enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Uzay’daki rekabet nereye varacak? Uzayda altın madeni olabilir

Uzay için birçok ülke milyarlarca dolar bütçe ayırmış durumda. Uzay konusunda liderlik ise şu anda ABD’nin ardından ve Çin’de. Peki uzay için bu …

Uzay’daki rekabet nereye varacak? Uzayda altın madeni olabilir
14.06.2022
142
A+
A-

Uzay için birçok ülke milyarlarca dolar bütçe ayırmış durumda. Uzay konusunda liderlik ise şu anda ABD’nin ardından ve Çin’de. Peki uzay için bu kadar mücadele ne için? Sorunun cevabı oldukça basit: Yeni kaynaklar elde edebilmek. ABD konuyla ilgili ilk kez Uzay Kuvvetleri oluşturan ülke oldu. ABD’nin bu özel birlik için bütçesi ise 16 milyar dolar. İlerde gerçekten uzay savaşları yaşanır mı bilinmez ancak ABD bu konuyu oldukça ciddiye alıyor.

Çin’de uzay konusunda her gün kendini geliştiriyor. Ayın karanlık yüzüne araç indirebilen tek ülke olma, kendi uzay istasyonunu yapabilmesi gibi birçok konuda ABD ile yarışabilen nadir ülkelerden. Bu nedenle ABD-Çin çekişmesi yalnızca ekonomik alanda değil uzay alanında sürüyor.

Avrupa Uzay Ajans’nın (ESA) 2 milyar yıldız ile ilgili paylaştığı veriler ileride uzay yarışının daha da artacağını gösteriyor. 450 bilim insanı ve mühendisten oluşan bir konsorsiyumun lideri olan Antonella Vallenari’nin verilerle ilgili ilk yorumu, “Bu astronomi için inanılmaz bir altın madeni.” oldu. Verilerinin paylaşıldığı yıldızlar Samanyolu’nun galaksisindeki yıldızların yalnızca %1’ini oluşturuyor.  

ESA başkanı Josef Aschbacher ise verilere ilişkin yaptığı açıklamada “Bu veriler, veri olmadan asla mümkün olmayacak’ şeyleri artık mümkün kılıyor.” diyerek paylaşılan verilerin önemini belirtti. Bu ve diğer verilerle gerçekleştirilecek bilimsel çalışmalar insanlık adına yararlı olabileceği gibi uzay yarışının seyrini de değiştirebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.