enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Yenidoğanlarda ten tene temas ve kanguru bakımı uygulama rehberi geliştirilecek

Egeli bilim insanı Prof. Dr. Rabia Genç’ten anne çocuk sağlığına yönelik önemli proje

Yenidoğanlarda ten tene temas ve kanguru bakımı uygulama rehberi geliştirilecek
03.03.2023
106
A+
A-

Egeli bilim insanı Prof. Dr. Rabia Genç’ten anne çocuk sağlığına yönelik önemli proje

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rabia Genç’in yürütücülüğünü yaptığı “Yenidoğanlarda Ten Tene Temas ve Kanguru Bakımı Uygulama Rehberinin Geliştirilmesi: Türkiye Örneği” adlı proje TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. 

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bünyesinde yer alan köklü ve nitelikli sağlık birimleri ile birey ve toplum sağlığını korumayı ve geliştirmeyi hedefleyen tam akredite araştırma üniversitemiz, topluma hizmet misyonu kapsamında anne ve çocuk sağlığına yönelik önemli projelere öncülük ediyor. Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rabia Genç hocamız öncülüğünde, ten tene temas ve kanguru bakımı uygulamasında belli bir standarttın sağlanması ve klinik uygulama rehberi geliştirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ve farklı üniversitelerin iş birliği ile hazırlanan proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Anne-bebek bağının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için son derece önemli olan ten tene temas ve kanguru bakımı konusunda ülkemizde uygulama birliği sağlamak hedefiyle çalışmalar yürüten Prof. Dr. Rabia Genç hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum” dedi.

Çalışmanın detayları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Rabia Genç, “Ten tene temas, yenidoğanı giydirmeden, annenin çıplak karnına veya göğsüne yerleştirmek vasıtasıyla, doğumdan hemen sonra başlayıp ilk bir saate ya da ilk emzirmeye kadar sürdürülen yaşamsal yararları olan bir uygulamadır. Ten tene temas ve kanguru bakımı yaklaşık 40 yıldır birçok ülkede uygulanmaktadır. Ancak uygulama standardının olmaması ten tene temas uygulamasının yararlarını kısıtlamaktadır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü, emzirmenin desteklenmesi ve sürdürülmesi amacıyla 2017 yılında anne-bebek arasında ten tene temasın doğumdan sonra mümkün olduğunca erken başlatılması gerektiğini belirterek ten tene temas ile ilgili bir rehber yayınlamış ve bu rehberin ülkelerin koşullarına göre değerlendirilerek uygulanmasını önermiştir. Ülkemizde de hastanelerde ten tene temas ve kanguru bakımı yer yer uygulanmasına rağmen, ten tene temas ve kanguru bakımı uygulamasına yönelik standart bir klinik uygulama rehberi bulunmamaktadır. Standart rehberin bulunmaması uygulamada farklılıklar ve bunun sonucunda da ten tene temas uygulamasından beklenen yeterli başarının sağlanamamasına neden olabilir” diye konuştu.  

 

“Ülkemizde tüm sağlıklı yenidoğanlara uygulanmasını hedefliyoruz”

Prof. Dr. Rabia Genç, “Bu proje ile ülkemizde yenidoğanlar için doğumhane ve postpartum servislerde ten tene temas ve kanguru bakımı uygulamasında standart sağlamak amacıyla, ten tene temas ve kanguru bakımı klinik uygulama rehberi geliştirilmesi ve uygulanması amaçlanmıştır. Proje ekibimiz de hem Sağlık Bakanlığı hem de farklı üniversite işbirliği bulunmaktadır. ‘Yenidoğanlarda Ten Tene Temas ve Kanguru Bakımı Uygulama Rehberinin Geliştirilmesi: Türkiye Örneği’ adlı projemiz Tübitak 1001 kapsamında destek almıştır. Projemizin ilk ayağında, proje ekibimizin literatür ve ülkemiz koşullarına uygun olarak geliştirdiği uygulama rehberi uzman görüşlerine sunularak gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Geliştirdiğimiz rehberin klinik kullanımını test etmek için; Türkiye’nin yedi bölgesinde doğum oranları yüksek olan hastanelerin doğumhane ve postpartum servislerinde çalışan ebe veya hemşireler davet edilerek çalıştay yapılmıştır. Çalıştayda katılımcılara rehber hakkında bilgi aktarımı teorik ve uygulamalı olarak gösterilmiştir. Hastanelerde uygulamaları değerlendirmek için proje ekibimizin kurum ziyaretleri devam etmektedir. Projemiz tamamlandığında, maliyeti olmayan ancak anne ve yenidoğan sağlığı açısından yüksek yararı bulunan bu uygulamanın, Ülkemizde tüm sağlıklı yenidoğanlara uygulanmasını hedefliyoruz” dedi.

Projede EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümünden  Prof. Dr. Esin Çeber Turfan, Prof. Dr. Birsen Karaca Saydam, Dr. Öğretim Üyesi Aysun Ekşioğlu, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Emine Serap Çağan, Mersin Üniversitesi İçel Sağlık Yüksekokulundan Dr. Öğretim Üyesi Sevil Güner ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk Ergen Daire Başkanı Dr. Başak Tezel yer alıyor.          

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.