Başkan Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti; Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş enerji konusunun ülkelerin dış politikaları kadar, iç …
Başkan Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş enerji konusunun ülkelerin dış politikaları kadar, iç kamuoyu açısından da doğrudan etkiler doğurduğunu göstermiş bulunmaktadır. Enerjiye yaşanan fiyat artışları genel emtia fiyatlarını da tetikliyor bu da ülke ekonomilerini olumsuz etkiliyor. Hayatımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz bu kaynakta yaşanan olumsuz gelişmeler siyasi baskıyı ve uluslararası krizleri de beraberinde getiriyor.
ÇÖZÜM İHRAÇ KAYITLI PROJE MODELİNDE
Stratejik jeopolitik konumu dolayısıyla Türkiye enerji güzergâhları açısından transit ülke konumunda yer almaktadır. Ve bu konumu nedeniyle de doğalgaz piyasasının belirleyicileri arasında olma potansiyeline sahiptir. Ukrayna ve Rusya savaşı dolayısıyla özellikle Avrupa ülkelerinin alternatif güzergâhlar aradığı bir ortamda Türkiye vazgeçilmez bir konumda yer almaktadır. Doğu-Batı doğalgaz güzergâhları içerisinde Güney Avrupa gaz ringi projesi yeniden gündeme alınarak alternatif güzergâh oluşturulabilir.
TÜRKMEN VE DOĞU AKDENİZ GAZI İHRAÇ KAYITLI OLMALIDIR
Bu bağlamda ucuz doğalgaza ulaşabilmek için Rusya, İran, Çin, Afganistan, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerin ithal ettiği Türkmen gazı başta olmak üzere Doğu Akdeniz gazı ihraç kayıtlı proje modeliyle Türkiye’ye getirilerek mevcut doğalgaz hatlarımız üzerinden Avrupa ülkelerine ihraç edilmelidir. Bu şekilde 60 milyar metreküp doğalgaz kullanımımızı ucuza mal etmiş ve projenin de bir parçası olarak ihracatçı ülke konumuna geçerek ülke ekonomimize katkıda bulunmuş oluruz. Bu model ayrıca cari açığa çözüm olacaktır ve sürdürülebilir büyümeye de katkı sunacaktır.