Ege Üniversitesi Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (PLM), endüstri ile işbirliği içinde araştırma ve eğitim faaliyetleri yoluyla ürün yaşam döngüsünün geliştirilmesi ve uygulanması alanlarında çalışmalar yürütüyor. Merkez çalışmalarıyla; sanal mühendislik ortamında ürün geliştirmeyi, mühendis ve tasarımcılar yetiştirmeyi, sanal ürün ve proses geliştirme araçlarını ve uygulamalarını yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
Ege Üniversitesi Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (PLM), endüstri ile işbirliği içinde araştırma ve eğitim faaliyetleri yoluyla ürün yaşam döngüsünün geliştirilmesi ve uygulanması alanlarında çalışmalar yürütüyor. Merkez çalışmalarıyla; sanal mühendislik ortamında ürün geliştirmeyi, mühendis ve tasarımcılar yetiştirmeyi, sanal ürün ve proses geliştirme araçlarını ve uygulamalarını yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
Türkiye’nin ilk PLM merkezi olarak 2015 yılından itibaren hizmet vermeye başladığını söyleyen Müdür Vekili Prof. Dr. Figen Ertekin, “Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi; ‘Product Lifecycle Management’ yani PLM’den geliyor. Kuruluş yıllarımızda Avrupa’da son derece önem verilen bu konu Türkiye’de yaygın olarak bilinmiyordu, bununla ilgilenen herhangi bir üniversite ve merkez bulunmuyordu. Bunun üzerine Ege Üniversitesinde bu konuda bir merkez açılması ve bu alanda bir farkındalık yaratılması üzerine bir çalışma yürütüldü. 2015 yılında YÖK kararıyla merkezimiz kuruldu” dedi.
“Avrupa ile entegre bir şekilde çalışıyoruz” Yürütülen çalışmalardan bahseden Prof. Dr. Ertekin, “Birçok proje yaptık. Şu an ikinci Avrupa Birliği projesini tamamlamak üzereyiz. İlk Avrupa Birliği projemiz PLM farkındalığı üzerineydi. Yani uluslararası üniversitelerin desteği ile PLM konusunun Türkiye’deki farkındalığının geliştirilmesi üzerine yapılmış bir projeydi. Şu an bitmek üzere olan projemizde ise uzaktan öğretimle Avrupa Birliğindeki Üniversiteler ve Ege Üniversitesi arasında PLM alanında yüksek lisans programı uygulamak üzere bir modül geliştirdik ve bunu uygulamaya koymayı planlıyoruz. Avrupa ile entegre bir şekilde çalışıyoruz. Endüstri ortaklarımız var; önemli sanayi kuruluşlarıyla, Avrupa’daki üniversitelerle Ege Üniversitesi arasında bir köprü oluşturuyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Ertekin, “Havacılık, otomotiv sektörü, uzay sanayi, beyaz eşya sektörü ürün yaşam döngüsünü en yaygın kullanan sektörler. Ayrıca tekstil, kimya gıda ve eczacılık gibi başka alanlar da bu döngüyü kullanıyorlar. Ürün Yaşam Döngüsü; bir ürünün üretiminden atığa dönüşmesine kadar olan tüm süreci kapsıyor. Firmalarla ortak çalışıyoruz. İyi bir laboratuvarımız var.
Öğrencilerimiz imkânlarımızdan yararlanabiliyorlar. Ayrıca PLM alanında Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak tezli ve tezsiz yüksek lisans programları mevcut. Merkezimizde ‘Endüstri 4 ile PLM arasındaki ilişki üzerine firmalara bilgi aktarımı yapmak üzere kurslar, çalıştaylar düzenliyoruz ” dedi.
“Firmalara yönelik çalıştaylar ve etkinlikler düzenliyoruz” Merkez Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Coşkun Harmanşah ise; “Amacımız bu tür çalışmaları yaygınlaştırıp başka üniversitelerin de benzer çalışmalar yapmasını sağlamak. Bu merkezin önemli bir çıktısı olarak bir PLM anabilim dalı açılması ve sonrasında yüksek lisans eğitimlerinin başlamasıdır.
Merkezimiz özellikle, üretim yapan kuruluşların PLM yazılımları ile tanışmasını sağlayacak faaliyetler de yürütmektedir. Bu kapsamda, Merkezimiz sektörde çeşitli kuruluşlarla ve çalışanları ile çevrimiçi ve yüz yüze toplantılar düzenlemektedir. Bu toplantılarda PLM sistemlerinin kullanım amaçları ve firmaların PLM sistemlerine geçiş aşamalarında izlenebilecek yöntemler hakkında çeşitli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bu toplantılar zaman zaman merkezimizde yapılırken, bazen bizler firmaları ziyaret ediyoruz. Bu amaçla çeşitli çalıştaylar ve etkinlikler düzenliyoruz” dedi.
PLM Merkezimizde bulunan sistemlerden mühendislik öğrencilerinin faydalanabileceğini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Harmanşah, “Bütün mühendislik öğrencileri PLM alanında yüksek lisans çalışmalarını yapabilirler. Bunun dışında bu alanda yeni bir uzaktan eğitim programının açılmasına ilgili çalışmalarda yürütülüyor. Bu program, mühendislik ve işletme fakülteleri başta olmak üzere ilgi duyan hemen hemen her alandaki öğrencilerimize açık. Merkezimiz tarafından yürütülen bir Avrupa Birliği projesi kapsamında Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Yüksek Lisans eğitimi için açık kaynak Uzaktan Öğrenme Yönetim Sistemi kullanılarak yeni bir uzaktan eğitim platformu oluşturulmuştur. Bu projede PLM alanında kendini geliştirmiş dört üniversite ile çalışıyoruz. Bu üniversiteler; Almanya’da Ruhr Üniversitesi-Bochum, Kaiserslautern Teknik Üniversitesi, İspanya’dan Valencia Teknik Üniversitesi, Avusturya Viyana Teknik Üniversitesi. Bu sene bir proje teklifi daha vereceğiz.
Merkezimizde TÜBİTAK destekli kurslar da veriyoruz’’ diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı