enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6472
EURO
36,3348
ALTIN
2.924,83
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Türkiye’nin uluslararası eğitim paydaşları buluştu

Dünyana sergilediği insani diplomasi ile her alanda dikkat çeken Türkiye, eğitimde de merkez ülke olma yolunda hızla ilerliyor. Bu kapsamda …

Türkiye’nin uluslararası eğitim paydaşları buluştu
17.05.2022
140
A+
A-

Dünyana sergilediği insani diplomasi ile her alanda dikkat çeken Türkiye, eğitimde de merkez ülke olma yolunda hızla ilerliyor.

Bu kapsamda Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, birçok kamu kamu kurumu ve rektörün katılımıyla düzenlenen Üniversitelerle İşbirliği 3. İstişare Toplantısında, “Vakfımız Türkiye’nin 2023 vizyonunda vurgulanan ‘Türkiye’de eğitimin uluslararasılaşması stratejisine’ katkı sunmak amacıyla dünyanın dört bir tarafında sunduğu kaliteli ve nitelikli eğitimle küresel becerilerle donanmış, kendi öz değerlerini özümsemiş, Türkiye’ye müzahir, erdemli bireyler yetiştirmek ve milletimiz ile diğer milletler arasında dostluk bağlarını güçlendirmeye devam etmektedir.” dedi. 

AMAÇ, DÜNYANIN NİTELİKLİ ÖĞRENCİLERİNİ TÜRKİYE’YE KAZANDIRMAK

Türkiye Maarif Vakfı’nın Altunizade’deki Genel Merkezi’nde düzenlenen Üçüncü Üniversitelerle İşbirliği İstişare Toplantısına Yükseköğretim Kurulu (YÖK),  Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye Ulusal Ajansı, MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim ile Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Ulusal Ajans, Göç İdaresi Başkanlığı, Kredi Yurtlar Kurumu, Türkiye Diyanet Vakfı ve uluslararası alanda çalışmalar yürüten kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra 79 üniversitenin rektör veya yardımcısı katıldı. 

Türkiye’nin eğitim alanında uluslararasılaşma misyonunun temellerini güçlendirmek ve kurumlar arasındaki iş birliğini artırmak için düzenlenen toplantılarda yeni hedefler, stratejiler, sorunların çözümü ve iş birliği alanları ele alındı. 

MAARİF AJANSI İLE TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİ DÜNYAYA TANITIYORUZ

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Akgün burada yaptığı açılış konuşmasında vakfın altı yıl gibi kısa bir zaman önce kurulmuş olmasına rağmen yaptığı ulusal ve uluslararası çalışmalarla önemli ilklere imza attığını söyledi. 

Altı kıtada 49 ülkede büyük bir eğitim kadrosuyla çalıştıklarını dile getiren Akgün, “Bu kapsamda Maarif Ajansı’nı kurmuştur. Maarif Ajansı ile Maarif öğrencileri başta olmak üzere uluslararası öğrencilerin Türkiye’deki üniversiteler, eğitim sistemi, ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim imkânları gibi konularda bilgi edinmeleri, Türkiye’ye nitelikli uluslararası öğrencilerin temini, Türkiye’deki öğrencilerin yurtdışındaki üniversiteler ve eğitim sistemleri hakkında doğru bilgi edinmeleri ve nitelikli üniversiteleri tercih etmeleri amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Maarif Ajansı 2020’ye kadar altı, 2020’de 15 uluslararası eğitim fuarı düzenlemiştir.” ifadelerini kullandı. 

DÜNYAYA TÜRKÇE ÖĞRETİYORUZ

Akgün yaptıkları çalışmaların uluslararası alanda da takdir gördüğünün altını çizerek şöyle devam etti:

“Temelde faaliyet gösterilen ülkenin milli müfredatı esas alınarak verilen Maarif eğitiminde, ihtiyaç duyulması ve ilgili hükümetin de onayıyla Uluslararası Bakalorya (IB) veya Cambridge gibi uluslararası programlar da uygulanmaktadır. Diğer taraftan Vakfımız, Ar-Ge faaliyetlerine de ağırlık vermekte, Uluslararası Maarif (IM) ismiyle kendi özgün uluslararası müfredatını oluşturmaktadır. Müfredat konusunda en önemli somut ürünümüz, şimdilik, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Programı ve Müfredatı oldu.” 

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün Türkiye’nin küreselleşen dünyada giderek etkin bir ülke haline geldiğine dikkat çekerek üniversiteler ve kamu kuruluşlarıyla ilişkilerin güçlendirilmesi çağrısı yaparak, toplantıların verimli geçmesini ümit ettiğini söyledi. 

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERDEN DAHA ÇOK PAY ALMAK İSTİYORUZ

Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İpek Coşkun da toplantıda “Türkiye’de ve Dünyada Uluslararası Öğrencilerinin Güncel Durumu” başlıklı bir sunum yaptı. 

Dünyadaki uluslararası eğitim konusuna değinen Coşkun, “Her geçen yıl eğitim ülkeler arasında farklı etkileşimleri sağlıyor. Öğrenci hareketliliği o kadar yüksek ki 2025’te 8 milyon öğrencinin başka bir ülkeye eğitim için gideceği öngörülüyor. Bu birçok ülke nüfusundan daha fazla. Türkiye de son yıllardaki eğitim çalışmaları sayesinde uluslararası öğrenci sayısında ilk 10’a girmeyi başardı.” ifadelerini kullandı. 

Toplantılarda; Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’de Karşılaştıkları Sorunlar (Oturum, Barınma, Burs) Maarif Ajansı Çalışmaları ile TMV Türkçe ve Türk Kültürü Öğretiminde Hedefler, İhtiyaçlar, Stratejiler gibi üç oturumda kamu kurum ve kuruluşlarıyla üniversite rektörleri, TMV ile yaptıkları protokol işbirliklerinin niteliklerini artırmak, daha verimli sonuçlara odaklanmak ve önceki toplantılarda ortaya konan sorun, öneri ve talepleri değerlendirerek iş birliği olanaklarını masaya yatırarak projeleri sundular.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.