enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Yasa yok ödeme de yok! Türk şirketleri milyonlara dolar gelirden oluyor

Yaklaşık 10 yıldır tüm dünyadaki medya şirketleri ile teknoloji devi Google arasında devam eden telif mücadelesi AB’den gelen kararla yeni bir …

Yasa yok ödeme de yok! Türk şirketleri milyonlara dolar gelirden oluyor
23.05.2022
98
A+
A-

Yaklaşık 10 yıldır tüm dünyadaki medya şirketleri ile teknoloji devi Google arasında devam eden telif mücadelesi AB’den gelen kararla yeni bir boyut kazandı.

Google geçtiğimiz hafta Avustralya ve Kanada’nın ardından Almanya, Fransa ve diğer dört Avrupa Birliği (AB) ülkesindeki 300’den fazla yayıncıya telif ücreti ödemeyi ettiğini duyurdu.

Dijital içeriklerle ilgili teklif ödemesini sürecini ilk başlatan ülke 2014 yılında İspanya olmuştu. Aldığı kararla ‘Google Haberler’de sunulan içerikler için ücret ödemesini zorunlu kılan düzenleme sonrası Google haberler hizmetini ülkede 7 yıl durdurmuştu.

AB’NİN YASASINDAKİ FARKLILIK

İspanya’daki durumdan farklı olarak AB’nin hazırladığı yasa ile Google içerik üreticilerle pazarlık yaparak fiyat belirleme imkanı buldu. İspanya’da bu AB yasasını kabul edince Google hizmetini 2021 yılında ülkede tekrar hizmete açtı.

Benzer bir süreç Avustralya hükümetinin çıkarttığı yasayla yaşandı. Google’ın telif ödemesini gerektiren yasa sonrası ülkeden tamamen çekilebileceğini açıklamıştı.

ALINAN KARAR EMSAL OLDU

Fransa gibi ülkelerin öncülük yaptığı bu trendin daha yayılması bekleniyor. Google’ın aramalarda haberleri çıkan yayınlara telif hakkı ödeyeceği ülke sayısının artacağı tahmin ediliyor. Avrupa Birliği’ndeki diğer ülkelerin de Avrupa Birliği Telif Hakları Direktifi’ni yürürlüğe alarak kendi iç hukuklarında düzenleme yapması bekleniyor.

Alınan kararlar sonrası tüm dünyadaki medya şirketleri telif ödemesini uygulamasının yayınlaşması için seslerini yükseltmeye başladı ve pek çok ülke AB’nin kararlarını örnek almaya hazırlanıyor. 

TÜRKİYE’DE YASA YOK ÖDEME DE YOK

Google’ın bu ay AB ülkelerinde vardığı anlaşma üzerine Türkiye’de Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, “Türkiye’nin de kendi dijital telif yasasını çıkarması gerekiyor. Yapılan haberlerin, çalışmaların, verilen emeğin mutlaka teliflendirilmesi gerekli” çağrısında bulundu.

Dijital telif yasası aslında Türkiye’de de dünyaya paralel bir şekilde uzun süredir tartışılıyor. Ancak bu konuda henüz yeterli somut adımlar atılmış değil. Şu ana kadarki örnekler bu tarz yasaların Google’ı huzursuz etse de sonunda anlaşmayla sonuçlandığını gösteriyor. Google şu ana kadar İspanya’da News özelliğini askıya almasının dışında herhangi bir ülkeden telif yasası yüzünden vazgeçmedi.

GOOGLE ÜCRETSİZ KULLANIYOR

Dünyada medya şekil değiştirirken içeriğin önemi değişmiyor. Geleneksel medya şirketleri kalifiye eleman istihdam ederek kaliteli içerik sunarken, Google gibi üçüncü parti uygulamalar hiçbir ödeme yapmadan bu içeriği kullanıp gelir elde ediyor. Ayrıca Google son dönemde haberlerin de tıklanmasını önleyecek içeriğin ön gösterimi olan snippet gibi uygulamalar kullanmaya başladı. Bu duruma dur demek isteyen medya kuruluşları harekete geçti. Google’ın gelecek dönemde daha fazla ülke tarafından zorlanacağı kesin görünüyor.

KAYNAK: HABER7, HABERTÜRK
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.