Spor salonu ve yüzme havuzuyla tamamlanmış, nükleer enerjiyle çalışan dev bir “uçan otel” konsepti, YouTube kullanıcılarının ilgisini cezbetti …
Spor salonu ve yüzme havuzuyla tamamlanmış, nükleer enerjiyle çalışan dev bir “uçan otel” konsepti, YouTube kullanıcılarının ilgisini cezbetti.
Tanınmış bilim iletişimcisi ve video yapımcısı Hashem Al-Ghaili’nin tasarladığı konsept, lüks hava aracında 5 bin kadar yolcunun taşınmasını öngörüyor.
Tasarımcı, hava aracının yapay zekayla desteklenmesini ve otonom bir uçuş deneyimi sunmasını amaçlıyor.
Uçan otelde lüks restoranlar, büyük bir alışveriş merkezi, spor salonları, tiyatrolar, havuzlar, sağlık hizmetleri ve etkinlik alanları da yer alıyor.
Hava aracının ayrıca, konuklara 360 derecelik nefes kesen bir manzara sunacağı tahayyül ediliyor.
Sky Cruise adı verilen uçan otel, henüz fiziksel olarak inşa edilmedi. Ancak Al-Ghaili’nin YouTube’da yayımladığı bir videoda ayrıntılandırdığı tasarım sosyal medya kullanıcıları arasında büyük ilgi gördü.
Aynı zamanda moleküler biyoteknoloji uzmanı olan ve bilimsel keşiflerle ilgili videolarıyla birçok ödüle layık görülen Al-Ghaili, hava aracının küçük nükleer reaktörle çalışan 20 elektrikli motora sahip olacağını öngörüyor.
Bu nedenle yakıt ikmali gerekmeyeceği için hava aracının nadiren yere inmesi gerekiyor.
Al-Ghaili, hayata geçirilirse misafirlerin uçan otele ticari veya özel jet uçaklarıyla gidebileceğini, hava aracının bakımının da havada yapılabileceğini belirtti.
Tasarımcı, bu devasa uçağı uçurmak için kaç kişinin gerekli olduğu sorusuna, “Bütün bu teknoloji gerçek olursa hala pilot mu arayacaksınız?” yanıtını verdi:
Tamamen otonom olacağına inanıyorum.
Öte yandan birçok yorumcu, böyle bir hava aracının aslında çok tehlikeli olacağını dile getirdi.
Nükleer enerjinin henüz bu denli pratikleşmediğini vurgulayan bazı kullanıcılar, bu teknoloji mümkün olduğunda hava aracının “yeni Titanik” olabileceğini ve felakete yol açabileceğini vurguladı.
Kullanıcılardan biri, nükleer reaktörle çalışan uçağın düşerse bir şehri yok edebileceğini söylerken, bir diğeri de şu ifadeleri kullandı:
Arıza çıkarabilecek ve gökten düşebilecek bir şeye nükleer reaktör yerleştirmek harika fikir.
Kullanıcılar arasında endişe yaratan bir diğer etmen de seyahatin maliyeti oldu. Bazıları, böyle bir hizmetin servete mal olacağını belirtti:
Şüphesiz sadece zenginler bu otele gidebilirdi.