Unutmak bize verilmiş en büyük ödülken bazen en büyük ceza da olabilir. Yine de yaşadığımız hayatı, tecrübelerimizi, deneyimlerimizi hatırlamak …
Unutmak bize verilmiş en büyük ödülken bazen en büyük ceza da olabilir. Yine de yaşadığımız hayatı, tecrübelerimizi, deneyimlerimizi hatırlamak bize yol gösterir. Dün sabah yenilen tostun, ya da akşama yapılacak işin ne olduğunu hatırlamamak aslında beyni yormaktadır. Çünkü beyin her şeyi dosyalar ve asla bir şey kaybetmezken, aradaki bağlantıyı kuramamasına sinirlenir. Şimdi 12 adımda unutkanlığınızdan kurtulun!
Unutkanlık günümüzde sadece yaşlılara özgü bir durummuş gibi gelse de gerçekler böyle değil. Bir çoğumuz günün yoğun temposu ve stresi altındayken gördüğümüz, duyduğumuz ya da görev olarak not aldığımız bir çok şeyi unutabiliyoruz. Başımızın üzerinde gözlüğü bile…
Unutkanlığın sebebi yapılan o zaman içerisinde işe odaklanılamaması ve dikkatten kaçmasıyla gerçekleşir. Beyin yapısı gereği kocaman bir kütüphane gibidir; tüm veriler kayıt altına alınırken, kimisi alt raflara, kimisi ön taraflara yerleştirilir. Al taraflarda ya da arkalardan olan dosyaya giden damarlar daha cılız ve kopuk olursa bu dediğimiz “unutkanlık” ortaya çıkar. Yani unutkanlık bir hatırlamama durumu yani özünde var olup, bilgiyle bağlantıyı kuramama sorunudur. O bağlantıları sağlamlaştırmak elinizde, işte sizler için araştırıp topladığımız unutkanlığı yok eden öneriler…
UNUTKANLIKLA NASIL BAŞ EDİLİR?
12 ADIMDA UNUTKANLIĞINIZDAN KURTULUN!
1- B12 VİTAMİNİNİZİ ÖLÇTÜRÜN
Öncelikle tam olarak hatırlayamamanızın sebebi sağlık kaynaklı olmamalıdır. Yoğun olarak B12 vitamini eksikliği çeken insanlar bir kaç dakika öncesini dahi hatırlamakta güçlük çekebilirler. B12 vitamini yukarıda bahsettiğimiz beynin bağlantılarını sağlamlaştıran bir göreve sahiptir. Vitamin takviyenizi aldıktan sonra hala devam eden bir unutkanlığınız varsa devam edelim…
2- KALİTELİ UYKU UYUYUN
Yoğun kalan beden, beyne yüklenir. Beyin odaklanma sıkıntısı çeker ve konsantrasyonu olmadığı için ne uysa ya da algılasa bağlantısal olarak iletişim sağlayamaz. Yani unutmuş olursunuz. Bu yüzden sağlam ve kaliteli bir uyku özellikle akşam 22:00 ile gece 2:00 arasında derin uyku halinde olunması gerekir. Buna dikkat ederek uykunuzu düzene sokun.
3- BİLGİ KARTLARI KULLANIN
Gördüğünüz her şeyi ya da edindiğiniz yeni tüm bilgileri yazarak kayıt altına alın. Bu durumda beyin hem görsel olarak destekleyecek, hem ses hem de dokunsal olarak kayıt altına alacağı için unutmanız zorlaşacaktır. Ayrıca sürekli tekrar halinde olunması durumunda o arka raflardaki bilgiler öne doğru gelmeye başlar.
4- ZİHİN SARAYI İNŞA EDİN
Sherlock Holmes’i izleyenler zihin sarayı kavramını iyi bilirler ama bilmeyenler için açıklayalım. Zihninizde kendinize ait bir mekan tasarlayın. Bu bir ev, bir kütüphane ya da saray olabilir. Edindiğiniz yeni durum ve bilgileri bu odanın her köşesine yerleştirin. Hatırlamak istediğinizde o odaya gidip kenarları yoklayın. Emin olun denediğinizde ne demek istediğimizi anlayacaksınız…
5- ZİHİN OYUNLARI OYNAYIN
Bir çok oyun boş beleş bir yapıda gelse de biz zihin oyunlarından bahsederek bu maddeyi koyduk. Normal oyunların hiç bir faydası yokken, hafıza oyunları ya da strateji oyunları gibi zihin açıcı aktiviteler, beynin olması gerektiğinden daha hızlı çalışmasını sağlar. Şöyle düşünün çalışmayan bağlantıları ya da zayıf olan bağlantıları kuvvetlendirmenin dışında yeni bağlantılar da oluşturur.
6- KODLAMALAR YAPIN
Bir çok insan bu taktiği bilir. Mesela, isim hafızanız çok kötüyse bir lakap kullanın. Ya da tekerleme gibi bir uyarlama yapın. Anlamlarıyla da alabilirsiniz. Kısacası kodlama yapın. Mesela Suzan ismi aklınıza hiç gelmiyor, susan biri olarak kaydedebilirsiniz. Sinan gelmiyorsa, sincap diyebilir ya da görevlerinizi unutuyorsanız o görevi bir şarkı gibi melodiye sıkıştırabilirsiniz. İnanın unutkanlığınızı çok büyük oranda ortadan kaldıracak.
7- HER ŞEYİ MELODİK DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ
Şarkılar insan hafızasında en çok hatırlanan kısımda yer alır. Özellikle saçma kelimeler içeriğinde varsa. Beyin saçma olanları daha çabuk kavrar ve algılar. Mesela nasılsın sorusuna iyiyim iye yanıt veren birindense, tartarim gibi saçma bir kelimeyle cevap vermesi o gün tamamen aklınıza gelecektir. Hatta başkalarına bile söyleme ihtiyacı güdebilirsiniz.
8- STRES YAPMAYIN
Bir şeyi hatırlamakta güçlük çekerseniz asla beyninizi zorlamayın. Çünkü zorlandıkça paniğe kapılan beyin, koordine olmaya çalışırken daha da saçmalayabilir. Mesela birinin adını hatırlayamadığınızda saçma sapan bir ton isim söylersiniz ya, üstüne üstlük bu nereden geldi aklıma dersiniz. İşte o fazla zorlamadan kaynaklı bir durum. Büyük ihtimalle o yanlış söylediğiniz isimleri de sonrasında hatırlamayacaksınız.
9- ŞİİR EZBERLEYİN
Eskiden eğitimciler çocuklara sürekli ezber yaptırır ve bu şekilde zihinleri taze tutmaya çalışılırdı. Yararlıydı da. Şimdiler bu teknik kullanılamasa da siz oturup şiir ezberleyin. Ezber her zaman zihni daha genç tutarken, kullanılmayan taraflarının kullanılması ve yeni bağlantılar kurmasını sağlamaktadır.
10- GÖRSELLERLE BÜTÜNLEŞTİRİN
Saçma görsellerle üzerinde yazan ya da bağdaştırılan her şey zihinde yer tutar. Daha önce de dediğimiz gibi ne kadar saçmalarsanız o kadar zihinde kalıcı olur. Mesela matematik dersinde yapamadığınız bir formülün yanına çok sevdiğiniz bir hayvanın küçük resmini yapıştırın. Ardından formülün kısa anımsatmasını o hayvanın yanına yazın. Bir daha asla unutmayacaksınız. Hatta garanti veriyoruz o hayvanın neresinde formülün hangi harfinin olduğunu bile bileceksiniz.
11- HER ŞEYİ TEKRAR ET
Gün sonu Z raporu diye bir durum var. Beyin uyku öncesinde öğrendiği her şeyi tekrar ediyor. Siz de bu tekrara katılmalı ve bugün içerisinde öğrendiğiniz ne varsa tekrar etmelisiniz. Tüm bu söylediğimiz maddeler dahi olsa belirli bir tekrar etmek zorundasınız. Beyin bağlantılarının sağlam olması ve istediğiniz hatırlamak istiyorsanız, kesinlikle tekrardan kaçınmayın.
12- YÜKSEK SESLE KENDİNİZE SÖYLEYİN
Daha önce de dediğimiz gibi hem görsel hem işitsel hem de dokunsal olarak o bilgiyi kaydederseniz, o kadar bağlantısı sağlam ve ulaşılabilir olur. Beyin işitselden hatırlamazsa dokunsaldan, dokunsaldan hatırlamazsa, görsel olarak hatırlayacaktır.