enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6109
EURO
36,3431
ALTIN
2.919,79
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Uzaydan gelen radyo sinyalinin kaynağı belli oldu

Bilim adamlarının ilk olarak 2019’da saptadığı ve FRB 190520 ismini verdikleri radyo sinyalinin kaynağını uzun yıllar süren araştırma sonucunda …

Uzaydan gelen radyo sinyalinin kaynağı belli oldu
10.06.2022
145
A+
A-

Bilim adamlarının ilk olarak 2019’da saptadığı ve FRB 190520 ismini verdikleri radyo sinyalinin kaynağını uzun yıllar süren araştırma sonucunda tespit etmeyi başardı. Araştırmaya gerçekleştiren bilim adamlarına göre bu gizemli radyo sinyali 3 milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir cüce galaksiden geliyor. Ancak bu uzayda yaşam olduğu ve birilerinin bize sinyal gönderdiği anlamına gelmiyor. 

Fast Radio Bursts (FRB), Türkçe’de hızlı radyo patlamaları olarak adlandırılıyor. Uzayda milisaniyeler içinde ortaya çıkan yüksek enerjili titreşimler olan FRB, çok yüksek enerji yaymaktadır. Bilim adamlarına göre yaydığı enerji o kadar yüksektir ki bazıları Güneş’in yüz yıl içinde yaydığı enerjiden bile fazla olabiliyor. FRB’lere neyin neden olduğu ise henüz bilinmiyor. Bazı FRB’ler sadece bir kez radyo sinyali yayarken bazıları ise dalgalarını birden fazla kez yayabiliyor. Şimdiye kadar tespit edilen yüzlerce FRB’nin yaklaşık yüzde 5’inin tekrarlandığı belirlendi. 

Araştırma, FRB’lere neyin neden olduğunun anlaşılması bakımından büyük önem taşıyor. FRB 190520’nin geldiği ye Hawaii’deki Subaru Teleskobu kullanıldı. Subaru’nun görünür ışıkta yaptığı gözlemler sayesinde tekrarlayan sinyalin uzak bir cüce galaksiden geldiği anlaşıldı.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.