enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6921
EURO
35,1784
ALTIN
2.453,46
BIST
10.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
14:25 Bursa Yolçatı’da yeniden yangın başladı
14:23 Konya’da gökyüzü meraklıları ‘bilimsel’ buluştu
14:22 Edirne Keşan pazarında etiket kontrolü
14:06 İstanbul’da güneş enerjisi yatırımlarını büyütüyor
13:55 Melikgazi Belediyesi Yunus Emre Cami hızla yükseliyor
13:54 Kayseri’de taciz iddiası infial yaratmıştı… Bakan Yerlikaya açıklama yaptı
13:52 Pençe Kilit’te 2 terörist etkisiz!
13:44 Shell 2023-2024 sezonunda atılan 43.341 sayının 10 kat değerindeki tutarı TEGV’e bağışladı
13:34 Konya Bilim Merkezi’nin 5. Astronomi Festivali Gökyüzü Meraklılarını Bir Araya Getirdi
13:33 Büyükşehir’den Gazipaşa ve Elmalılı üreticilere yem desteği
13:32 Keçiören Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kariyer Ofisi, iş arayanlar ve işverenleri bir araya getirerek istihdama katkı sağlamaya devam ediyor
13:23 Başkan Uysal ilan etti: “Bambus plajı Antalya’nın”
13:22 Kocaeli’deki turizm bölgelerinde parke yollar yenilendi
13:01 Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun İstanbul Barosu Başkan Adayı Av. Ali Gürbüz oldu
13:00 Büyükşehir Zabıtası Cumhuriyet Bulvarı’nda göz açtırmıyor
12:54 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden önce alt yapı sonra asfalt çalışması
12:52 Salihli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler cadde ve sokak yıkama çalışmalarına ara vermeden devam ediyor
12:51 Başkan Özyiğit, Eğriçam’da vatandaşlarla buluştu
12:50 Madımak’ta yaşamını yitirenler Yenişehir’de türkülerle anıldı
12:40 Büyükşehir’den RHG Enertürk Enerji Stadyumu’na çim serimi çalışması
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna krizi Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?

Ukrayna krizinin genel olarak Türkiye ekonomisine, özel olarak da doğalgaz, buğday ithalatı ile turizm, ihracat ve kur korumalı mevduata olası …

Ukrayna krizi Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?
22.02.2022
170
A+
A-

Ukrayna krizinin genel olarak Türkiye ekonomisine, özel olarak da doğalgaz, buğday ithalatı ile turizm, ihracat ve kur korumalı mevduata olası etkileri ne olacak? Dr. Murat Kubilay, ‘ye değerlendirdi.

NATO ile Rusya arasındaki Ukrayna krizinde dün yeni bir aşamaya geçilirken, krizin büyümesinin tüm dünyayla birlikte Türkiye ekonomisini de olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri tanıması ve Rus tanklarının bu bölgelere girmeye başlaması üzerine küresel piyasalarla birlikte Türkiye’de de sarsıntı hissedildi.

Uzun süredir 13,60 civarında hareket eden dolar/TL, bu sabah 13,80’i görürken, sabah saatlerinde kayıpların yüzde 3’e yaklaştığı Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi daha sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Yıl başında 77 dolar olan Brent petrolün varil fiyatı bugün 100 dolara dayandı.

Ekonomist Dr. Murat Kubilay, krizin Türkiye’ye olası etkilerini ’ye anlattı.

‘İTHALAT FATURASI ARTACAK’

“Ukrayna krizi Türkiye’yi birçok alanda sıkıntılı duruma sokacak” diyen Kubilay, doğalgaz ve buğdayda tedarik değil fiyat artışı kaynaklı sorun yaşanabileceğine işaret etti.

“En büyük endişe doğalgaz tedariki olsa da Rusya’nın Türkiye ilişkileri korumak istemesi ve bu ülkenin de döviz ihtiyacı içinde olması nedeniyle bir sıkıntı muhtemelen yaşanmayacak” diyen Kubilay, buğday ithalatı konusunda da “Rusya dünyadaki başlıca buğday üreticisi ve Türkiye en büyük müşterilerinden. İnsani nedenlerle buğday satışında da sorun olması az ihtimalli” dedi.

Yaşanan gerginlikler küresel doğalgaz ve buğday fiyatlarını etkileyeceği için, mal akımı devam etse dahi, Türkiye’nin ithalat faturasının artacağını vurgulayan Kubilay, “Krizin yükselmeye başladığı son 2 aylık dönemde petrol fiyatındaki artış da bu duruma işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK RİSK TURİZMDE

2021’de Türkiye’nin ihracatının Ukrayna’ya 2,9 milyar dolar ve Rusya’ya da 5,6 milyar dolar olduğunu hatırlatan Kubilay, “Bu iki ülkenin krize girmesi, yaptırımlardan ötürü ihracat engeliyse karşılaşılması veya nakliye ile ulaşım sorunu çekilmesi halinde ihracatımız da azalacak” dedi.

“En büyük risk ise turizmde, çünkü kur korumalı mevduata dayandırılan ve örtülü rezerv satışlarıyla döviz kuru istikrarının sağlandığı yeni ekonomik modelin temelinde cari fazla vermek ve onun da altında turizmden yüksek gelir elde etmek yatıyor” diyen Kubilay, “2021’de Rusya’da 4,7 milyon, Ukrayna’dan da 2,1 milyon turist ağırlamıştık. Mevcut koşullar altında, pandemi etkisinden ayrı olarak, bu iki ülkeden de beklenen ziyaretçi gelmeyecek. Haliyle döviz kuru ve yapay bir şekilde düşük tutulmaya çalışılan faiz oranlarında yukarı yönlü baskı artacak” değerlendirmesinde bulundu.

HER 4 TURİSTTEN 1’İ RUSYA VE UKRAYNA’DAN

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye, 2021’de 24,7 milyon yabancı turist ağırlarken, bunun 4,7 milyonu Rusya’dan, 2,1 milyonu ise Ukrayna’dan geldi.

2021’de Türkiye’ye gelen toplam yabancı turist sayısı içinde Rusya ve Ukrayna’nın payı, yüzde 27,34’e ulaştı. Bu oran, 2020’de yüzde 24,55, 2019’da yüzde 19 idi.

Bu iki ülkedeki kriz ve Türkiye’nin bu ülkelerle yaşayabileceği gerilimler, geçen yıl 24,5 milyar dolar olan ve bu yıl çok daha yüksek seviyeler hedeflenen Türkiye’nin turizm gelirleri açısından da risk teşkil ediyor.

ENERJİ FATURASI CARİ DENGEYİ BOZUYOR

2022 yılı Ocak ayında dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 240,7 artışla 10,4 milyar dolara yükselmişti.

Enerji ürünlerinin de içinde yer aldığı hammadde (ara malları) ithalatının bu dönemde yüzde 70,7 artışla 23,5 milyar dolara yükselmesi, dış ticaret açığındaki artışta etkili olmuştu.

2020’de 28,9 milyar dolara gerileyen Türkiye’nin enerji ithalatı için gösterge olan ‘mineral yakıtlar, mineral yağlar’ kalemindeki ithalat faturası, 2021’de yüzde 74,62 artışla 50,5 milyar dolara yükselmişti.

100 dolara dayanan petrol fiyatları ve doğalgazda fiyatların yüksek seyretmesi, 2022’de Türkiye’nin enerji ithalat faturasının daha da yükselmesine neden olacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.