enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6410
EURO
36,4741
ALTIN
2.913,36
BIST
9.681,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C

Uçurtma Enerjisi Geleceğin Güç Kaynağı Olabilecek

Karbon ayak izini küçültmek amacıyla şirketler her gün yeni ve doğa dostu teknolojiler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bu çalışmalardan bazıları …

Uçurtma Enerjisi Geleceğin Güç Kaynağı Olabilecek
09.04.2022
151
A+
A-

Karbon ayak izini küçültmek amacıyla şirketler her gün yeni ve doğa dostu teknolojiler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bu çalışmalardan bazıları ise ilk duyduğumuzda oldukça şaşırtıcı ancak ‘mantıklı’ gelebiliyor.

Çocukluk yıllarımızda eminim ki büyük bir çoğunluğumuz uçurtma uçurmuşuzdur. Oradan oraya koşarak uçurtmamızı havalandırdığımızı ve uçurtmalarımızın gökyüzünde nasıl süzüldüğünü hatırlarsınız. İşte bazı şirketlerde tam olarak bu durumu enerji üretimi için kullanmayı hedefliyor. Peki nasıl?

Uçurtmadan rüzgar enerjisi üretilebiliyor

Avrupa ve ABD’den yaklaşık 10 firma şu anda uçurtmadan enerji üretmek için çalışmalarına devam ediyor. Bu projelerin özünde ise aslında tıpkı bizim çocukluğumuzda yaptığımız gibi uçurtmamızı havada tutmak için sürekli bir rüzgar arayışımız yatıyor. Şirketler, rüzgar türbini kurulması için yeterli hava akışı olmayan bölgelerde yeterince yüksekliğe yerleştirilmiş uçurtmaların bu görevi görebileceğini söylüyor. Tabii bir uçurtmayla rüzgar türbininin ürettiği enerji arasında oldukça büyük bir fark var ancak yine de karbon ayak izi düşünüldüğünde enerji üretimi için oldukça güzel bir yöntem olarak görülüyor.

2021 yılında bu teknolojiyi ilk olarak tanıtan şirket SkySails olmuştu ve proje yönlendirilebilir bir uçurtmadan oluşuyordu. Nakliye konteynerına yaklaşık 800 metrelik bir ip ile bağlanan uçurtma, gökyüzünde ‘8’ çizerek 80 kilovatlık güç üretebiliyordu. Bu da yaklaşık 60 haneye güç sağlayabildiği anlamına geliyordu. Rüzgar türbinlerinin ise yaklaşık 2,75 megavatlık bir enerji sağladığı düşünüldüğünde uçurtmadan elde edilen güç aslında oldukça düşük. Ancak bu aradaki farkı kapatmak için de şirketler uçurtmanın yerden yüksekliğini artırmaya karar verdi. Sonuç olarak yükseklik ne kadar artarsa rüzgarın şiddeti de bir o kadar artacak ve daha fazla güç elde edilebilecek.

Bununla birlikte uçurtma çiftlikleri de kullanılan malzeme ve kullanım süresi düşünüldüğünde oldukça mantıklı bir seçenek olarak görülüyor. 913 metrik ton malzeme kullanılarak bir uçurtma çiftliği oluşturulabilirken, rüzgar türbini çiftliği için yaklaşık 2.868 metrik ton malzeme gerekiyor. 20 yıllık ömrü olan uçurtma çiftliklerinin daha çevreci ve daha ucuz bir yol olduğu belirtiliyor. Çok sayıda şirket tarafından uçurtmayla enerji üretimi kullanılmaya başlandı ancak bu sayıların gelecekte çok daha fazla olması ve bu teknolojinin giderek daha yaygın bir hale gelmesi bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.