enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6075
EURO
36,4132
ALTIN
2.931,93
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Üsküdar Üniversitesi 10. Mezunlarını uğurladı

Üsküdar Üniversitesi, 2022-2023 Akademik Yılı mezuniyet töreniyle 10’uncu dönem mezunlarını uğurladı.

Üsküdar Üniversitesi 10. Mezunlarını uğurladı
22.06.2023
1
A+
A-

Üsküdar Üniversitesi, 2022-2023 Akademik Yılı mezuniyet töreniyle 10’uncu dönem mezunlarını uğurladı. Diplomalarını alarak mezuniyet sevinci yaşayan mezunlar, heyecan ve gururu bir arada deneyimledi. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversite hayatının insanın hayatında iz bıraktığını, ruhuna tohumlar ektiğini ve bunların ileride geliştiğini söyleyerek, “Üniversite olarak bunun bilinciyle gençlerimize hem iyi örnek olmaya hem de iyi rehberlik yapmaya çalıştık. Sadece teknik, mesleki becerileri değil, gençlere insani değerleri de anlatmaya çalıştık. Bu bilgileri gelecek hayatlarında kullanacaklarını ümit ediyorum.” dedi. Tarhan, “Hayatta bir yaşam amacınız olsun. Olabileceklerle yapılabileceklerin ayrımını doğru yapın. Yalandan, kibirden ve bencillikten uzaklaşın, hesap verme duygunuzu koruyun.” diyerek yeni mezunlara tavsiyelerde bulundu. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör ise konuşmasında üretmeden para kazanma hırsının bizi kapitalizmin aracı haline getirebileceğini, o nedenle de etkin bir şekilde üretmememiz gerektiğini vurguladı.  

Ataşehir Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda düzenlenen mezuniyet töreninde 10’uncu yıl ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunları heyecan ve coşkuyu bir arada yaşadı. Bu yıl 7 bin 48 Üsküdar Üniversitesi mezunu profesyonel hayata geçiş yaptı. Mütevelli Heyet Başkanı Furkan Tarhan ve Tarhan – İDER Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tarhan’ın da katıldığı törende, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Muhsin Konuk, Prof. Dr. Sevil Atasoy, Prof. Dr. Hikmet Koçak, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Mehmet Zelka, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Prof. Dr. İsmail Barış ve Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel’in de aralarında yer aldığı akademisyenler hazır bulundu.

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Bizi, ‘coğrafya kaderdir’ ön yargısından kurtarabilirsiniz.”

Görkemli törenin ilk seslenişini gerçekleştiren Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, açılış konuşmasına yeni mezunlara “Bugünden itibaren çok büyük bir sorumluluk yükleniyorsunuz.” diyerek başladı.  Güngör, “Her zaman sizlerin yanındayız ama artık kendi başınasınız, özgür bireylersiniz. Ailenize, vatanınıza, insanlığa karşı bugünden itibaren çok büyük bir sorumluluk yükleniyorsunuz. Bilinçli, sorumluluk sahibi bireyler olursanız, yaşamakta olduğumuz coğrafyayı batılı kapitalist güçlerin bizi yüzyıllardan beridir inandırmaya çalıştığı ‘coğrafya kaderdir’ ön yargısından kurtarabilirsiniz.” dedi.

Prof. Dr. Güngör: “Üretmeden para kazanma hırsı bizi kapitalizmin aracı haline getirir, etkin bir şekilde üretmeliyiz.”

Öncelikle kendimize karşı sorumlu olmamız gerektiğini ifade eden Güngör, “Bugünden itibaren ‘ben yapamam, başaramam, bana fırsat verilmedi, verilirse yaparım ama haklarım başkalarıyla eşit değil’ gibi basmakalıp laflardan ve söylemlerden arınıyoruz. ‘Ben yapabilirim, başarabilirim, çünkü ben yetenekliyim, iyi eğitim aldım, kapasitem batılı ülkelerdeki bireyler kadar yüksek’ inancıyla yola koyuluyoruz. Sizler bu ülkede üniversite bitirmiş, entelektüelliğinizi mesleki kapasitenizi kanıtlamış bireylersiniz ve bunu kanıtlayan bir belge var elinizde. Lütfen bu belgeyi somut üretime dönüştürelim. Üniversite bitirmiş birer genç olarak, birinci önceliğimiz Cumhuriyet değerlerimize bağlı kalarak ve bilimin ışığında, aklın rehberliğinde Türkiye’mizin gelişmesine, kalkınmasına hizmet etmektir. Bu konuda sizden bugün söz alıyorum.  Artık sizler ülkemiz hakkında, insanlık hakkında, dünyanın gidişatı hakkında söz söyleme ve aynı zamanda da etkin biçimde katkı verme sorumluluk ve görevine sahipsiniz. Üretmeden sadece para kazanma hırsı bizi kapitalizmin aracı haline getirir, etkin bir şekilde üretmeliyiz. Hepinize bundan sonraki hayatınızda başarılar diliyorum, yolunuz açık olsun.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Teknik becerilerin yanında gençlere insani değerleri de anlatmaya çalıştık.”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, açılış konuşmasında önce törene katılan ailelere seslendi. Tarhan, “Anneler, babalar, gençleri bize emanet ettiniz. Biz onları iyi yetiştirmek için elimizden geleni yaptık. Göğüslerini gere gere dolaşabilmeleri ve onların iyi yetişebilmeleri için bilimin rehberliğinde, Anadolu irfanının rehberliğinde onlara yardımcı olmaya çalıştık.” dedi.

Üniversite dönemindeki hatıraların unutulmadığına değinen Tarhan, “İnsanın hayatında iz bırakıyor, ruhuna tohumlar ekiyor ve bunlar ileride gelişiyor. Üniversite olarak bunun bilinciyle gençlerimize hem iyi örnek olmaya hem de iyi rehberlik yapmaya çalıştık. Onlar için şu anda yeni bir yaşam biçimine geçiş var. Hayatın farklı gerçekleriyle yüzleşecekler. Üniversitelerde lise eğitim hayatında hep teknik becerilere, akademik becerilere odaklanılıyor. Biz bunun farkına vardığımız için sadece teknik, mesleki beceriler değil yaşam becerilerini, duygusal ve sosyal becerileri öğrensinler diye dünyadaki ilk uygulamaları başlattık. Harvard ve Yale gibi üniversitelerden önce başlattık. İyi insan olma, iyilik ve mutluluk kavramlarını içeren, pozitif psikoloji olarak da bilinen bir yaklaşım içerisinde gençlere insani değerleri gerekçeleriyle birlikte anlatmaya çalıştık. Bu bilgileri gelecek hayatlarında kullanacaklarını ümit ediyorum.” diye konuştu.

Prof. Dr. Tarhan: “Türkiye’nin küresel rekabeti açısından önemli çalışmalar yapıyoruz.” 

Üsküdar Üniversitesi’nin 10 yılda toplam 34 bin mezun verdiğini dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu yıl 7 bin 48 mezun veriyoruz. Şu an 24 bin öğrenci üniversitemizde eğitim alıyor ve en iyi şekilde yolumuza devam etmek istiyoruz. Gençlere daha çok dokunmak istiyoruz. 6 Şubat’ta yaşadığımız depremde 2 öğrencimiz vefat etti. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. 2 gencimizin ailelerine de buradan başsağlığı diliyorum.” dedi.

Araştırma, yenilikçilik, sosyal etki, eğitim kalitesi ve girişimcilik gibi alanlarda Times Higher Education adlı küresel endeksleme kurumu tarafından Üsküdar Üniversitesi’nin yeni etiketler aldığını ifade eden Tarhan, “Etiketler içerisinde bir tanesi çok ilginç onu vurgulamak istiyorum, adalet, barış ve güçlü kurumlar etiketi. Bunlar Birleşmiş Milletler etiketleridir. Türkiye’de 2’inci dünyada 101’inci üniversite olduk. Bu üniversitemizdeki hocalarımızın, öğrencilerimizin, proje ekibimizin çalışmaları sonucunda alınan bir etiket, bunları devam ettirmek istiyoruz. Aynı şekilde, ayrı bir araştırma endeksinde de dünyadaki ilk 500 üniversite arasına girdik. Dünyada 398’inciyiz. Diğer bir konuda nörobilim alanında  UNESCO ve TWAS mükemmeliyet merkezi ilan etti bizi. Türkiye’de bu bir ilk oldu. Türkiye’nin küresel rekabeti açısından önemli çalışmalar yapıyoruz. Bir tanesi Türkiye’den seçilen iki astronot adayının genlerini inceleme projesinin bizim üniversitemize verilmesi. Hocalarımız bununla ilgili çalışma başlattılar. Astronotların uzayda kaldıkları sürede genlerindeki değişiklikleri takip edip raporlayacağımız ve NASA ile birlikte yürüttüğümüz bir proje.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hayat hikayemizi yazan yaptığımız tercihlerdir.”

Konuşmasına gençlere önerilerde bulunarak devam eden Tarhan, “Gençlere hayatlarında lazım olacak birkaç tane bilgi vermek istiyorum. Bunlardan biri muhakkak hayatta bir yaşam amacınız olsun. Fırtınalı havada limandan çıkmış bir geminin amacı yoksa, nereye gideceğini bilmiyorsa rüzgâr onu sürükler. Amacı olan bir gemiye ise rüzgâr yardım eder. Hayattaki olaylar stresler amacı olan insana yardım ediyor. Amaçsız insanı sürüklüyor. İkincisi, ne istediğiniz kadar nasıl istediğiniz de önemli. Hayat aslında bizim için tercihlerimizin toplamıdır. Hayat hikayemizi yazan, yaptığımız tercihlerdir. Her zaman doğru seçimlerde bulunmak doğru kararlar verebilmek için bir çaba içerisinde olmak gerekiyor, buna vizyon ve misyon sahibi olmak deniyor. Vizyon, insanın olabilecek şeylere odaklanması, misyon ise yapılabilecek şeylere odaklanmak. Olabileceklerle yapılabileceklerin ayırdına varabilmek hayatta çok önemli.” dedi.

“İnsan hayatındaki bütün kötülükleri bir odaya doldursanız kapısını üç şey açıyor; yalan, kibir ve bencillik.” Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu davranışların geçici olarak menfaat sağlasa da orta ve uzun vadede kaybettireceğine vurgu yaptı. Tarhan, “Bu nedenle yalandan, kibirden ve bencillikten uzaklaşmanız sizin için hayatta vereceğiniz kararlarda ve yapacağınız seçimlerde çok önemli. Bir diğer önemli konu da hesap verme duygusu. Vicdanınızda bir nevi zihinsel bir jürinin olması, iç denetim duygusunun olması sizi hatadan korur. Bu duygu hesap verme duygusudur. İnsanı hatadan koruyan şey iyi niyeti, vatanseverliği, dindarlığı değildir. Onun için hesap verme duygusunu iç bekçi olarak yaşatmanız hayat yolculuğunuzda çok değerli.” önerisinde bulundu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hayatımız, tercihlerimizin toplamı…”

Tarhan sözlerini şöyle tamamladı:

“Sadece kendinize katma değer üreten değil, yaşadığınız topluma, vatana insanlığa da katma değer üreten kişi olmanız çok önemli. Sorgulanabilen her şey bilimseldir. İnsanın yüksek ve manevi değerlerinin, dini standartlarının olması bir insanın başarılı ve mutlu olması için çok önemli. Hayatımızın, tercihlerimizin toplamı olduğunu tekrar hatırlatarak hepinize başarılar diliyorum. Mezuniyetten sonra da aynı heyecanla aynı aşkla yolunuza devam etmenizi diliyorum.”

Dereceye giren öğrencilere plaket ve hediye takdim edildi 

Törende dereceye giren öğrencilere de plaket ve hediye takdimi oldu. Lisans düzeyinde ilk üç dereceye giren mezunlar Atiye Ebrar Korkmaz, Merve Küçük, Elifgül Ak Engin, Çiğdem Nur Engin ve Zeynep Bal, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, Mütevelli Heyeti Başkanı Furkan Tarhan, Mütevelli Heyeti Kurucu Üyesi Mustafa Ataş ve Rektör Danışmanı Halide İncekara’dan plaket ve hediyelerini aldı.

Ön Lisans düzeyinde dereceye giren öğrenciler Hazal Kalender, Fatmanur Yıldız, Sevgi Yaşar, Kardelen Bekiroğlu ve Büşra Dinlemez de plaketlerini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Tarhan-İDER Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tarhan’dan aldı.

2017 mezunu Taşkın, “Herkesi kendisine şefkat göstermeye davet ediyorum.” 

2017 yılında Üsküdar Üniversitesi Psikoloji (İngilizce) Bölümü’nden mezun olan ve NPİSTANBUL Hastanesi’nde Uzman Klinik Psikolog olarak görev yapan Uzm. Klnk. Psk. Özgenur Taşkın, mezuniyet sonrası deneyimlerini paylaşmak için bir konuşma yaptı. “Başarılı insanlar hangi yollardan geçmiş okudum araştırdım ve bir sonuca vardım.” diyen Taşkın, herkesin ayrı yolları olduğunu ifade etti. Taşkın mezunlara şu öneride bulundu: “Benim yolum ise kendime gösterdiğim şefkatten geçti. Şu an mezunlarımız belki iş bulma, eğitim alma, yüksek lisansa başlama heyecanında, kaygısında fakat kendi deneyimimden yola çıkarak her birinizi kendinize şefkat göstermeye ve destekleyici olma pratiği yapmaya davet ediyorum.”

Başarılı sporcular unutulmadı!

Törende branşlarında önemli başarılara imza atan Üsküdar Üniversitesi’nin spor takımları da unutulmadı. Üniversitenin futbol, kadın ve erkek basketbol, kadın voleybol, korfbol, taekwondo, wushu ve eskrim dallarındaki sporcularına Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından teşekkür belgesi takdimleri yapıldı.

Deprem bölgesine yardımlarından ötürü Haydi Tut Elimi Derneği’ne teşekkür

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından Üsküdar Üniversitesi öğrencileri tarafından bölgeye ve ihtiyaç sahibi hanelere yardım ulaştırmak amacıyla ‘Haydi Tut Elimi Derneği’ kurulmuş ve adeta seferberlik ilan edilmişti. Mezuniyet töreninde bölgedeki çalışmalardan elini çekmeyen öğrenci ve akademisyenlere, Rektör Prof. Dr. Nazife Güngör tarafından teşekkür belgesi verildi.

Duygu dolu anlar yaşandı

Eğitimi devam ederken rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybeden Psikoloji Bölümü öğrencisi Anıl Akın’ın annesi Mücella Akın, törende duygu dolu anlar yaşadı ve yaşattı. Gözyaşlarına hakim olamayarak konuşma yapan Mücella Akın, “Anıl’ımın yaşadıkları ve yaşayamadıkları için çok üzgünüm. Ama okulda çok mutluydu, tüm öğretmenlere ve yönetime teşekkür ediyorum. Biliyorum, o burada bizi izliyor.” dedi.

Evlenme teklifi geleneği bozulmadı

10. dönem mezuniyet töreni bir de evlenme teklifine şahitlik etti. Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü mezunu Simge Suçun’a erkek arkadaşı sahnede evlenme teklifinde bulundu. Çiftin oldukça heyecanlı oldukları gözlenirken, genç çifte salondakiler alkışlayarak destek verdi.

Kepler atıldı

Sırayla sahneye çıkan yeni mezunlar, mezuniyet belgelerini aldı. 

Öğr. Gör. Ümit Ertem koordinatörlüğünde “Bayrak Flama Teslim” töreninin ardından mezunlar hep birlikte Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Konrot önderliğinde mezuniyet andını okudu. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.