enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6441
EURO
36,3672
ALTIN
2.927,96
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Üniversiteli gençler, ürettikleri roketle ABD’de yarışacak

Türkiye’nin savunma sanayisi ve uzay alanındaki çalışmalarına katkı sunmak içinproje geliştiren Atatürk Üniversitesi öğrencileri, faydalı yük de …

Üniversiteli gençler, ürettikleri roketle ABD’de yarışacak
28.05.2022
105
A+
A-

Türkiye’nin savunma sanayisi ve uzay alanındaki çalışmalarına katkı sunmak içinproje geliştiren Atatürk Üniversitesi öğrencileri, faydalı yük de taşıyan, 3 bin metre irtifaya çıkabilen roketleriyle Amerika’da katılacakları yarışmada birinci olup Türk bayrağını dalgalandırmayı hedefliyor.

14 ÖĞRENCİ, TEKNOKENTTE ROKET GELİŞTİRDİ

AA’nın haberine göre; Ata Teknoket’in sunduğu imkanlarla TTurks ve Atauni roket takımlarını birleştiren öğrenciler, 14 kişiden oluşan “Altair” adında yeni takım kurdu.

Takım kaptanları olan Atatürk Üniversitesi Makine Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Muhammet Emir Turgut ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Ahmet Erbil Yılmaz, ekip arkadaşlarıyla çalışmalarını Ata Teknokent’te yürütüyor.

FAYDALI YÜK DE TAŞIYABİLEN ROKET, BAŞARIYLA DENENDİ

ABD’deki Spaceport America Cup (IREC) Roket Yarışması’na katılmak için yeni bir model roket çalışması yapan ekip, faydalı yük de taşıyan roketin deneme fırlatmalarını Roket Sanayi ve Ticaret AŞ (ROKETSAN) yetkilileri eşliğinde Aksaray Atış Alanı’nda gerçekleştirdi.

Fırlatmayı başarıyla tamamlayan ekip, test atışında roketin yüzde yüz başarı sağlamasının mutluluğunu yaşıyor.

ABD’DEKİ YARIŞMADA BİRİNCİLİK HEDEFLİYORLAR

Türkiye’nin savunma sanayisi ve uzay alanındaki çalışmalarına katlı sunmayı hedefleyen üniversiteliler, şimdi Amerika’da katılacakları yarışmada birinci olup Türk bayrağını dalgalandırmayı hedefliyor.

5 YILDIR ROKETLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORLAR

Takımın kaptanlarından Muhammet Emir Turgut, yaklaşık 5 yıldır araştırma amaçlı (sonda) roketler üzerine çalışmalar yaptığını söyledi.

TEKNOFEST’E DE KATILDILAR

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne dönüşen TEKNOFEST yarışmalarına katıldığını ve burada tecrübe sahibi olduklarını ifade eden Turgut, “TEKNOFEST roket yarışmalarında elde ettiğimiz tecrübelerle yurt dışındaki yarışmalara katılıyoruz. Amerika’da düzenlenen IREC Roket Yarışması’na başvurduk. Finalist durumdayız. Yaklaşık 2 hafta önce test atışımızı gerçekleştirdik. Test atışımızla roketimiz yüzde 100 başarılı şekilde görevini tamamladı.” diye konuştu.

“BAYRAĞIMIZI ABD’DE DALGALANDIRMAK İSTİYORUZ”

Haziran ayında roketlerini, Amerika’nın New Mexico eyaletinde fırlatacaklarını dile getiren Turgut, “Bayrağımızı Amerika’da dalgalandırmayı planlıyoruz. Orada güzel bir derece elde edip ülkemize geri dönmek istiyoruz.” dedi.

Takım kaptanlardan Ahmet Erbil Yılmaz da 2019’dan beri modern ve sonda roketçilik üzerine çalışıp TEKNOFEST yarışmalarına katıldığını söyledi.

Bu sene iki takım birleşerek kurdukları takımla dünyanın en prestijlisi IREC Roket Yarışması’nda finale katılmaya hak kazandıklarını belirten Yılmaz, yarışmaya katılacakları roketin kendine özgü sistemlerinin olduğunu vurguladı.

3 BİN METREYE YÜKSELEN ROKET 4 KİLOGRAM FAYDALI YÜK TAŞIYOR

Roket hakkında bilgiler veren Yılmaz, şöyle devam etti:

“Ürettiğimiz roketin üzerinde bulunan kapak sistemi tamamen mekanik. Genelde basınçlı gazlı sistemler kullanılır. Biz bunların yanında mekanik sistemler de kullanıyoruz. Roketin bu sistemi patent aşamasında. Roketin 3 bin metreye çıkması da önemli özellik. Roketimiz üzerindeki 4 kilogramlık faydalı yükü en yüksek noktada bırakıp kendi otonom sistemleriyle yere inebiliyor. Devletimizin başlattığı uzay hareketleri çerçevesinde nitelikli bireyler olmaya çalışıyoruz. Ülkemizde gerçekten katma değerler yaratmak istiyoruz. Hem biz hem de bizden sonraki nesillere ışık tutabilmek, güzel bir zemin hazırlayabilme gayretindeyiz.”

Yılmaz, üniversitede derse girmenin yanında aldıkları bilgileri teorik olarak hayata dökmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.