Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Dünya çevresindeki manyetik alanı ölçen uyduları, alışılmadık derecede hızlı bir şekilde atmosfere doğru batmaya …
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Dünya çevresindeki manyetik alanı ölçen uyduları, alışılmadık derecede hızlı bir şekilde atmosfere doğru batmaya başladı. ESA’nın Swarm misyon yöneticisi Anja Stromme konuyla ilgili “Son beş, altı yılda uydular yılda yaklaşık iki buçuk kilometre [1.5 mil] batıyordu. Ancak geçen yılın Aralık ayından bu yana neredeyse dalış yapıyorlar. Aralık ve Nisan arasındaki düşüş oranı yılda 20 kilometre [12 mil] oldu” dedi.
Uydularda gözlemlenen bu düşüşün nedeni yeni güneş döngüsüne bağlanıyor. Güneş her 11 yılda bir, sakin ve fırtınalı geçen bir döngüsünü tamamlıyor ve yenisini başlatıyor. Gökbilimciler, Güneş’in resmen 25. döngüsüne Aralık 2019’da girdiğini belirtiyor.
Dünya’ya yakın yörüngede dönen uyduların her zaman uzay aracını yavaşlatan ve sonunda gezegene geri düşmelerini engelleyen sistemleri bulunmaktadır. Nedeni ise atmosferik sürüklenme nedeniyle uyduların atmosfere batmasıdır. Uluslararası Uzay İstasyonu, 250 millik yörüngesini korumak için düzenli olarak barındırdığı sistemlerle manevra yapar.
Atmosferik sürükleme aynı zamanda Dünya’ya yakın çevreyi uzay çöplerinden arındırmaya da yardımcı olur. Bilim adamları, bu sürüklenmenin yoğunluğunun güneş aktivitesine bağlı olduğunu belirtiyorlar. Yeni güneş döngüsü ise uyduların daha hızlı sürüklenmesine neden oluyor.