enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5366
EURO
36,0058
ALTIN
3.010,56
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Türkiye’ye Suriye üzerinden gelen çöl tozu ölüm riskini arttırıyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Suriye kaynaklı toz taşınımından dolayı çamur şeklinde yağan yağmur tehlikeyi de beraberinde getirdi. Bu toz …

Türkiye’ye Suriye üzerinden gelen çöl tozu ölüm riskini arttırıyor
08.04.2022
140
A+
A-

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Suriye kaynaklı toz taşınımından dolayı çamur şeklinde yağan yağmur tehlikeyi de beraberinde getirdi. Bu toz taşınımından dolayı akciğer hastalarının dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Pratisyen Doktor Necmettin Nergiz, dikkat edilmediği takdirde ise ölüm riskinin ve hastane yatışlarının artacağını belirterek uyarılarda bulundu. 

Tozlar akciğere alındıktan sonra dokuda harabiyete yol açmaktadır

Tozların vücuda alındığı takdirde astım, koah, bronşit gibi hastalığı olanlarda etkili olduğunu belirten Doktor Necmettin Nergiz; “Tozlar Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine Afrika çölleri üzerinde geliyor. Bu tozların içerisinde kirleticiler vardır. Bunlar, mikroorganizmalar, virüsler hatta mantarlar bu tozlar ile uzun mesafeler kat ederek ülkemize gelmektedir. Tabi ki sağlık üzerinden olumsuz etkileri vardır. Özellikle akciğer kronik hastalığı olanlar astım, koah, bronşit gibi hastalıklarda etkisi fazla görülmektedir. Bu tozlar akciğere alındıktan sonra dokuda harabiyete yol açmaktadır. Astım, koah, bronşit gibi hastalıklarda çok etkili olduğunu görüyoruz. Bunların hastaneye başvurularında, yatışta ve hatta ölüm oranlarında artış olduğunu görmekteyiz” dedi. 

 
Çocuklar ve yaşlılar üzerinde etkisi daha fazladır

Akciğer hastaları dışından çocuk ve yaşlılarda da etkili olduğunu söyleyen Doktor Nergiz, “Çocukların akciğer dokuları daha gelişmediği için bu tozları aldıktan sonra çocuklar üzerinde olumsuz etkilerini görebiliyoruz. Yaşlılarda ise akciğer kapasitesi düşük olduğu için normal insanlardan etkileri daha fazla oluyor. Akciğer kronik hastalığı olan yani koah, astım ve bronşit gibi hastalarda etkisi çok fazla görünüyor” diye konuştu. 
 
Toz bulutlarının geldiği zamanlarda dışarıya çıkılmamalıdır

Toz bulutlarından korunmak için tavsiyelerde bulunan Doktor Nergiz, “Evde kalıp kapı ile pencereleri kapatmaları ve dışarı da ise maske takmaları önemlidir. Özellikle bu toz bulutları çamurlu yağmur dediğimiz şekilde olursa dışarıdan geldikten sonra bu kirleticilerden arınmak için banyo yapılması ve temizlenmesi önemlidir” şeklinde konuştu. Öte yandan, çamur şeklinde yağan ve şiddetini arttıran yağış için açıklamalarda bulunan Bitlis Valiliği, “Meydana gelebilecek ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve baca gazı zehirlenmesi, ayrıca yüksek kesimlerde hızlı kar erimesi nedeniyle meydana gelebilecek su baskını ve heyelan gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerekmektedir” şeklinde uyarılarda bulundu.

KAYNAK: İHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.