enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6410
EURO
36,4741
ALTIN
2.913,36
BIST
9.681,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C

Uyku Esnasında Işığa Maruz Kalmak Hastalık Riskini Artırıyor

Uyku bir velinimet, neredeyse hepimiz çok seviyoruz. Gerçekten de insanların sağlığı göz önünde bulundurulduğunda uyku, çok önemli bir yere sahip …

Uyku Esnasında Işığa Maruz Kalmak Hastalık Riskini Artırıyor
19.03.2022
162
A+
A-

Uyku bir velinimet, neredeyse hepimiz çok seviyoruz. Gerçekten de insanların sağlığı göz önünde bulundurulduğunda uyku, çok önemli bir yere sahip. İyi bir uyku çekmediğimizde o gün çok kötü geçiyor ve asabi olabiliyoruz.

Kaliteli uykunun birçok metodu var, bunlardan biri de uyuduğunuz ortamda hiçbir ışık bulunmaması. Hatta öyle ki Northwestern Medicine üniversitesindeki araştırmacılar, yeni bir araştırmaya göre uyku esnasında ışık olmasının kaliteli uykunun da ötesinde sağlığınızı çok kötü etkileyebileceğini ortaya çıkardılar.

Uyku ortamında ısrarla ışık bulundurursak ne olur?

Northwestern Medicine’deki bilim insanları, az miktarda ışığın bile siz uyurken kardiyovasküler dengenizi etkileyebileceğine ve uyandığınızda insülin direncini artırabileceğine dair kanıtlar keşfettiler. Bu da yüksek tansiyon ve diyabet riski anlamına geliyor.

Uyku tıbbı profesörü Dr. Phyllis Zee, “Bu çalışmanın sonuçları, uyku sırasında sadece tek bir gece bile olsa oda aydınlatmasına maruz kalmanın kalp hastalığı, diyabet ve metabolik sendrom için risk faktörleri olan glikoz ve kardiyovasküler düzenlemeyi bozabileceğini gösteriyor” diyor.

Diyabet ve yüksek tansiyon riski

Dr. Phyllis Zee, “İnsanların uyku sırasında ışığa maruz kalma miktarını önlemesi veya en aza indirmesi önemlidir” diyor. Kalp atış hızı genel olarak geceleri biz uyurken düşer ve sabahları güneş ışığına maruz kaldığımızda yükselir ve salgıya göre sinir sistemimiz aktive olur. Ancak aynı etki uyku sırasında ışığa maruz kaldığımızda da ortaya çıkabilir.

Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Daniela Grimaldi, “Işık açık olduğunda uyuyor olsanız bile otonom sinir sisteminiz devreye giriyor ve bu kötü bir durum. Genellikle diğer kardiyovasküler parametrelerle birlikte kalp atış hızınız geceleri daha düşük ve gündüzleri daha yüksektir” diye ekliyor. Yani uyurken ortamda ışık olursa yüksek tansiyon riskiniz bir hayli artıyor.

Uyurken ışığa maruz kalan kişilerin uyandıklarında insülin direnci belirtileri gösterebildikleri de çalışmada ortaya çıktı. Bu, vücudunuzun enerji için kan dolaşımınızdaki glikozu kullanamamasına ve pankreasın telafi etmek için vücuda daha fazla insülin göndermesine neden olabilir ve bu da zamanla Tip 2 diyabete yol açabilir.

Peki daha sağlıklı bir uyku için ne yapmalıyız?

Uykunuzun kalitesini arttırmak için ve uyandığınızda daha sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak için bir sonraki uykunuzda tüm ışıkları ve televizyonu kapattığınızdan emin olun. Hatta daha da iyisi, bir uyku maskesi satın alın ve tamamen karanlık bir ortamda uyuduğunuzdan emin olun. Buradaki kilit nokta gözler olduğu için gözünüze hiçbir ışığın girmemesi gerekiyor. Emin olun vücudunuz bunun için müteşekkir olacak.

Ayrıca özellikle 22.00 – 23.00 arasında uykuya geçmek, bilim insanlarına göre ‘en sağlıklı saat’ olarak açıklanıyor. Bu konuda yapılan geniş çaplı bir araştırma, uyku saatlerinin kalp rahatsızlıkları üzerinde etkisi olduğunu ve bu saat dilimlerinin en sağlıklı saatler olduğunu gösteriyor. Bunun yanında her gün aynı saatlerde yatıp kalkmaya özen göstermek ve yetişkin bireyler için günde 7 – 9 saatlik bir uyku çekmek de bilim insanlarına göre kritik bir nokta olarak karşımıza çıkıyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.