enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6470
EURO
36,4129
ALTIN
2.949,86
BIST
9.681,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C
Pazar Hafif Yağmurlu
13°C

Yeni sezon fındık fiyatlarında 50 lira beklentisi

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan ve Türkiye’de yıllık yaklaşık 200 bin ton fındık üretimi ile birinci sırada yer …

Yeni sezon fındık fiyatlarında 50 lira beklentisi
13.05.2022
114
A+
A-

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan ve Türkiye’de yıllık yaklaşık 200 bin ton fındık üretimi ile birinci sırada yer alan Ordu’da üreticilerin zararlılara karşı mücadeleleri sürüyor. Türkiye genelinde yaklaşık 2 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındık Ordu’da serbest piyasada 35-37 lira bandında satın alınırken, üreticilerin ise 2022 yılı sezonu için fiyat beklentilerinin 50 TL bandında olduğu belirtildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, üreticilerin fındık ile mücadelede artan maliyetlere rağmen çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Soydan, “Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarım ürünlerin biri olan fındık ürününde artık hareketli günler başladı. Bu günlerde üreticilerimiz fındıkta külleme hastalığı ile ilgili mücadelede ve gübreleme ile ilgili mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Üreticilerimiz gerekli önlemlerini alıyorlar, önümüzdeki birkaç gün sonra da fındıkta ‘fındık kurdu’ ile mücadele de başlayacak. Aslında üreticilerimiz fındık harmana gelene kadar üreticilerimiz zor günler ve önemli çalışmalar bekliyor” dedi.

“Üreticilerimizin beklentisi 50 TL bandında”

“Son zamanlardaki gübre ve ilaçlardaki maliyetler ve işçilik maliyetleri ciddi oranda yükselmiş durumda” diyen Soydan şöyle devam etti:

“Bölgemizde de fındık üreticileri bu yüksek maliyetlere rağmen gerçekten halen daha bahçelerde kalmak ve ürünlerinin kaliteli ve verimli olması adına ellerinden gelenleri yapıyor. Şu anda serbest piyasaya bakıldığında 2021 yılının fındığının kilogram fiyatı fındık manavları tarafından 35-37 TL bandında alınıyor. TMO almış olduğu fındığı da 41 lira bandında satışa sundu. Bu nedenle üreticilerimizin 2022 yılı fındık fiyatlarından beklentileri çok fazla. Maliyetlerin, enflasyonun ve doların karşısında fındık fiyatlarının iyi olacağının umudu içerisindeler. Bu nedenle bahçelerine özen gösteriyorlar, talep ve beklentileri de tüm bunlar dikkate alındığında, TMO’nun 40-41 TL’ye 2021 yılının fındığını sattığının karşısında yaklaşık 45-50 lira bandında taban fiyat bekliyorlar.”

“Üreticilerimiz maliyetlerinin karşılığını alırsa, gelecek sezonda daha iyi bakım yapacaklarıdır”

Fındığın bir ihracat ürünü anımsatan ve ülke ekonomisine yıllık 2 milyar doların üzerinde döviz girdisi sağladığını kaydeden Soydan, “Olması da gerekir, fındığımız ihracat ürünü, yüzde 85’inin ihracatını yapıyoruz ve gerçekten ülkemizde de 2 milyar doların üzerinde bir döviz girdisi var. O nedenle bu maliyet karşısında bu fiyatın verildiği takdirde fındıkta üreticilerimiz gelecek yılların bakımlarını daha iyi yapacaklar. Üreticilerimiz bahçelerine sahip çıkmaları adına kazanmaları lazım” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.