enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,3001
EURO
37,5415
ALTIN
3.020,47
BIST
8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Ustasından yadigar kalan dikiş makinesiyle yıllardır terzilik yapıyor

Kilis’te çocuk yaşlardan beri terzilikle uğraşan 74 yaşındaki Ökkeş İbişoğulları, elinden iğne ipliği düşürmediği mesleğini ustasından yadigar …

Ustasından yadigar kalan dikiş makinesiyle yıllardır terzilik yapıyor
13.07.2022
102
A+
A-

Kilis‘te çocuk yaşlardan beri terzilikle uğraşan 74 yaşındaki Ökkeş İbişoğulları, elinden iğne ipliği düşürmediği mesleğini ustasından yadigar kalan makinesiyle sürdürüyor.

Çırak olarak mesleğe adım atan İbişoğulları, zamanla işi öğrenip usta olduktan sonra kendi işini kurmaya karar verdi.

O dönem mesleğini bırakan ustasının dikiş makinesi ve diğer malzemelerini satın alan İbişoğulları, 1972 yılında dükkan kiralayarak işini kurdu.

Her sabah iş yerini açarak ustasından yadigar kalan dikiş makinesinin başına geçen İbişoğulları, ilerleyen yaşına rağmen müşterilerine hizmet vermeye çalışıyor.

Ökkeş İbişoğulları, AA muhabirine, mesleğe 12 yaşında çırak olarak başladığını söyledi.

Askerlik dönüşünde bir yıl daha ustasının yanında çalıştıktan sonra 1972 yılında ustasının mesleği bıraktığını, bütün malzemeleri satın alarak kendi iş yerini açtığını belirtti.

Eskiden terziliğin gözde meslekler arasında bulunduğunu anlatan İbişoğulları, “Eskiden terzilik iyi bir meslekti. Herkes çocuğunu terziye gönderirdi. Bizim dükkanda çok sayıda çırak vardı, dükkanda oturtacak sandalye bile yoktu. Çocuk sandalyesini getirir, tatil bittiğinde sandalyesini alır giderdi. Şu an terzilik bitme noktasında. Ustanın yanında yetişen çırak da yok. Önceden gece sahurlara kadar çalışırdık. Bayram günü sabahlardık. Kurban Bayramı’nın işini ramazanda yapardık.” dedi.

“Ustamın diye gözüm gibi bakıyorum”

İbişoğulları, kullandığı dikiş makinesini ustasından devraldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Ustam makineyi sıfır almıştı. Yaklaşık 25 yıl bunun üzerinde çalışmış. Ondan bana geçti, 62 yıldır birlikteyiz. Mesleğe başladığımdan beri aynı makinede çalışıyorum. Benim oğlum konfeksiyoncu, bana diyor ki ‘baba bunun modası geçti sana bir makine alalım.’ ama kabul etmiyorum ve ‘Oğlum o rahvan at, ben topuğu kırık biriyim, buna yetişemem, elimi dikerim’ diyorum. ‘Onda çalışamam, buna alışmışım.’ diyorum. Bunlar antika oldu. Bir vidası kaybolsa bulamıyorsun. Tamiri olsa parçasını bulamıyorsun. 75-80 yıllık makine, nerede bulacaksın parçalarını? Bu makine benim ustamın yadigarı. Ustamın diye gözüm gibi bakıyorum. Üzerinde eski günlerin hatıraları var.”

İbişoğulları, yaşı ilerlediğinden eski günlerindeki gibi yoğun çalışamadığını sözlerine ekledi.

Cebrail Caymaz – Güncel
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.