enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,4758
EURO
36,2133
ALTIN
2.961,80
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

UNESCO listesindeki ‘vaşak küpeler’ Kars’ta sergilenecek

Orta Çağ’dan kalma altın ‘vaşak küpeler’ gelecek yıl Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde görücüye çıkıyor.

UNESCO listesindeki ‘vaşak küpeler’ Kars’ta sergilenecek
22.12.2022
90
A+
A-

Orta Çağ döneminde önemli bir ticaret merkezi olan Ani Ören Yeri’nden geçen İpek Yolu güzergahında bulunan ‘vaşak biçimli’ altın küpeler, 2023’te Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilenecek. UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi Ani Ören Yeri’ne yakın bir yerde bulunan küpeler, Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde muhafaza ediliyor.

Üzerinde yıldız, damla ve hilal motifi bulunan 22 gram ağırlığındaki küpeler, gelecek yıl müzede sergilenecek.

Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Yavuz Çetin, Kars’ın sınır şehri ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması dolayısıyla birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.

Kars’ta birçok medeniyetin kültür varlığını görmenin mümkün olduğunu anlatan Çetin, Ani Ören Yeri ve çevresinde Köşevenk ile Mağazberk gibi çok sayıda tarihi taşınmaz kültür varlığının bulunduğunu ifade etti. İnsanların tarih boyunca hayvanlardan yararlandıkları gibi onlara fiziksel ya da karakteristik anlamlar da yüklediğini dile getiren Çetin, “Kedigiller familyasından vaşak da bu hayvanlardan birisidir.

İnsanlar, bu hayvanın yırtıcılığından ve gücünden etkilenerek bunu sanatsal ögelerde kullanmışlardır” dedi. Çetin, bulunduğu bölge itibarıyla “vaşak biçimli” altın küpeleri Orta Çağ dönemine tarihlendirdiklerini belirtti.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.