerji Ar-Ge yatırımlarının da artırılması ve özel sektörün karbonsuzlaşmaya teşvik edilmesi gerektiği ifade edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.